Brystforstørrelse

Generell, gastro og plastisk kirurgi, illustrasjonsbilde

En brystforstørrelse med silikon kan hjelpe deg til å få den kvinnelige figuren du alltid har ønsket deg eller gjenopprette de brystene du tidligere hadde. Det finnes mange ulike typer brystproteser, og vi hjelper deg å velge størrelse, form og type.

Volvat har lang erfaring med brystforstørrelse. Våre kirurger er spesialister innen plastisk kirurgi og gjennomfører svært mange inngrep i året. Vi kan gi deg råd om form, størrelse og type brystprotese.

 • På klinikken: 3 timer
 • Behandlingstid: 1 t 30 min
 • Tilbake på jobb: ca. 1 uke
 • Kan trene igjen: 4-6 uker

Vår erfaring er din beste garanti for et naturlig og fint resultat.

Hvem kan forstørre brystene?

Alle friske kvinner som har et behov for større bryster, kan få operasjon hos Volvat. Hvis du har gått mye ned i vekt eller har gjennomgått svangerskap, kan det ofte være hensiktsmessig med en brystløftoperasjon først.

Unntaksvis kan løft og brystforstørring gjøres i samme seanse. En av Volvats kirurger vil i en konsultasjonstime gi deg råd og informere deg om alt du lurer på vedrørende en eventuelt operasjon. Vi legger stor vekt på tett og personlig dialog, og gjør vårt ytterste til å forstå dine behov.

Det er svært få som ikke egner seg til en brystforstørrende operasjon. Disse er:

 • Personer med spiseforstyrrelse
  Vi vurderer personer med spiseforstyrrelser i uansett alder i samråd med dem som behandler vedkommende.
 • Amming skal være avsluttet minst seks måneder før eventuell operasjon

Ta kontakt med oss i dag så vi kan gi deg et realistisk bilde på hvordan dine bryster vil se ut etter en brystoperasjon.

Vi på Volvat lytter til deg og setter deg i fokus fra første konsultasjonstime. Du kan forvente topp behandling utført av flinke og erfarne kirurger assistert av topp kvalifisert helsepersonell. Hele vårt team gjør sitt ytterste for at du som pasient skal bli møtt med respekt og omsorg, også etter operasjonen.

Mammografi

Volvat anbefaler kvinner over 40 år, som skal til brystkirurgi (brystforstørrelse, brystløft og brystreduksjon), å ha gjort mammografi innen 6 måneder før operasjonen.

Garanti ved brystforstørrelse

Garantiordningen i Volvat er en ekstra sikkerhet for deg som velger silikonproteser.

5 års inngrepsgaranti

Hos Volvat får du 5 års inngrepsgaranti etter innleggelse av silikonproteser. Vi vil gjennomføre følgende operasjoner kostnadsfritt for deg dersom du trenger det:

 1. Utskiftning av skadede proteser (påvist med MR)
 2. Reoperasjon på grunn av kapslede proteser
 3. Fjerne protesene dersom du angrer på inngrepet uansett årsak

Inngrepsgarantitiden gjelder for første gangs silikonoperasjon ved klinikken og blir ikke forlenget ved re-operasjoner (som bytte av protese på grunn av skadet protese eller som følge av kapseldannelse, Bakers grad 3-4). Inngrepsgarantien gjelder kun ved innsetting av protese med samme type, form og størrelse. Inngrepsgarantien gjelder ikke for protese fra annen leverandør eller for spesiallagede proteser. Ved graviditet eller amming i garantiperioden faller garantien bort.

For at inngrepsgarantiordningen skal være gyldig må du som pasient:

 1. følge de pålegg som gis av klinikken i forbindelse med operasjonen
 2. omgående ta kontakt med og stille til undersøkelse ved klinikken dersom du mener noe er galt

Inngrepsgarantien gjelder kun for operasjoner som utføres ved klinikken og dekker ikke kostnader for operasjoner som eventuelt utføres på andre klinikker.

Inngrepsgarantien gjelder alle pasienter som har vært operert ved klinikken etter 23. juni 2015.

