Brystløft

Volvat tilbyr brystløft i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Fredrikstad.

Hensikten med brystløft er å løfte og stramme opp bryster, ofte etter fødsler og amming. Operasjonen ligner mye på brystreduksjon, men ved brystløft fjernes kun hud og ikke kjertel- og fettvev.

Brystenes volum vil således ikke bli mindre etter et brystløft. Tvert imot vil et brystløft i de fleste tilfeller gjøre at brystene virker større fordi brystvolumene blir samlet høyere opp på brystkassen. Brystløft kan i utvalgte tilfeller kombineres med innleggelse av silikonproteser – brystforstørrelse ved ønske. 

Ved brystløft blir bystets vev omformer og overflødig hud fjernet, slik at brystene strammes opp. Diameteren på brystvorten reduseres vanligvis, da store og tunge bryst ofte har utvidet brystvorte.

 • På klinikken: 3 timer
 • Behandlingstid: 1 t 30 min
 • Tilbake på jobb: ca. 1 uke
 • Kan trene igjen: 4-6 uker

Volvat har lang erfaring med plastisk kirurgi

Våre kirurger er spesialister innen plastisk kirurgi. De har lang erfaring med plastikkirurgiske brystoperasjoner og kan vise til meget gode resultater. Metoden som velges ved denne operasjonen vil være individuelt tilpasset for å gi best mulig kosmetisk resultat og redusere faren for komplikasjoner.

Brystløft kombinert med brystforstørrelse

Denne kombinasjonen er fullt mulig ved ønske, men gjøres relativt sjelden. Årsaken er at tyngden av silikonprotesene representerer en belastning på arrene og at disse derfor har en tendens til å bli bredere enn om man ikke hadde lagt inn proteser samtidig. Likeledes vil vekten av silikonprotesene gjøre at brystet har større tendens til sige ned etter operasjonen slik at man får mindre effekt av løftet.

Kombinasjon av brystløft og proteser bør derfor kun utføres når det foreligger et stort hudoverskudd og lite kjertelvev i brystene. Det er også fornuftig å ikke velge for store proteser.

Et alternativ er å gjøre et brystløft i en egen operasjon, og heller vente med å legge inn silikonproteser når arrene etter brystløftet er grodd og brystet er "stabilisert", det vil si etter 6-12 måneder.

Smertefritt

For at inngrepet skal medføre minst mulig ubehag for deg, utføres brystløftet i narkose. Volvat har svært lang erfaring med denne type anestesi, med over 15.000 gjennomførte behandlinger. Du sover under hele inngrepet og vi kan garantere at du ikke merker noe som helst. Selve operasjonen tar vanligvis mellom to og tre timer.

Individuell vurdering

Når du kommer til en konsultasjon vil en plastikkirurg foreta en individuell vurdering og undersøkelse. Du vil få informasjon om gjennomføringen av operasjonen og forespeilet forventet resultat.

Hvem kan opereres?

De som ønsker operasjon må møte til konsultasjon ved Volvat For personer som kommer langveisfra, vil det være fint å få tilsendt bilder og personlige opplysninger om helse (sykdommer og tidligere gjennomgått inngrep), bruk av medisiner (også reseptfrie og vitamin/helsekosttilskudd) eller allergier. Opplysninger om alder og evt. barnefødsler, samt høyde og vekt er også viktig. Dersom disse opplysningene gir inntrykk av at en operasjon vil kunne gjennomføres, kan man da etter en telefonkonsultasjon kunne bestille time for konsultasjon og påfølgende operasjon direkte. Det understrekes at begge, både pasient og plastikkirurg, etter den forutgående konsultasjonen, må kunne trekke seg fra et ev. inngrep. Ved Volvat vil konsultasjoner alltid bli gjort av kirurgen som skal operere deg.

