For alle du er glad i
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hyperparatyreoidisme er en sykdom hvor biskjoldbruskkjertlene (paratyreoidea) produserer for store mengder av hormonet PTH (paratyreoideahormon). Funksjonen til dette hormonet er å regulere kalsiumnivået (kalknivå) i kroppen. Dersom det skilles for store mengder, vil det føre til et for høyt kalsiumnivå i blodet og skjelettet tappes dermed for kalk.
Årsaken til overproduksjon av PHT kan skyldes ulike forhold:
Vi regner med at omtrent 1 av 1000 personer i Norge har hyperparatyreoidisme. Sykdommen er vanligere hos kvinner og oppstår oftere hos de over 50 år. Som regel er det sammenheng mellom personer med påvist hyperparatyreoidisme og nyrestein, da nyrestein kan utløses av økt utskillelse av kalsium gjennom nyrene.
Ved hyperparatyreoidisme har én eller flere av biskjoldbruskkjertlene utviklet seg til et adenom. Dette er en godartet hormonproduserende svulst som lager for mye parathyreoideahormon (PTH eller parathormon).
En overaktiv biskjoldbruskkjertel lager for mye av hormonet parathyreoideahormon (PTH), som videre gir kroppen din signaler om å produsere mer kalsium
Da responderer kroppen med:
Er sykdommen i tidlig fase kan det hende at du ikke opplever noen symptomer, og de er vanligvis svake. Over halvparten av pasienter får ingen symptomer. Mange får derfor diagnosen ved en tilfeldighet hos legen.
Ved langvarig hyperparatyreoidisme kan man oppleve symptomer som:
Det er to typer hyperparatyreoidisme, primær og sekundær:
Ved primær hyperparatyreoidisme lager biskjoldbruskkjertlene dine for mye PTH, noe som fører til at kalsiumnivået i blodet stiger.
Årsaker til primær hyperparatyreoidisme:
Ved sekundær hyperparatyreoidisme oppstår det overaktivitet i biskjoldbruskkjertlene som respons på en annen tilstand som forårsaker kalsiumtap. Denne overaktiviteten i biskjoldbruskkjertelen er kroppens forsøk på å holde kalsiumnivået normalt. Eksempler på tilstander som senker kalsiumnivået er nyresvikt, alvorlig vitamin D-mangel og alvorlig kalsiummangel.
Hyperparatyreoidisme kan være vanskelig å oppdage med tanke på at det ikke alltid er tydelige symptomer. Ofte oppdages tilstanden gjennom en tilfeldig blodprøve. Ved forhøyet nivå av hormonet PTH og kalsium i blodet, undersøker våre spesialister på Stoffskiftesenteret deg for å avklare om du har hyperparatyreoidisme.
Vanlige undersøkelser innebærer blod- og urinprøver, samt bentetthetsmåling og røntgen/CT. Endokrinologen/indremedisiner vil justere eventuell bruk av medisiner basert på resultatene.
Ved utredning av primær hyperparatyreoidisme vil en blodprøve vise et unormalt høyt nivå av kalsium og parathyreoideahormon. Da vil vi undersøke deg videre og se etter vekster på biskjoldbruskkjertlene eller forstørrelse av kjertelen(e).
Oversikt over andre tester det kan være nødvendig å utføre for å se etter komplikasjoner av hyperparatyreoidisme kan omfatte:
Hensikten med behandling er å normalisere kalsiumnivået i blodet. Ved milde symptomer kan legen blant annet anbefale kostholdsendringer og fysisk aktivitet, for å forebygge benskjørhet og forverring av symptomer. Det kan i noen tilfeller være aktuelt med regelmessige kontroller hver 3-6 måned for å overvåke tilstanden.
Dersom du opplever sterke symptomer, kan det være aktuelt med kirurgi. Da fjerner vi adenomet som produserer for mye av PTH hormonet.
3 980,-
Priseksempel fra Fredrikstad, tilleggskostnader kan påløpe
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.
Vi har behandlet pasienter i 40 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.