Livstidsgaranti på silikonproteser

Våre proteseleverandører gir livstidsgaranti på alle våre brystproteser. Dette innebærer at hvis protesene ødelegges (sprekker) vil proteseprodusenten erstatte selve protesen vederlagsfritt, men operasjonskostnadene kommer i tillegg.

Valg av brystprotese

Volvat tilbyr silikonproteser fra Mentor, nøye utvalgt på grunn av sin høye kvalitet og sine flotte resultater ved brystforstørrelse. Vi i Volvat setter vår ære i kun å tilby det beste til våre pasienter. Med det store sortimentet av proteser fra disse leverandørene er vi sikre på at vi kan tilby det implantat som vil passe aller best til hver enkelt kvinne.

Mentor er i dag verdens ledende produsent av medisinske implantater for estetisk og rekonstruktiv kirurgi og de har over 30 års erfaring av produksjon og utvikling av brystimplantater.

I 1995 ble Mentor den første brystimplantat-produsenten som fikk CE-godkjenning og i dag er de en av kun tre leverandører i verden som innehar FDA godkjenning på brystimplantatene sine. FDA (U.S. Food and Drug Administration) regnes for å være verdens strengeste kontrollinstans for godkjenning av medisinske produkter. FDA-godkjenningen er et kvalitetsstempel som viser at implantatene har blitt godkjent i grundige kliniske og vitenskapelige tester.

Protesene til Mentor brukes i dag til brystrekonstruksjoner ved alle norske sykehus.

Brystprotese som gir best resultat for deg

Med det store sortimentet av proteser fra disse leverandørene er vi sikre på at vi kan tilby det implantat som vil passe aller best til hver enkelt kvinne. Protesene gir et naturtro resultat og brystene kjennes naturlig ut ved berøring. Du og din kirurg finner sammen ut hvilken protesetype som vi gi deg det beste resultatet.

Uansett hvilken av disse protesemerkene som blir brukt til din operasjon, gir vi livstidsgaranti på dine brystimplantater!

Dersom dine ønsker eller forventninger ikke kan oppnås eller ikke vil være bra for deg er det vår jobb å rettlede deg. Kvinner som har et ønske om en implantatstørrelse som ikke er egnet for sin kropp kan få store komplikasjoner etterpå og det er vår jobb som leger å sørge for at den situasjonen unngås. Det er viktig å understreke at alle kvinner har ulike forutsetninger og resultatet er i aller høyeste grad avhengig av ditt utgangspunkt. Hvilken type brystimplantat som vil passe best for deg og gi nettopp deg det fineste resultatet, finner du og kirurgen ut av under konsultasjonen.

Brystprotesens størrelse og form

Det finnes mange ulike typer brystproteser og valget mellom ulike størrelser, form og type kan være overveldende. Plastikkirurgen som skal gjennomføre din operasjon, vil gi deg gode råd om størrelse og form samt informere deg om de ulike protesetypene.

Brystforstørrelse med silikon: ulike typer brystproteser

Brystimplantater kommer i mange forskjellige former, størrelser og med forskjellig innhold. I Norge er silikonimplantater vanligst. Det finnes også implantater med et ytre skall av silikon og saltvann inni. Disse var vanligere før men brukes fortsatt en del i andre land, som for eksempel USA. I Norge og Skandinavia regner man med at ca 90 % av brystimplantatene som brukes nå er silikonimplantater, og ca 10 % er saltvann. Grunnen til at man bruker mer saltvannsproteser i USA er at det frem til 2006 var forbudt med salg av silikonproteser. I dag estimerer man at det brukes ca 50 % av hver sort i USA.

Proteser av saltvann

Saltvannsproteser kan gi en fin form på brystene men de har en økt tendens til å folde seg. Hos en del kvinner kan man også kjenne at brystene er fylt med vann, spesielt om kvinnen er slank. Det gjør at brystene ikke oppleves helt som naturlige bryster. Saltvannsproteser har også en tendens til å lekke litt, ca 7 % av saltvannsimplantater lekker og må byttes innen 10 år. Derfor anbefaler Volvat ikke saltvannsproteser som førstevalg.