Vi tilbyr en uforpliktende konsultasjon hos våre spesialister i plastisk kirurgi, der du får en grundig faglig veiledning og informasjon om inngrepet og hele prosessen. Det er viktig at du etter konsultasjonen er fornøyd med opplegget vi foreslår, og at du har en realistisk innstilling til hva vi kan oppnå. Vi ønsker ikke å gi deg falske forhåpninger og lover derfor ikke mirakler.

NB! Alle må slutte å røyke 2 uker før operasjonen. Hvis ikke kan operasjonen bli strøket. Du må være røykfri i 3 uker etter operasjon.

Mammografi

Volvat anbefaler kvinner over 40 år, som skal til brystkirurgi (brystforstørrelse, brystløft og brystreduksjon), å ha gjort mammografi innen 6 måneder før operasjonen.

Metoder som brukes ved brystløft

 1. Som regel utfører Volvat brystløft med en av to forskjellige teknikker. Den vanligste operasjonsmetoden skjer med snittføring som er helt lik brystreduksjon, dvs. med snitt rundt brystvortene og med en "omvendt T" under brystet (Fig. 1). Denne teknikken gir det mest effektive løftet og er best egnet for de som har stort hudoverskudd og behøver relativt mye løft.
 2. Ved den andre teknikken blir arret liggende rundt brystvortene og forløpe som en speilvendt "L" under brystvortene (Fig. 2). Med "L"-snittet far man fjernet mindre hud slik at denne teknikken egner seg best for de som har små bryst og lite til moderat hudoverskudd.
 3. En tredje teknikk er "Benelli's metode" hvor man kun fjerner en "smultring" med hud rundt brystvortene. Fordelen er at arret bare blir rundt brystvorta. Som regel er dette en dårlig metode fordi løfte-effekten som oppnås er svært liten. Dessuten har brystvorten en tendens til å utvide seg når tiden går.
 4. En fjerde teknikk er en såkalt "vertical mammoplasty" ("Lejour"). Her blir arret liggende rundt brystvorta og som en vertikal strek fra brystvorta og ned til omslagsfolden under brystet. Denne teknikken gir også relativt liten løfteeffekt og brukes derfor sjelden ved Volvat.

 

Før operasjon

Du må ta med deg en stødig BH på operasjonsdagen. Vi anbefaler sports-BH (for eksempel fra FILA) med god støtte og uten spiler.

Du må vaske hele kroppen med bakteriedrepende såpe (Hibiscrub) kvelden før operasjonen og på selve operasjonsdagen. Som regel brukes forebyggende antibiotika, eller antibiotika kan også gis intravenøst under operasjonen.

Brystløft utføres ved Volvat nesten alltid i lokalbedøvelse (med sedasjon/ "likegladmedisin").

Du må være frisk og opplagt på operasjonsdagen. Dersom du er forkjølet eller lignende, og er i tvil om du kan opereres, må du kontakte oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Du må ha anledning til å ta det helt med ro i minst en uke etterpå. Mødre med små barn må ha hjelp den første uken.

Etter operasjon

Etter et brystløft vil det være en del stramming i sårkantene og røyking vil derfor være særdeles ugunstig. BH skal brukes dag og natt i 3 uker, deretter ytterligere 3 uker på dagtid. Arrene skal tapes med tape (Micropore eller Scanpor) så lenge arrene er røde (normalt 3-4 mnd). Det første bandasjeskiftet gjøres etter 1 uke. Syingen skjer under huden med sting som løser seg opp av seg selv.

Bandasjen består av absorberende kompresser som holdes på plass av behåen. Det er helt normalt at det kan blø gjennom bandasjen i underkant av brystene, og da skal du legge for eksempel et håndkle utenpå behåen og eventuelt under deg (evt. vedlagt underlegg), til sivingen roer seg. Sivingen av blod vil gi seg gradvis i løpet av døgnet.

Kontroll etter operasjonen reguleres individuelt:

Egenkontroll. Pasienter som bor innen en times tid fra klinikken, kan med fordel hvile hjemme, for best mulig komfort. Etter 2 dager tar du selv av deg behåen og fjerner de løse kompressene og ser i speilet at brystene er omtrent like store og at de er like faste når du kjenner på dem. Hvis det ene brystet er mye større enn det andre og mye mer smertefullt, skal du ringe kirurgen.

