Skader og lidelser i skulder

Symptomer for en rekke skulderplager eller -lidelser oppleves ofte som svært like. Vi kartlegger årsaken til dine skulderplager og gir deg den beste behandlingen.

Daglige gjøremål kan være utfordrende dersom du er plaget med skader eller lidelser i skulderen. Våre kirurger er spesialister innen ortopedisk kirurgi og har meget god faglig ekspertise i behandling av slike lidelser. 

Vi har bred og solid erfaring innen skader og lidelser i skulderen. MR- eller røntgenundersøkelse er ofte nødvendig for å finne den riktige årsaken til skulderplagene.

Obs! Du må ha med CD/delingskode for bilder fra røntgen/CT/MR

Delingskoden kan oppgis ved bestilling. Dersom du ikke har bilder eller de er eldre enn 1 år, kontakt oss på telefon for bestilling av time.

Behandling for skulderplager 

Inneklemming ("impingement")

Den vanligste lidelse i skulderen kalles inneklemming hvor trange forhold i skulderen fører til betennelse, forkalkninger og slitasje på senene, eventuelt også rifter eller overrivninger av sener. Dette gir smerter i skulderen, spesielt når man løfter armen over skulderhøyde. Inneklemming i skulderleddet kan behandles ved kikkhullsteknikken artroskopi der man gjennom millimeterstore åpninger renser opp og bedrer plassforholdene inne i skulderleddet. 

Frossen skulder (frozen shoulder)

Årsaken til denne tilstanden av stiv og smertefull skulder kan i mange tilfeller være ukjent, men i noen tilfelle ha sitt opphav i en akutt skade. Det kan starte med skuldersmerter om natten. Etter hvert stivner skulderen til og blir gradvis mer og mer ubrukelig. Ved langvarige plager, er det aktuelt å utføre en såkalt kapselløsning i skulderleddet. Dette gjøres kirurgisk med artroskopisk teknikk.

Ustabil skulder

Noen er plaget med å ha en skulder som lett går ut av ledd eller som på annen måte er ustabil. Ustabile skuldre er kroniske lidelser, men har ofte sitt opphav i en akutt skade på leddkapselen i skulderleddet. Tilstander med ustabilt skulderledd er ofte smertefulle og virker hemmende på livsutfoldelse og aktiviteter for dem det gjelder. Ustabil skulder, som ikke bedres etter intensiv trening eller fysioterapi, behandles ved at leddkapselen som forårsaker det ustabile leddet repareres i et kirurgisk inngrep. Dette stabiliserer skulderen.

Slitasjegikt (artrose) og betennelse i skulder

Slitasjegikt og betennelsestilstander i skulderleddet gir smerter og symptomer som kan minne om skuldersymptomene ved inneklemming. Behandling av slitasjegikt er i noen tilfeller kirurgi, men oftest benyttes betennelsesdempende legemidler for å lindre plagene.

SLAP-skade

En SLAP-skade skjer når øvre del av labrum (en menisklignende struktur) løsner fra leddskålen i skulderleddet. Denne har ofte sitt opphav i en akutt skade, som ved en idrettsskade eller lignende, og gir smerter, ofte bak i skulderleddet. Diagnosen stilles ofte ved MR-undersøkelse, og behandlingen er et kirurgisk inngrep der labrum festes tilbake til beinet i leddskålen.

Skader i sener rundt skulderleddet (cuffruptur)

En sene eller et senefeste i skulderen som ryker eller får en rift gir smerter og nedsatt kraft i skulderen. Årsaken til cuffruptur er for unge mennesker ofte en akutt skade, for eksempel en idrettskade, men hos eldre mennesker kan rifter og avrivninger av sener i skulderen komme gradvis, for eksempel som ledd i forløpet ved diagnosen inneklemming. Skader i sener og senefester i skulderen påvises best ved en MR-undersøkelse. Skader på sener og senefester i skulderen behandles ved å sy sammen skaden med en såkalt "cuffsutur".

Kalkperitendinitt

Etter gjentatte senebetennelser under skulderbuen, kan det samle seg kalk i senen som gir smerter ved bruk av armen. Ofte er tilstanden til stede sammen med impingement-syndrom, og må behandles samtidig. Dette kan opereres når ikke plagene kan reduseres med medikamenter og fysioterapi.

AC-leddsartrose (slitasje i ledd mellom krageben og skulderblad)

Konsultasjon

2 060,-

Priseksempel fra Stavanger, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge ortoped hos Volvat?

Akutte og kroniske tilstander

Våre ortopeder samarbeider med nevrokirurger, fysioterapeuter og manuellterapeuter for å sikre at du får riktig diagnose og behandling, slik at du kan vende tilbake til et normalt liv så fort som mulig.

For et aktivt liv

Vi ønsker å gi deg den beste behandlingen slik at du kan leve et aktivt og rik liv uten smerter og andre plager.

Erfarne kirurger

Vi har landets mest erfarne ortopediske kirurger innenfor sitt fagfelt for å hjelpe pasienter med alvorlige helseplager oppnå en vesentlig forbedring i livskvaliteten.