Hva er forskjellen på farlige og ufarlige føflekker?
Føflekker kan variere i forskjellige farger, størrelser og fasonger. De vanligste variasjonene innebærer:
- Farge og tekstur: Føflekker kan være både brune, gyllenbrune, svarte, blå, røde (cherry angiomer) eller rosa. De kan fremstå som myke, glatte, rynkete, flate eller utstikkende. I tillegg kan noen ha hår som vokser ut fra føflekken, og andre ikke.
- Fasong: Som oftest vil føflekker være enten ovale eller runde.
- Størrelse: Føflekker vil vanligvis ikke være større enn ca. 6 millimeter i diameter, og kan sammenlignes med størrelsen på viskelæret på baksiden av en blyant. Føflekker man er født med, som også kalles fødselsmerker, er ofte større og kan dekke store deler av et område på kroppen.
Vanlige og ufarlige føflekker
Som oftest vil normale og ufarlige føflekker ha en jevn, brunlig farge. I tillegg, vil en ufarlig føflekk ha en klar kant som skiller den fra huden rundt, samt at den normalt vil ha en oval eller rund form, ikke større enn ca. 6 millimeter i diameter.
Antallet føflekker en person har kan variere veldig, men de fleste har mellom 10 og 40 føflekker, hvor disse ofte kommer etter hvert som man blir eldre og frem til man fyller 50.
Føflekker kan også endres med tiden, spesielt ved hormonelle endringer slik som i puberteten og ungdomsårene, og også gjennom graviditeten. Noen føflekker kan i enkelte tilfeller også blekne og forsvinne helt.
Uvanlige og farlige føflekker
Føflekker som i enkelte tilfeller kan være tegn på kreft, kategoriseres som unormale og farlige føflekker. Disse skiller seg ut i form av enten kløe, farge, størrelse, fasong eller høyde. Sistnevnte innebærer hvor høyt eller langt ut føflekken stikker opp fra huden rundt. Føflekker som klør og vokser bør man få undersøkt hos lege.
Slike farlige føflekker kan ofte forbindes med overdreven soling og høy eksponering for UV-stråler, samt mangel på solbeskyttelse, blant annet grunnet dårlig bruk av solkrem.
Selv om det kan være normalt at føflekker endrer fasong eller farge med tiden, er dette også faktorer som potensielt kan være tegn på at det har utviklet seg kreft i føflekken.
Bilder av mulige farlige føflekker med kreft
Vi har laget en oversikt over mulige farlige hudforandringer det er lurt å være oppmerksom på, og se se tter, for å oppdage kreft tidlig. De vanligste typene farlige føflekker er beskrevet og illustrert nedenfor slik at du kan se hvordan en skummel føflekk kan se ut.
Røde føflekker
Røde føflekker, også kalt cherry angiuomer og kirsebærflekker, har ofte en sterk rød og noen ganger blå farge, og oppstår som oftest i voksen alder. Det er vanlig å ha flere enn én slik føflekk, og de oppstår som regel på magen, ryggen og/eller brystet.
Både soleksponering og arv kan være grunner til at man får slike røde flekker. De røde flekkene trenger ikke alltid være farlige, men kan i verste fall være ondartet føflekkreft.
Denne typen føflekkreft, kalt Amelanotisk melanom, kan variere mellom å ha veldig lite farge, til å til tider fremstå noe rød-rosa, med en lyse-brun eller grå kant rundt. Dette er en type kreft som normalt ikke sprer seg videre til indre organer.
Føflekker som sprer seg utover huden
Dette er en av de vanligste typene føflekkreft. Den er mest vanlig blant folk med blek eller lys hud og fregner, og er mye sjeldnere blant folk med mørkere hud. Et kjennetegn på denne typen hudkreft er at føflekken vokser utover på huden, og ikke langt inn under huden.
Denne typen føflekkreft utgjør derfor et mindre problem, fordi kreften som oftest ikke spres til andre deler av kroppen.
Føflekker som stikker ut av huden
Denne typen føflekk kan være en føflekkreft kalt Nodular melanom, som er en fortvoksende føflekk som raskt kan vokse seg nedover i huden, hvis ikke den oppdages og fjernes raskt.
Det er en type føflekkreft som oppstår som en klump på huden, som kan variere mellom å være enten svart eller rød i fargen. En slik føflekk vil vanligvis oppstå på normal hud, og som oftest får man det på steder som på hodet, i nakken, på brystet eller på ryggen.
