Ultralyd av beinvenene

Det er viktig å gå til legen ved mistanke om blodpropp. Videre undersøkelse med bl.a. ultralyd av beinvenene vil da være viktig.

En metaanalyse viste at ultralyd beinvener har en sensitivitet på 96,5 % ved trombose i vener høyere opp i benet og 71 % for tromboser lenger nede i benet.

Det utføres et stort antall ultralydundersøkelser hvor diagnosen dyp venetrombose (DVT) avkreftes. Årsaken til pasientens symptomer kan bl.a. være rumpert Baker cyste, overfladisk tromboflebitt (betennelse i overfladisk vene), betennelse eller hematom, som alle kan gi symptomer som likner DVT.

Hva er dyp venetrombose?

Dyp venetrombose (DVT) er blodpropp i en av kroppens dype vener. Dersom deler av proppen løsner og føres med blodstrømmen til lungene, kan det være livstruende. Legemidler kan forebygge dette og forhindre nye blodpropper.

Når en blodpropp dannes i en dyp vene kalles det dyp venetrombose (DVT). Venene er de blodårene som fører blodet fra kroppen tilbake til hjertet. Dype vener finnes lenger inn i kroppen enn overfladiske vener, som finnes rett under huden.

Denne tilstanden oppstår oftest i leggene, men blodproppen kan også sitte over kneet. Blodpropper som er over kneet er de mest alvorlige fordi de har lettere for å løsne og bringes videre til lungene.

Blodpropp i lungene heter lungeemboli, og det kan være en farlig tilstand.

Symptomer

DVT gir oftest ensidig hevelse og smerter i leggen eller låret og det oppstår helt av seg selv. Huden kan bli litt rød og varm, men de færreste merker ikke noe til dette.

Dersom en blodpropp løsner og setter seg fast i lungene, får man tung pust, rask puls og/eller brystsmerter og i alvorlige tilfeller hoster du opp blod og blir i svært dårlig form.

Lungeemboli gir ikke alltid sterke symptomer, og derfor kan det være vanskelig å oppdage denne komplikasjonen.

 

Ultralyd beinvenene m/klinisk vurdering

4 140,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.