Utredning og behandling av stoffskifteproblemer

Av og til kan generelt nedsatt allmenntilstand skyldes stoffskiftesykdom. Vår indremedisinere, endokrinologer og allmennleger har spesialkompetanse på stoffskiftesykdom kan hjelpe deg med utredning og behandling av sfottskifteproblemer.

Stoffskifteproblemer

Kjertelen produserer bl.a. hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3), som regulerer stoffskiftet. Skjoldbruskkjertelen kontrolleres av hypofysen som regulerer produksjonen av tyroksin ved å stimulere/ikke stimulere skjoldbruskkjertelen ved å utskille mer/mindre av tyreoideastimulerende hormon (TSH).

Av T3 er det aktive hormonet. I perifert vev og i målorganer omdannes (dejoderes) T4 til T3. T3 aktiverer prosessser inne i cellene. Sentrale effekter er regulering av varmeproduksjon og styring av stoffskiftet i cellene. Tyroksin kontrollerer stoffskiftet (metabolismen) i kroppen. Jo mer tyroksin som skilles ut, jo raskere går forbrenningen. Tyroksin inneholder jod. I vår del av verden får vi i oss nok jod gjennom et normalt kosthold, men det finnes områder av verden der kroppens jodtilskudd blir for lite. Det disponerer for struma og for lavt stoffskifte.

Symptomer på lavt og høyt stoffskifte

Symptomer som tretthet, tiltaksløshet, depresjon, konsentrasjonsvansker, vektøkning og frostfølelse kan være tegn på lavt stoffskifte. Opplever du svettetokter, hjertebank, muskelsvakhet, skjelving, vekttap og uro kan dette være symptomer på for høyt stoffskifte.

Lavt stoffskifte skjer ved at skjoldbruskkjertelen produserer for lite av hormonet tyroksin, som gjør at kroppen går på «sparebluss». I motsatt fall, når kroppen produserer for mye tyroksin, går kroppen på «høygir». I begge tilfeller kan du føle deg slapp og sliten. Disse tilstandene kan kreve langvarig oppfølging med kontroller.

Konsultasjon hos indremedisiner

3 830,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.