Hvis dette dette fenomenet opptrer på et tidligere tidspunkt, er det viktig å ringe kirurgen med det samme, da det er tegn på blødning under huden. Dette forekommer svært sjelden, og trenger ikke akutt hjelp.

Når du har gjennomført denne lille kontrollen, tar du på deg behåen igjen, men ikke de store kompressene. Pass på at noen er sammen med deg når du utfører denne kontrollen, og at du har mulighet til å legge deg ned, da det er vanlig å bli litt svimmel.

Når det har gått en 7 - 8 dager etter operasjonen, er det ønskelig at du kommer til en kontroll på klinikken.

For "langt-reisende" har vi god erfaring med at du kommer til kontroll etter 1 - 2 dager, og så reiser hjem. Deretter følges du opp etter behov av kirurgen på telefon.

Fysisk aktivitet - trening

Viktig råd første døgnet: Etter hvile i sengen, bør du bruke et par minutter på å stå opp: sitt på sengekanten og stå litt ved sengen. Blodtrykket trenger litt tid på å justere seg etter narkose og smertestillende. Legg deg straks - hvis økende svimmelhet. Første døgnet bør du hvile mye i sengen. Noen finner hvile i en god stol med armene hvilende på et par store puter i fanget. Denne stillingen gir dessuten spesielt god avslapping i nakke-skulder området.

Første uken anbefales at du holder deg mest mulig i ro, uten anstrengende aktivitet. Men rolige, korte spaserturer uten særlig pulsøkning, er gunstig.Hold albuene/overarmene mest mulig inntil kroppen. Ikke strekk armene opp på hodet eller bak på ryggen. Rolige håndbevegelser opp til ansiktet og ordne seg på toalettet er selvfølgelig i orden. Bilkjøring: Ikke vær sjåfør første uken. Det er normalt å være stiv i overkroppen dagen etter, og ofte trenger man hjelp opp av sengen. Du bør forebygge ryggplager ved å ligge helt eller delvis på siden innimellom.

Andre uken kan du være litt mer aktiv, men denne uken skal du også ha fokus på minst mulig aktivitet og armbruk.

Fra tredje uken kan du gradvis gjøre mer, for eksempel lettere husarbeid og lettere arbeid.

Trening og mosjon gjenopptas gradvis og forsiktig etter 6 uker. Bruk alltid støtte-BH ved trening.

Røyking og snusing og nikotintyggegummi frarådes de to første ukene etter behandling, for optimal sårtilheling.

Alkohol frarådes første uken etter behandling, for å forebygge blødning og for optimal almentilstand.

Dusj

De første dagene anbefaler vi vaskeklut, men at du kan dusje underkroppen. Ikke foreta hårvask på egen hånd første uken- Fra 4. dag etter operasjonen, skal du daglig dusje hele deg, inkludert brystene, med din vanlige såpe. Da kan du også vaske behåen, samtidig som du holder deg i ro. Plasteret på såret skal klappes tørr med håndkle og lufttørkes eller blåses tørt med svak styrke på hårføneren, før BHen tas på igjen.

Badekar og svømmehall, skal unngås de 4 første ukene.

Soling

Arrene etter operasjonen bør ikke utsettes for sol eller solarium før det har gått 1 år eller så lenge de er røde. Når fargeforandring i huden utsettes for ultrafiolett stråling, kan det gi permanent fargeforandring i huden - og dermed unødvendig styggere arr. Bruk bikinioverdel.