Flate, mørke og store føflekker
Dette er føflekker som kan utvikle seg til en type føflekkreft kalt Lentigo maligna, og oppstår oftest hos eldre mennesker, spesielt de som har vært mye ute i solen. De utvikles sakte, men sikkert over flere år, spesielt på områder som har vært mye eksponert for solen, slik som for eksempel ansiktet.
Denne føflekken er som regel flat og utvikler seg sideveis på overflaten av huden. Det kan gjerne se ut som en fregne, men er ofte litt mørkere og større enn en vanlig fregne. Den kan også vokse seg større og endre form.
Utstikkende og glatte føflekker, med skorper rundt
Dette er en mer sjelden type føflekk, som kan inneholde en kreft kalt Acral lentiginous, og som vanligvis vokser i håndflater og under føttene. De kan også noen ganger fremkomme rundt neglene, gjerne oftest rundt enten stortåen eller tommelen.
Farlige føflekker kan være nye eller gammel. At den har rar farge, eller endrer form eller farge (spesielt til sort), klør, blør, har asymmetrisk form, vokser eller danner skorper og sår kan være symptomer på føflekker med kreft. Dersom du har føflekker som ligner noen av disse, anbefaler vi å ta kontakt med en av våre hudleger.
Hvordan vet jeg om min føflekk er farlig?
For å avgjøre om en føflekk er farlig eller ufarlig, finnes det noen tegn og symptomer man kan forholde seg til. Hudleger vil ofte ha ABCDEFG- regelen i bakhodet når de vurderer føflekker og mulige tegn på kreft. Dette innebærer følgende:
- A – Asymmetric (asymmetri): Føflekken har uregelmessig og ujevn form, hvor den ene halvdelen av føflekken ikke ligner den andre
- B - Border (avgrensing): Føflekken har uklare grenser og flyter over i normal hud, eller har hakkete og oppdelte kanter
- C - Colour (farge): Føflekken har endret eller har ujevn farge. Vær særlig oppmerksomdersom en føflekk er svart eller blåsvart
- D – Diameter: Føflekken er større enn 6 millimeter i diameter
- E – Evolving (endring): Føflekken har endret seg over tid; enten vokst, endret farge,eller blitt mer utflytende
- F - Firm (hardere hud): Føflekken kan ha blitt hardere eller fastere enn huden rundt
- G - Growing (vokser): Føflekken blir gradvis større
For å selv vurdere om en føflekk potensielt kan være en av de farlige, kan det være lurt å ta en gjennomgang av den nevnte ABCDEFG-regelen. I tillegg bør du merke deg om føflekken begynner å klø, blø eller danne sår.
Ved mistanke om farlige føflekker, ta kontakt
Dersom du mistenker at du har en føflekk som kategoriseres som uvanlig og farlig på noe vis, kontakt oss for en føflekksjekk. Om du har en føflekk som distinkt skiller seg fra de andre føflekkene dine, vil det også være lurt å ta kontakt med en hudlege.
Vi anbefaler årlig føflekksjekk til alle som:
- Har hatt hud- eller føflekkreft eller andre hudlesjoner tidligere
- Har nære slektninger som har hatt føflekkreft
- Har svært mange føflekker og/eller unormale føflekker
- Har hatt stort forbruk av solarium
- Har vært regelmessig eksponert for sol gjennom fritidsaktiviteter eller jobb
- Er organtransplantatmottaker
Føflekkreft er farlig
Det er viktig å påpeke at føflekkreft kan vær livstruende, men at det i de fleste tilfeller vil kureres dersom det oppdages og kan fjernes tidlig. Ha derfor lav terskel for å oppsøke lege, og gi tips til legekontakt dersom du ser en føflekk hos andre der du kjenner igjen noen av symptomene på føflekkreft.
Bestill føflekksjekk! Hos oss trenger du ingen henvisning for bestilling av time, og vi har kort ventetid.
Risikofaktorer for farlige føflekker
Det kan være lurt å merke seg at noen mennesker er mer utsatt for å utvikle kreft i føflekkene sine enn andre. Faktorer som er forbundet med økt risiko for føflekkrekt innebærer at man har:
- Store medfødte føflekker
- Mange føflekker (over 50), eller at føflekkene er atypiske
- Lys hud, og blondt eller rødlig hår
- Tidligere behandling for føflekkreft
- Eksponering for store mengder sollys eller lys fra solarium, spesielt dersom dette har medført solbrenthet
- To eller flere familiemedlemmer har eller har hatt føflekkreft