Lavt stoffskifte

Ved lavt stoffskifte lager ikke skjoldbruskkjertelen nok stoffskiftehormon. Dette kan føre til symptomer som tretthet, depresjon og forandringer i hud og hår. Spesialistene ved Volvat Stoffskiftesenter har lang erfaring i å behandle pasienter med lavt stoffskifte.

Hva er lavt stoffskifte? 

Ved lavt stoffskifte lager ikke skjoldbruskkjertelen nok av stoffskiftehormonet tyroksin.  

Utvikling av lavt stoffskifte kan gå langsomt og derfor kan symptomene kan være vage og enkle å overse. Noen opplever å være helt uten symptomer i tidlig fase, men sykdommen kan etter hvert presentere seg med betydelig mangfold av plager som depresjon, økt søvnbehov osv. 

Symptomer og tegn på hypotyreose avhenger også av personens alder, varighet av tilstanden og alvorlighetsgrad av hormonmangel. 

Årsaker til lavt stoffskifte

Den vanligste årsaken er kronisk betennelse i kjertelen der immunforsvaret lager antistoffer som angriper skjoldbruskkjertelen, autoimmun tyreoiditt, også kalt Hashimoto tyreoiditt.  

Det er helt normalt at kroppen danner en viss grad av antistoffer mot egne organer, men når det skjer over en viss grad fører det til sykdom. I dette tilfellet blir skjoldbruskkjertelen angrepet av kroppens immunforsvar, som fører til stoffskiftesykdom. Vi vet ikke hva som utløser denne reaksjonen, men gener ser ut til å spille en rolle.

Andre årsaker kan være tidligere behandling av høyt stoffskifte med radioaktivt jod, autoimmune sykdommer i familien, mangel på melkeprodukter eller fisk i kostholdet, bruk av visse medikamenter og pågående behandling med thyreostatika eller thyreoideaoperasjon der deler av eller hele kjertelen er fjernet.  

Kvinnekroppen gjennomgår for eskempel større hormonelle endringer enn menn, i sammenheng med graviditet, fødsel eller overgangsalder – og har dermed økt risiko for å utvikle lavt stoffskifte, hypotyreose. Nylig graviditet øker også risikoen for høyt stoffskifte, hypertyreose.

Vanlige symptomer på lavt stoffskifte: 

  • Påvirkning på mentale funksjoner kan gi depresjon, tiltaksløshet, hukommelsessvikt, demens, treghet og økt søvnbehov.  

  • Symptomer fra muskler og skjelett kan presentere seg i form av muskelsmerter, leddsmerter og hovne ledd.  

  • Huden kan bli tørr, neglene sprø og tynne.  

  • Forandringer av hormonbalansen kan gi uregelmessig og kraftig menstruasjon, sjeldnere og sparsom blødning, nedsatt libido og nedsatt befruktningsevne.  

  • Påvirkning på nervesystemet kan lede til sykdom i nerver, trykk på nerver, prikking i huden og svimmelhet.  

  • Personen kan få stemmeforandring. Snorking, heshet, svimmelhet og øresus forekommer ofte. 

  • Symptomer fra fordøyelseskanalen kan være appetittløshet og forstoppelse. Man kan se lav blodprosent.  

For å unngå forverring av symptomer ved langvarig ubehandlet hypotyreose, er det viktig å oppsøke legen din for riktig diagnostisering og behandling.  

Behandling av lavt stoffskifte 

Målet med behandlingen er å normalisere stoffskiftet og bli kvitt symptomer og plager. Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre tyroksin i tablettform (Levaxin, Euthyrox).  

Hos eldre og personer med hjerte/karsykdom starter man behandlingen forsiktig og med lav dose tyroksin. Dosen økes langsomt med noen ukers intervall.  

Hos yngre og ellers friske personer kan man starte med tilnærmet normal behandlingsdose. De fleste voksne trenger mellom 75-150 g tyroksin daglig, for at stoffskiftet skal ligge normalt. Dosering tilpasses utfra alder, kjønn og vekt.  

Det kan ta tid før kroppen normaliserer seg etter langvarig hypotyreose. Iblant kan det ta 6 – 12 måneders med behandling før pasienten føler seg tydelig bedre. 

Den første tiden bør thyreoideaprøver tas med 6 ukers intervall. Når tilstanden har stabilisert seg, anbefales kontroll hver tredje måned. Ved stabil sykdom kan stoffskiftet kontrolleres 1-2 ganger i året.  

Prognose 

Prognosen ved hypotyreose er god, og ved regelmessig thyreoideakontroll og behandling vil du kunne leve et normalt liv.  

Hos de fleste som får hypotyreose, er dette en livslang tilstand, og behandling med stoffskiftehormon må vare livet ut. 

Vi har kort ventetid! 

Oslo: 22 95 75 00

Fredrikstad: 69 30 23 00

Bergen: 55 11 20 00

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.