Egenoppfølging av operasjonssår og arr

 • 8 dager etter operasjonen, skal du forsiktig fjerne plasteret mens det er tørt. Deretter skal du ta deg en dusj, slik at såret blir rent. La huden bli helt tørr før du setter på ny Micropore papirplaster. Plasteret heter altså: Micropore papirplaster 2,5 cm bred. Den etterlater minimalt med limrester på huden, fjernes skånsomt, er tynn slik at huden puster, er litt elastisk så den kjennes mer komfortabel. Et alternativ, er Scanpore papirplaster men det er tykkere og har kraftigere lim, slik at det anbefales at det sitter i 2 uker.
 • Arrene bør ha trykk fra Micropore papirplasteret i 3 mnd. eller så lenge de er røde. Tapen byttes 1 - 2 ganger i uken. Unngå oftere plaster-bytte, for det vil bare rive opp arret unødvendig. Bruk evt. plasterfjerner hvis det er mye limrester på huden.
 • Hvis huden reagerer med rødhet og kløe, skal du sløyfe plasteret. I stedet kan du forsøke å smøre Aloe Vera gel daglig i 3 mnd. Men sløyf også gel, hvis huden reagerer.
 • Hvis såret begynner å væske, skal du fjerne Micropore papirplasteret. I tillegg skal du dusje området 3 ganger daglig, helt til det blir bra. Bruk bare mild såpe, ikke desinfeksjonsmiddel. Klapp tørt og la lufttørke (evt. svak styrke hårføner). Legg rent, absorberende materiale løst over såret, eks. : kokt lommetørkle, sminkepad, truseinnlegg. Det kan ta 1 - 3 uker før sårene tørker. La arrene være i fred en måneds tid, før du igjen prøver å sette Micropore papirplaster på arrene. Hvis dette fenomenet oppstår, anbefaler vi at du tar kontakt med din kirurg.
 • Det er ingen sting som skal fjernes. Alt er sydd lagvis og skjult under huden og vil absorberes. Det vil kunne kjennnes stramt og det nøkker litt til innimellom ved armbevegelser de neste ukene.

Vi minner om at du selv tar kontakt med klinikken etter 6 mnd. for å avtale en kontroll og endelig vurdering av resultatet.

I tillegg er vi selvfølgelig innstilt på å imøtekomme eventuelle behov for kontoll før denne tid.

Komplikasjoner og bivirkninger

Brystløft medfører, som alle andre brystoperasjoner, en risiko for komplikasjoner.

Du må regne med at arrene nesten alltid blir godt synlige selv om de blekes med tiden. Du må også regne med at brystene pga tyngdekraften vil ha en tendens til å sige noe etter operasjonen. Dette problemet er større jo større og tyngre brystene er.

Som en grov hovedregel kan vi si at pasienter som bruker A- eller B-cup i utgangspunktet egner seg godt for brystløft, mens pasienter som bruker C-cup vil ha større tendens til å oppleve sig etter operasjonen. Å gjøre brystløft på pasienter som bruker BH-cup D eller større vil normalt være lite hensiktsmessig. For pasienter med så store bryst må man kombinere løftingen med en brystreduksjon for å oppnå et godt langtidsresultat.

Som ved alle operasjoner er det alltid en mulighet for infeksjoner eller blødning, men dette er heldigvis svært sjelden ved brystløft. Nedsatt følelse i brystvortene kan forekomme men også dette er sjelden og som regel forbigående. Likeledes kan evnen til å amme bli nedsatt. Et annet aspekt er at en. ny graviditet med etterfølgende amming vil kunne ødelegge en del av operasjonsresultatet. Dette er hovedårsaken til at vi anbefaler å vente med denne operasjonen til etter man har fått de barna man skal ha.

Konsultasjon

530,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Tusenvis av operasjoner årlig

Du kan være trygg på at du blir behandlet av noen av landets mest erfarne kirurger når du kommer til oss, som årlig utfører flere tusen plastiske operasjoner.

Det trygge valget

Du blir møtt av profesjonelle og varme kirurger som er opptatt av å bygge tillit gjennom informasjon, veiledning og nøye utredning for at du skal føle deg trygg.

Lang erfaring

I flere tiår har våre plastikkirurger operert over tusenvis av menn og kvinner over hele landet. Våre kirurger vil alltid vurdere det som er best for deg.