Hva er en silikonprotese?

Silikonimplantater kan være fylt enten med en tyktflytende silikongele eller en cohesiv (fast) silikongele. I dag brukes nesten utelukkende implantater med den faste typen av silikon. De fleste plastikkirurger vil nok mene at dette er den beste og sikreste typen av brystimplantat. De kohesive implantatene kan ha varierende grader av fasthet, fra naturlig bløt til formstabil gele. Vi bruker som regel kohesiv grad 2 ved brystforstørrelse. De er sikre og kjennes naturlige ut. Skallet rundt silikonkjernen består av mange lag for å sikre at implantatet ikke vil bli ødelagt eller lekke. Selv om det skulle bli en rift i en protese med kohesiv gel, vil ikke innholdet i protesen lekke ut.

Silikon er ufarlig for mennesker. Silikonimplantatene har en mer eller mindre ru overflate og dette er fordi at protesen skal vokse fast i vevet omkring på en best mulig måte. Dette er også med på å redusere kapseldannelse.

Størrelse på brystprotesene

Brystimplantatene kommer i mange forskjellige størrelser og former. Ved valg av størrelse tar vi utgangspunkt i dine ønsker. Det er viktig at du blir fornøyd med både størrelse og form. Samtidig er det også viktig å høre på kirurgens anbefaling. Våre kirurger har lang erfaring på dette området og kan si hva som vil se fint ut på din kropp. Vil man ha et mest mulig naturlig resultat tar man utgangspunkt i dine naturlige forutsetninger med brystenes størrelse og form, bredde på brystkassen og så videre. Ut fra disse forutsetningene kan kirurgen si hvilken størrelse og form på implantatet som vil se best ut på deg.

Protesestørrelsene oppgis i cc, som er det samme som milliliter. Man kan også si at det omtrent tilsvarer antall gram på protesen. De vanligste protesene som kvinner velger ligger mellom 250-350 ml. Dette vil gi en økning på mellom 1-2 cup-størrelser for en middels slank kvinne, men dette er selvfølgelig også avhengig av hvilken type BH man bruker.

Brystprotesenes form

Brystimplantater kommer også i mange ulike former og fasonger. Det finnes runde og dråpeformede (anatomiske) implantater. De runde implantatene er formet som en bolle og denne formen egner seg godt for de aller fleste pasienter. Disse implantatene koster litt mindre enn anatomiske implantater fordi de har en enklere form, men begge typer er av like god kvalitet.

De anatomiske (dråpeformede) implantatene er formet mer som et naturlig bryst. De har mer fylde i nedre del av implantatet enn i øvre. Fra starten av ble denne typen av brystimplantater utviklet for å kunne benyttes ved brystrekonstruksjoner for kvinner som har mistet brystet på grunn av sykdom. Men disse implantatene ble også raskt populære innen estetisk plastisk kirurgi, siden de ofte gir det beste resultatet for kvinner som har svært lite eller ikke noe eget brystvev.

Alle implantater kan rotere bak-frem og det vil kunne endre brystets form. Anatomiske implantater vil imidlertid også kunne gi en formendring på brystet hvis de roterer sideveis. For å minske denne risikoen utformes disse implantatene kun med ru overflate, slik at implantatet skal feste seg bedre i det egne vevet.

Hvilken type brystimplantat som vil passe best for deg finner du og kirurgen ut av under konsultasjonen. De aller fleste kvinner kan oppnå et fint resultat med runde proteser, men for andre, spesielt de som har svært små bryster som utgangspunkt, kan anatomiske proteser gi det beste resultatet. Vi vil hjelpe deg med dette slik at du får den form, størrelse og fasong som blir mest riktig for deg.

Brystimplantatenes profil

Brystimplantatets profil er et mål på hvor mye implantatet stikker ut fra kroppen, dette kan også kalles for projeksjon. Her finnes det proteser med lav, medium eller høy profil. I praksis innebærer disse ulike profilvariantene at kvinner med smal brystkasse likevel kan velge et større implantat siden volumet til implantatet ikke er låst til en gitt diameter. Man skaper altså volumet i høyden på implantatet istedenfor på bredden. På samme måte kan en kvinne med bred brystkasse velge et implantat med lav profil slik at implantatets diameter dekker hele hennes naturlige bryster.

