Høyt stoffskifte

Høyt stoffskifte, hypertyreose, er en hormonsykdom som skyldes økt produksjon av stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen. Spesialistene ved Volvat Stoffskiftesenter har lang erfaring i å behandle høyt stoffskifte med strålebehandling, kirurgi eller medisiner.

Hva er høyt stoffskifte? 

Høyt stoffskifte skyldes økt produksjon av hormonene tyroksin og trijodtyronin som produseres i skjoldbruskkjertelen. Når disse hormonene blir forhøyet går cellene i kroppen på «høygir» og kan føre til symptomer som blant annet hjertebank, rastløshet, nervøsitet og stirrende øyne.  

Sykdommen debuterer oftest i 20-40 årsalderen, men 15 prosent av tilfellene rammer også personer over 60 år.  

Årsaker til høyt stoffskifte

Graves sykdom er den vanligste årsaken til høyt stoffskifte blant unge. Sykdommen skyldes av at kroppens immunforsvar produserer store mengder antistoffer som fører til overstimulering av skjoldbruskkjertelen.  

Andre vanlige årsaker til høyt stoffskifte kan være:

 • Høyt inntak av jod eller overdosering av hormonet tyroksin.
 • Svulstdannelse i skjoldbruskkjertelen kan også føre til høyt stoffskifte. Det kan også være en bivirkning av enkelte medisiner som for eksempel hjertemedisinen amiodaron.
 • Akutt betennelse i skjoldbruskkjertelen, såkalt tyreoiditt. Det finnes flere former for tyreoiditt:
 • Postpartum tyreoiditt er en form for autoimmun tyreoiditt, og kommer etter fødsel. Hypertyreosen er ofte mild og forbigående, men kan raskt utvikle seg til kraftig behandlingskrevende hypotyreose.
 • Hashimotos tyreoditt med kan gi høyt stoffskifte tidlig i sykdomsutviklingen (1-2 år). Etter hvert vil pasienten få lavt stoffskifte (hypotyreose).
 • Subakutt (De Quervains) tyreoditt vil i startfasen gi høyt stoffskifte. Situasjonen oppstår ofte etter en luftveisinfeksjon. Pasienten kan få mye smerter i skjoldbruskkjertelen foran på halsen, feber, slapphet, høy senkning og CRP

Vanlige symptomer på høyt stoffskifte

 • Hjertebank og rastløshet 
 • Tretthet, slapphet og svakhet 
 • Nervøsitet og irritabilitet 
 • Vekttap til tross for god matlyst 
 • Løs mage 
 • Svetting og varmeintoleranse 
 • Menstruasjonsforstyrrelser 
 • Ufrivillig stirrende blikk og endokrin øyesykdom 
 • Huden er ofte varm og klam 
 • Skjelving 
 • Forstørret skjoldbruskkjertel (struma) er også vanlig 

Behandling av høyt stoffskifte 

Målet med behandling er å normalisere stoffskiftet og fjerne plagene. Hypertyreose kan behandles med en av tre metoder: medikamenter, radioaktiv jod eller kirurgi. Valg av behandling avhenger av diagnosen, pasienten alder, størrelsen på kjertelen og den generelle helsetilstanden. 

Ved behandling av Graves sykdom er førstevalget Tyreostatika i tablettform. Medisinen hemmer produksjonen av stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen, og mange vil merke en forbedring av symptomene sine i løpet av noen uker. I startfasen er det viktig med regelmessige kontroller av stoffskiftet med 3-4 ukers mellomrom. Som regel varer behandlingen i 1 til 2 år.  

Behandling med radioaktivt jod er effektivt og trygt, og kroppen tilføres da radioaktiv jod. Siden radioaktivt jod samles i skjoldkjertelen, vil dette føre til at kjertelen ødelegges uten at andre organ i kroppen skades. Behandlingen anbefales til pasienter med toksisk knutestruma, men pasienter med Graves sykdom kan også gjennomgå behandlingen. Barn og unge voksne, samt gravide og kvinner som ammer, behandles ikke med radioaktivt jod.  

Kirurgisk fjerning av skjoldkjertelen (tyreoidektomi) anbefales hos Graves pasient med hissig sykdom, stor kjertel og spesielt om endokrin øyesykdom også er et problem.  

Behandlingsmetodene med strålebehandling og kirurgi kan imidlertid skade skjoldbruskkjertelen, og føre til permanent lavt stoffskifte som må behandles i tablettform livet ut. 

Prognose 

Mange opplever at de blir friske ved behandling, men det vil vanligvis ta 1,5 til 2 år før man opplever at sykdommer roer seg. Selv om det er en kronisk sykdom, kan de fleste med riktig dosering av medisinen leve et normalt liv. Ved mistanke om tilbakefall av høyt stoffskifte bør det tas nye blodprøver raskt.  

Vi har kort ventetid! 

Oslo: 22 95 75 00

Fredrikstad: 69 30 23 00

Bergen: 55 11 20 00

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.