Hofteprotesekirurgi

Innsetting av en totalprotese i hofteleddet innebærer at både lårbeinshodet og hofteskålen erstattes med kunstige protesedeler. Gode forberedelser før inngrepet og riktig opptrening etter inngrepet bedrer prognosen.

Med forbedret teknologi er det mulig å lage sterkere kunstige ledd som varer lengre og passer også for aktive, yngre personer, og ikke bare personer med slitasjeskader.

Hofteproteser laget av bedre materialer og nyere design har ført til økt bevegelighet, forsterket stabilitet og nedsatt slitasje. Minimal invasiv kirurgisk teknikk begrenser bløtvevsskadene, forkorter sykehusoppholdet og rekonvalesenstiden.

I 2016 ble det satt inn over 10.000 hofteproteser i Norge, og av disse var 14 prosent reoperasjoner.

Hvem bør opereres?

De fleste som opereres, har artrose i hofteleddet, såkalt hofteleddsartrose. Men proteseoperasjon kan også være aktuelt hvis du opplever sterke smerter, tap av bevegelighet eller deformitet i hofteleddet. Hofteprotese vurderes også når andre behandlinger, som smertestillende midler, ikke lenger virker.

Innsetting av hofteprotese gjøres også hos pasienter etter lårhalsbrudd og med hofteskader, leddgikt eller andre medisinske tilstander som bensvulst eller beintap som følge av skadet blodforsyning til lårhalsen og hoftekulen (avaskulær nekrose).

Hofteprotese kan være aktuellt hvis du er mye plaget med noe av det følgende:

  • Hoftesmerter som holder deg våken om natten
  • Bivirkninger eller lite lindring av smertestillende medisiner
  • Vansker med å gå i trapper
  • Problemer med å reise deg opp hvis du sitter
  • For mye smerter gjør at du har kuttet ut aktiviteter du liker

Risiko forbundet med hofteprotesekirurgi

Hofteprotesekirurgi er vanligvis et trygt inngrep, men som ved enhver operasjon, så kan komplikasjoner oppstå. Hofteprotese-kirurgi er ikke uten risiko. Det kan være nyttig å veie fordeler og ulemper mot hverandre før du bestemmer deg for å bli operert.

Selv om noen komplikasjoner kan være alvorlige, kan de fleste behandles med godt resultat. Unntaksvis kan følgende komplikasjoner oppstå:

Blodpropp

Disse oppstår i legg venene og skyldes inaktivitet etter operasjonen, eventuelt skade mot venene under operasjonen. Legen vil vanligvis gi deg blodtynnende medisin etter operasjonen for å forebygge blodpropp. Kompresjonsstrømper og øvelser som øker blodstrømmen gjennom venene i beina, kan også redusere risikoen.

Infeksjon

Infeksjoner kan oppstå i operasjonsområdet og i det dypere vevet nær hoften. De fleste infeksjoner behandles med antibiotika, men større infeksjoner nær protesen kan kreve kirurgi for å fjerne og erstatte protesen.

Hoften ute av ledd

Visse posisjoner kan forårsake at leddhodet i det nye leddet kan komme ut av stilling. Derfor er det viktig at du unngår visse stillinger de første 6-8 ukene etter operasjon. Bevegelsesrestriksjonene som blir gitt etter operasjonen er også avhengig av hvilken operasjonsmetode som har blitt benyttet. Om leddet kommer ut av stilling, er det vanligvis unødvendig med operasjon for å få leddet på plass igjen.

Løsning

Over tid kan det nye leddet løsne og gi smerter i hoften. Kirurgi kan være påkrevd for å ordne problemet.

Brudd i protesen

Selv om det er sjelden, så kan et kunstig hofteledd brekke flere år etter operasjonen. Ny operasjon er nødvendig for å erstatte det ødelagte leddet.

Endring i beinlengde

Selv om kirurgen bestreber seg på å forhindre dette, så hender det at den nye hoften medfører at beinet blir lengre eller kortere enn det andre. Noen ganger skyldes det svakhet i musklene som omgir hoften. Da kan styrkeøvelser løse problemet.

Tilstivning i leddet

Noen ganger kan vevet rundt leddet hardne, noe som kan gjør det vanskeligere for deg å bevege hoften. Vanligvis er det ikke smertefullt. Det finnes medisiner eller strålebehandling som kan forebygge forbening.

Operasjonen

Hofteoperasjonen består i å erstatte lårbeinshodet med et metallhode. Metallhodet festes sammen med et metallskaft som passer inn i lårbeinet ditt. En plast- og metallskål festes til hoftebeinet (bekkenet) og erstatter den ødelagte hofteskålen. Protesedelene passer sammen og vil fungere som et normalt hofteledd.

Vanligvis er det kirurgen som bestemmer hvilket hofteledd som er best for deg. Det finnes ulike varianter av kunstige hofteledd. Materialene som protesene er laget av, er en kombinasjon av holdbare, slitesterke materialer som rustfritt stål og titanium. Protesen er laget for å motstå korrosjon, nedbrytning og slitasje.

Hofteoperasjonen tar vanligvis 1-2 timer, hvor du vanligvis vil få en ryggmargsbedøvelse/spinalbedøvelse eventuelt full narkose. Under operasjonen vil kirurgen skille lårbeinet fra hofteskålen. Kirurgen fjerner det ødelagte beinet og etterlater friskt bein og vev intakt. Den kunstige hofteskålen presses på plass. Øvre del av lårbeinet blir uthulet slik at metallstammen med det nye lårbeinshodet lar seg sette inn. Det nye lårbeinshodet og den nye hofteskålen settes sammen og danner det nye hofteleddet.

Da operasjonen er over blir du på en oppvåkningsenhet i noen timer, mens bedøvelsen går ut av kroppen. Sykepleiere sjekker blodtrykk, puls, våkenhetsgrad, eventuelt smerter eller ubehag.

Vanligvis blir du på sykehuset i noen dager for å komme til hektene etter operasjonen, men nye operasjonsteknikker såkalt minimal-invasiv hofteprotesekirurgi gjør det mulig å uføre operasjonen dagkirurgisk. Allerede 4-6 timer etter operasjonen når bedøvelsen har gått ut vil du bli oppfordret til å sitte oppe og prøve først å gå i en gåramme/gåstol. Detter krykketrening. En fysioterapeut vil instruere deg i øvelser, som du kan fortsette med når du kommer hjem. Øvelser som vil hjelpe deg til raskere å bli god i hoften igjen. Før du forlater sykehuset, vil du få en del råd om hvordan du skal ta vare på den nye hoften.

Det kan være nødvendig å gjøre noen tilpasninger hjemme den første tiden, som å få installert en toalettsete forhøyer. Aktivitet og øvelser blir en viktig del av dagen din, slik at du gjenvinner funksjonen i leddet og musklene. Du kan gradvis øke belastningen på beinet inntil du er i stand til å gå uten hjelpemidler. Du vil komme på en kontroll hos ortopeden 6-8 uker etter operasjonen ortopeden for å få sjekket at alt utvikler seg normalt. Du vil kunne ta opp igjen normale aktiviteter på dette tidspunktet - riktignok i et noe begrenset omfang den første tiden.

Resultatene for hofteproteseoperasjoner

Operasjoner med innsetting av kunstig hofteledd er vellykkede i mer enn 90% av tilfellene. Du kan forvente å være smertefri i mange år etter operasjonen, og bevegeligheten i den nye hoften vil være god. Riktignok kan du ikke drive med slike ting som løping eller spille fotball, men med tiden vil du kunne svømme, gå og sykle uten besvær.