Når du kommer til konsultasjon hos oss vil kirurgen ta mål på brystkassen din for å fastsette ditt utgangspunkt. Så vil du få prøve forskjellige størrelser med testimplantater som legges i en BH. Vi vil bruke god tid på å forstå og diskutere dine ønsker og kirurgen vil veilede deg gjennom ulike alternativer for å finne den løsningen og det implantat som vil passe deg og din kropp.

Fjerning av brystprotese

Brystforstørrelse har blitt svært vanlig de senere år og er regnet for å være et trygt inngrep. Etter hvert som årene går vil det kunne komme et tidspunkt hvor fjerning av protesene kan bli aktuelt. Det kan være forskjellige årsaker til at man kan ønske å fjerne silikonproteser. Det kan for eksempel hende at det har oppstått synlige folder, hard kapsel, smerter eller at man har ønske om større protese eller kanskje ønsker et brystløft.

Selve inngrepet går unna på under en halvtime, innebærer liten risiko og det er få plager etterpå.

Hvis du fjerner brystprotesene uten å legge in nye eller gjøre brystløft, må du regne med at brystene vil føles tomme, spesielt i begynnelsen. Vevet i brystene vil imidlertid trekke seg sammen etter hvert slik at utseendet bedrer seg. Hvor fint resultatet blir, avhenger av pasientens alder, hud- og kjertelkvalitet og størrelse på brystprotesene.

Hvis du ønsker andre inngrep utført, gjøres disse som regel samtidig. Det kan dreie seg om:

 • kapselfjerning
 • bytte til større brystinnlegg
 • skifte plan fra over til under muskel
 • skifte av protesetype

Før-etter-bilder ved brystforstørrelse

«Hvorfor viser dere ikke før-etter-bilder på hjemmesiden?» spør mange. Det kan vi dessverre ikke gjøre fordi markedsføring av brystforstørrelse og andre kosmetiske (kirurgiske) inngrep, ifølge forskrift om markedsføring av kosmetiske inngrep, ikke kan inneholde pre- og postoperative bilder (før-og-etter-operasjonen-bilder).

Forbudet innebærer at det for eksempel ikke kan brukes bilder som viser en person før og etter brystforstørrelse. Volvat har imidlertid flotte før-etter-bilder på klinikken. Under konsultasjon hos kirurgen kan du få se bilder som viser forventet operasjonsresultat. Dette regnes som hensiktsmessig informasjon i henhold til helsepersonelloven § 10. Slike bilder vil selvfølgelig kun gi deg et inntrykk av det endelige resultatet. Det samme gjelder animasjonsfilmene. Kirurgen vil under konsultasjonen gi deg et realistisk bilde av hvilket resultat du kan forvente utifra din kropps forutsetninger.

Skal man la seg operere eller ikke?

Innleggelse av silikonproteser som brystforstørrelse er en svært vanlig operasjon, som sannsynligvis er utført på over 10 millioner kvinner siden 1962. De fleste undersøkelser viser at dette er en operasjon hvor pasientene stort sett er meget godt fornøyd med resultatet. Men denne operasjonen har også sine ulemper. Enkelte pasienter kan utvikle en hard kapsel rundt protesen(e). En annen betenkelighet er selvfølgelig spørsmålet om protesenes varighet. Generelt vil vi gi det råd at man ikke lar seg operere innen man har fått de barna man har planlagt å få. Husk også at en silikonprotese er et fremmedlegeme – du bør ha en god grunn for å legge inn et fremmedlegeme i kroppen. Spesielt hvis du er en ung kvinne som ennå ikke har fått barn, bør du etter vår mening ha tungtveiende grunner for å la deg operere. Og er du i tvil, er det vårt råd å avvente med å la seg operere.

