Lidelser i hånd og håndledd

Lege, notater, konsultasjon, volvat

Lidelser i hånd og håndledd kan du få hjelp med hos våre spesialister i håndkirurgi og ortopedisk kirurgi.

Lidelser i hendene og håndleddene kan gi smerter, redusert bevegelseskraft og redusert følelse. Daglige gjøremål kan by på utfordringer da hendene ikke fungerer optimalt. Vi tilbyr behandlinger som lindrer smertene slik at du raskest mulig gjenoppretter dine daglige aktiviteter.

Volvat har svært erfarne kirurger som er spesialister innen ortopedisk kirurgi. Vi jobber kontinuerlig med kompetanseutvikling for at du skal få de beste resultatene. Vår solide erfaring og ekspertise innen ortopedi er grunnen til at mange velger å bli behandlet hos oss.

De mer spesielle håndkirurgiske problemstillinger utredes og behandles av spesialist i håndkirurgi.

Håndkirurgi tilbys ved våre kirurgiske avdelinger i Oslo, Fredrikstad og Bergen.

Time for konsultasjon bestilles på web eller telefon:

  • Oslo: tlf. 22 95 76 22 
  • Fredrikstad: 69 30 23 00
  • Bergen: 55 11 20 00

Triggerfinger

Tilstanden "triggerfinger" arter seg ved at en finger kan låse seg i en bøyd stilling eller ved at at fingeren "smeller" ved bevegelse. Diabetikere og rheumatikere kan få dette oftere enn andre, men også andre kan utvikle denne tilstanden. Triggerfinger kan forekomme på alle fingrene. Tilstanden triggerfinger oppstår når inngangen til fingerens seneskjede blir for trang i forhold til senens tykkelse, slik at denne ikke kan gli på en normal måte, på grunn av friksjon mellom sene og seneskjeden. Triggerfinger behandles enten ikke–kirurgisk med lokale injeksjoner av steroider, eller ved håndkirurgi, der seneskjeden spaltes for å gi bedre plass til den tykke senen.

Senebetennelse (De Quervains tendinitt)

En annen lidelse i hånden kalles De Quervains tendinitt. Ved denne tilstanden er det strekkesenene til tommelen som er for tykke for seneskjeden. Dette gir smerter og verk i overgangen mellom tommel og håndledd, og medfører at pasientens hånd ikke fungerer godt i dagligdagse gjøremål som å vri opp en klut. Det er ukjent hvordan De Quervains tendinitt oppstår. Tilstanden behandles enten ikke-kirurgisk med lokale injeksjoner av kortison, eller ved håndkirurgi, der seneskjeden på ryggsiden av tommelen utvides.

Ganglion

Noen ganger kan det utvikles et såkalt ganglion ved et ledd eller en seneskjede. Et ganglion er et væskefylt hulrom utgått fra slimhinnen i et ledd eller en seneskjede. Innholdet i gangliet er det samme som leddvæsken, men i konsentrert form slik at det blir geleaktig. Gangliet gir symptomer i form av smerte og ubehag der hvor det er lokalisert, ofte på håndens eller håndleddets over– og underside, eller til selve seneskjeden (på fingrene). Av og til gangliet forsvinne av seg selv, og ingen behandling er da nødvendig. For de ganglier som ikke forsvinner av seg selv, og som enten av smertehensyn eller estetiske årsaker bør fjernes, er kirurgisk fjerning alternativet.

Karpaltunnelsyndrom (kronisk nervekompresjon)

En annen kjent lidelse i hånden kalles kronisk nervekompresjon eller karpaltunnelsyndrom. Denne lidelsen oppstår når en av håndens hovednerver kommer i klem i overgangen mellom håndledd og hånd, der denne nerven går gjennom en liten tunnel på undersiden av håndleddet. Når nerven kommer i klem, vil pasienten først oppleve å få symptomer om natten i form av kriblinger og dovning i hånden. Etter hvert oppstår mer konstant ubehag og smerte samt dovning og følelsesløshet i fingre også på dagtid. Etter ytterligere utvikling (dersom dette ikke blir behandlet) kan tilstanden medføre at tommelens muskulatur svinner.

Det er uvisst hva som er årsaken til at noen utvikler karpaltunnelsyndrom. Det forekommer ofte hos kvinner i alder mellom 40 og 60 år. Konservative behandlinger av karpaltunnelsyndrom består i å bruke en skinne om natten, samt bruk av legemidler. Alternativt behandles dette kirurgisk ved at man lager bedre plass til nerven som er i klem, slik at selve den mekaniske årsaken til nervekompresjonen fjernes.

Dupuytrens kontraktur

En håndlidelse som er spesielt utbredt i Skandinavia og som forekommer oftest hos pasienter over 60 år, omtales som Dupuytrens kontraktur. Dette er en tilstand hvor knuter eller strenger dannes i håndflaten eller på undersiden av fingrene. Disse kan være ømme og redusere evnen til å strekke ut fingrene. Tilstanden er ikke smertefull, og den opptrer i overhyppighet blant menn.

Våre spesialister i håndkirurgi (Bergen og Oslo) kan utrede og behandle skader og lidelser i albueregionen.