 

Før operasjon

Mammografi

Volvat anbefaler kvinner over 40 år, som skal til brystkirurgi (brystforstørrelse, brystløft og brystreduksjon), å ha gjort mammografi innen 6 måneder før operasjonen.

10 dager før operasjon

Det er særlig viktig at medisiner som virker blodfortynnede sløyfes ca. 10 dager før operasjonen. Dersom du er i tvil om dette kan gjøres, må du diskutere dette med den legen som har forordnet disse medisinene. Vær oppmerksom på at enkelte vitaminer har en slik effekt og også bør sløyfes 10 dager før operasjonen. Normalt behøver en ikke slutte med p-piller før operasjonen, men dette må i det enkelte tilfelle diskuteres med kirurgen.

Dagen før operasjon

Kvelden før operasjonen fjerner du alle smykker og vasker hele kroppen og håret med Hibiscrub-såpen.

6 timer før operasjon

Du skal faste i 6 timer før oppsatt behandlingstid. Dette gjelder også drops, tyggegummi og sigarettrøking. Du kan drikke klare væsker som vann, te og saft frem til 2 timer før avtalt operasjonstid.

Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller evt. ta taxi. Du kan ikke kjøre egen bil etter inngrepet. Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i nærheten.

Operasjonsdagen

Du må være frisk og opplagt operasjonsdagen. Dersom du er forkjølet eller lignende, må du kontakte oss. Operasjonen utføres ikke hvis du har en pågående infeksjon.

Før du drar hjemmefra på operasjonsdagen

På operasjonsdagen vaskes hele kroppen igjen godt med Hibiscrub. Såpen skal skylles av med vann og huden tørkes med et rent håndkle. Dette gjør du før du reiser hjemmefra.

Operasjonsdagen på klinikken

Når du ankommer operasjonsdagen får du snakke med kirurgen som også tegner på operasjonsfeltet. Du treffer så resten av operasjonsteamet som består av anestesilege/-sykepleier og operasjonssykepleier. De vil først snakke litt med deg, så gjennomføres desinfiserende vask og de vil gi deg en nål i armen hvor du får sovemedisinene.

Under operasjonen

Under inngrepet lages et hulrom for protesene enten over eller under brystmuskelen. Inngrepet tar en time. Såret sys igjen i tre lag med sting som forsvinner av seg selv. Såret tapes og brystene får en lett bandasje som skal beholdes på noen dager.

Etter operasjon

Hjemreise

Det er derfor viktig med mest mulig ro og hvile det første døgnet. Fysiske og/eller psykiske anstrengelser vil medføre blodtrykksøkning og øker risikoen for komplikasjoner (spesielt etterblødning). Spesielt er det viktig at du holder overarmene mest mulig i ro det første døgnet. Dette fordi den store brystmuskelen som protesen ligger på eller under, er festet på overarmsbenet.

Smertestillende

Smertestillende tas ved behov som foreskrevet på forpakningen. For mye sterke smertestillende vil kunne medføre kvalme/ubehag og magesmerter.

Antibiotika

Forebyggende antibiotika har du fått intravenøst under operasjonen, og det er ikke nødvendig å fortsette med det etter operasjonen.

Vær forsiktig

Under operasjonen har du hatt narkose og fått relativt mye lokalbedøvelse. Dette i tillegg til fastetid og smertestillende tabletter gjør at mange pasienter har lett for å bli svimmel eller i verste fall besvime. Skulle du merke slikt ubehag (nesten besvimelse) skal du straks legge deg flatt ned og gjerne legge bena litt høyt. Den første natta skal du ikke gå alene på toalettet eller badet.

Før man besvimer, blir man oftest blek, kaldsvetter, stemmer høres «langt borte» samt at armer og bein «ikke virker». Skulle du besvime, er det i seg selv ikke farlig og det er ikke nødvendig med noe ekstra tiltak utover å komme seg «på sofaen/i seng» og hvile en stund, gjerne med bena høyt. Sitt en stund på sengekanten og kjenn at "hodet fungerer" før du reiser deg fra senga. Ved vedvarende svimmelhet og ubehag bør du kontakte lege.

Dusjing og bandasje

Den første dusjingen kan gjøres etter 3-5 dager. Ta vekk all bandasje helt frem til det innerste tape-laget som sitter rett over selve sømmen (Mircopore papirtape). Denne tapen ser ofte blodig og «skitten» ut på undersiden, men denne tapen skal IKKE fjernes før etter 2 uker dersom du har fått beskjed om at huden er sydd med sting som løser seg opp selv. Når du dusjer gjør det ingenting om Micropore tapen blir våt, den faller ikke av. Ikke vask hardt over selve såret/ stingene, - bare la shampo og såpevann renne over brystene. Etter dusjingen trenger du ikke gjøre annet med tapen enn å la den tørke. Bruk gjerne en hårføner på laveste varme og blås det tørt med denne. Skulle det innerste tape laget likevel følge med bandasjen og du får et «bart» sår, - kan du legge på en ny Micropore tape.

Fjerne sting?

Det er ingen sting som skal tas bort. Ikke glem bruken av Micropore over arret i 2-3 måneder. Skulle det etter noen uker komme frem trådrester i selve arret er det ikke farlig, det er bare å dra bort/klippe vekk slike trådrester og vaske grundig med f.eks Pyrisept. En slik situasjon ligner ofte på en «kvise-reaksjon» og er ikke farlig. Skulle det oppstå mer betennelsesaktige forandringer ta kontakt med oss på klinikken. Fortsett å bruke Micropore tape over arret så snart som dette er tørt.

Etterbehandling

På grunn av arrmodningen anbefaler vi at du er flittig med å bruke Micropore tape over arret i flere uker, så lenge arret er rødt - gjerne i to-tre måneder,. Denne tapen skal du IKKE bytte hver dag, men bare ca en gang per uke (når tapen blir «lørvat» og ser ut til å miste taket). Ikke vær bekymret over om det er skjevt og hovent eller huden er full av «blåveiser», - det gir seg etter hvert. Har du problemer eller spørsmål etter operasjonen ta kontakt med klinikken. Ved akutte problemer utenfor kontortid kan du kontakte plastikkirurgen på oppgitt telefon-nummer Bruk en sports-BH uten metallspiler som gir god støtte og er komfortable å bruke (FILA sports¬BH med hemper foran er bra). Sports-bh anbefaler vi at du bruker i 4 -6 uker.

Trening

Lett trening som ikke involverer bruk av armene i sterk grad kan du forsiktig begynne med tidligst 2 uker etter operasjonen, men ikke glem bruken av sports-bh. Direkte kraftig bruk av armene, dvs også samtidig bruk av brystmuskelen (f.eks styrketrening) bør vente 4-6 uker.

Komplikasjoner og bivirkninger

Blødninger er sjelden

Blødning kan forekomme etter at inngrepet er avsluttet og hyppigst de første timene etter inngrepet. Dette ser vi svært sjelden, men fordi det kan forekomme, er det viktig at overnatter ikke mer enn en times reisevei fra klinikken det første døgnet.

Infeksjoner er svært sjeldne

Infeksjoner kan oppstå etter alle operasjoner, men infeksjonsfrekvensen hos oss er svært lav. Oppstår likevel infeksjon vil du få nødvendig oppfølging og behandling.

Kreft og silikonproteser

Brystproteser gir ikke økt risiko for brystkreft eller utvikling av såkalte autoimmune sykdommer. Når det gjelder brystkreft, foreligger det store vitenskapelige undersøkelser med mange tusen kvinner som har fått operert inn silikonproteser. Disse undersøkelsene viser klart at det ikke er noen overhyppighet av brystkreft blant kvinner med brystproteser. Videre viser undersøkelser at brystkreft oppdages noe tidligere hos de med brystproteser uten at dette påvirker forløpet av sykdommen. Hos kvinner over 35 år anbefaler vi at mammografi undersøkelse gjøres før det legges inn proteser. Mammografi-undersøkelse kan utføres hos en del av de med silikonproteser, men ofte vil Ultralyd og/eller MR være bedre.

"Kvinner med silikonimplantater kan føle seg trygge på at gjentatte vitenskapelige studier entydig har konkludert at de ikke har en økt brystkreftrisiko, at de ikke er diagnostisert på et senere tidspunkt, at de ikke har økt tilbakefallsrisiko ved kreftsykdom og at de ikke har en forverret prognose hva gjelder overlevelse enn kvinner som ikke har silikonimplantater."
Hoshaw SJ, Klein PJ, Clark BD, Cook RR, Perkins LL. : "Breast implants and cancer: causation, delayed detection, and survival", Plast Reconstr Surg. 2001 May;107(6):1393-407.

"På tross av den reduserte sensitiviteten ved mammografiundersøkelser hos kvinner med silikonimplantater, blir kvinner med og uten silikonimplantater diagnostisert på samme stadium av en eventuell brystkreftsykdom og har en sammenlignbar prognose. Silikonimplantater kan muligens gjøre konvensjonell mammografi vanskeligere, men silikonimplantater virker til å gjøre det lettere å oppdage en eventuell svulst ved klinisk undersøkelse."
Handel N.: "The effect of silicone implants on the diagnosis, prognosis, and treatment of breast cancer." Plast Reconstr Surg. 2007 Dec;120 (7 Suppl 1) :81S-93S."

Hard kapsel rundt protesen

Rundt ethvert fremmedlegeme som innlegges i kroppen, vil det danne seg en tynn hinne av bindevev (arrvev). Dette er en naturlig del av kroppens immunforsvar og reparasjonsprosess. Hos noen pasienter kan bindevevshinnen gradvis bli tykk og vi kaller det da en ”kapsel”. I enkelte tilfeller kan kapselen bli ekstra kraftig og brystet kjennes hardt og ømt. Brystet vil også få en rundere og unaturlig form. Utvikling av hard kapsel kan skje etter noen måneder, men kan i blant også opptre etter flere år. Dannelsen av kapsel er en uheldig bivirkning, men er heldigvis helt ufarlig.

Kapseldannelse kan forekomme i alle grader, fra at man knapt kan merke kapselen, til et bryst som er påfallende hardt og ømt. Ved bruk av de gamle protesene med glatt overflate fikk så mye som 30-40 % av pasientene (noen angir helt opp til 70 %) en eller annen grad av kapseldannelse. Med de nye protesene med ru overflate er frekvensen av kapseldannelse betydelig mindre.

Årsak til kapseldannelse er ukjent

Årsakene til kapseldannelse er ikke klarlagt og vi vet heller ikke hvordan dannelse av kapsel kan unngås. Behandling av kapsel ble tidligere forsøkt med såkalt kapselsprengning hvor man klemmer brystet kraftig mellom håndbaken. I dag behandles kapseldannelse med ny operasjon. Har man først utviklet kapsel en gang, er det imidlertid en betydelig risiko for at den kan komme tilbake etter en ny operasjon. Vi er derfor litt tilbakeholdne med å anbefale slik behandling. Den eneste sikre måten å bli kvitt kapselen på er å fjerne brystprotesen helt. Brystet vil da imidlertid bli mer eller mindre slik det var før operasjonen. Undersøkelser har vist at flertallet av kvinner som får problemer med kapsel foretrekker et bryst som er litt hardt fremfor det flate brystet de hadde før operasjonen.

Følbar protesekant og "wrinkling"

Spesielt hos tynne pasienter med lite underhudsfett er det ikke helt uvanlig at man kan kjenne områder av nedre del av protesene under (det vil si i nedkant av) brystene. Dette kjennes som en eller flere myke "kuler" som lett lar seg forskyve (dvs forsvinner) når man trykker på dem.

Iblant kan dette fenomenet oppstå i samband med kapseldannelse. Hos pasienter som er meget tynne og har svært lite eget brystvev vil man kunne oppleve såkalt "wrinkling". Dette er normalt mest synlig når pasienten bøyer seg framover og vil ses som en bølget uregelmessighet i øvre del av brystene.

Nedsatt følsomhet kan forekomme

Redusert eller bortfall av følelse i brystene/brystvortene kan i sjeldne tilfeller forekomme etter operasjonen. Følelsen vil imidlertid hos de fleste komme tilbake etter noen måneder.

Ammeevnen som regel ikke påvirket

Evnen til å amme vil en sjelden gang kunne bli redusert. Nye svangerskap vil dessuten kunne gi større bryster og tøye huden og føre til at brystene blir slappe på nytt.

Strekkmerker

I enkelte tilfeller kan det oppstå strekkmerker i huden på brystene ved innleggelse av proteser. Noen vil også oppleve utvidede blodårer i huden.

Svært sjeldne komplikasjoner

Som ved alle kirurgiske inngrep, vil det alltid foreligge en liten risiko for blødning, infeksjon og blodpropp. Slike komplikasjoner kan i dag behandles uten at resultatet av operasjonen ødelegges. Bedøvelseskomplikasjoner, for eksempel allergi på bedøvelsesmidler, er ekstremt sjeldne.

Ved harde slag/støt (for eksempel karatespark eller bilulykker) kan protesen gå i stykker. Ved mistanke om lekkasje bør silikonprotesen fjernes og ny protese legges inn. Lekkasje vil også kunne forekomme fra saltvannsproteser. Dette er ufarlig, men vil føre til synlig reduksjon av brystets størrelse. Man bør da oppsøke klinikken så raskt som mulig, helst innen et par uker, slik at ny protese legges inn før ”protesehulen” krymper.

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg forstørre mine bryster?

Alle friske kvinner som har et behov for brystforstørrelse kan få operasjon hos oss. Det kan være hensiktsmessig for kvinner som har gått kraftig ned i vekt eller gjennomgått svangerskap å foreta en brystløft først. Unntaksvis kan løft og brystforstørrelse gjøres i samme seanse. En av våre kirurger vil i en konsultasjonstime gi deg råd og informere deg om alt det du måtte lure på vedrørende en eventuelt operasjon. Vi legger stor vekt på tett og personlig dialog, og gjør vårt ytterste til å forstå dine behov.

Bestill konsultasjonstime i dag og la oss vise deg hvordan resultatene kan bli før du bestemmer deg.

Det er svært få som ikke egner seg til en brystforstørrende operasjon. Disse er:

 • Personer med spiseforstyrrelse
  Vi vurderer personer med spiseforstyrrelser i uansett alder i samråd med dem som behandler vedkommende.
 • Amming skal være avsluttet minst seks måneder før eventuell operasjon

Over eller under den store brystmuskelen?

Det er mange som lurer på om hva som gir de beste resultatene av en brystprotese som er plassert over eller under den store brystmuskelen.

Du er unik og en metode kan ikke passe alle. Våre kirurger plasserer mange proteser både over og under muskulaturen og er derfor ikke bundet til en metode. Du kan være trygg på at den individuelle vurderingen du får av en av våre dyktige plastikkirurger vil sikre deg et best mulig resultat. Noe av det som avgjør om du får protese over eller under muskulaturen er ut ifra hvordan brystene dine ser ut før brystforstørrelsen og hvor slank du er?

Kontakt oss dersom du er nysgjerrig på hvilken metode som er best for deg.

Hvor lang tid tar operasjonen?

Fra du fremmøte tid til hjemreise etter operasjonen går det ca. 3 timer. Selve operasjonen tar ca. 1 time.

Hva slags narkose får jeg?

Du får ”snill” narkose og lokalbedøvelse samtidig. At narkosen er ”snill” betyr at du puster selv, men sover dypt. Dette gir minst mulig risiko for deg og det betyr at du ikke merker noe under operasjonen. Det gjør også at du blir minst mulig kvalm etterpå. At vi i tillegg gir god lokalbedøvelse gjør at du ikke kjenner smerter når du våkner. Undersøkelser viser at en smertefri oppvåkning gir mindre smerter i alle dagene etterpå.

Kan jeg få sykemelding?

Brystforstørring gir ikke grunnlag for sykmelding. Det er derfor mange benytter deler av ferien sin til dette.

Bestill time online eller på telefon til Volvat Fredrikstad

Ring: 69 30 23 00