Hofteprotese

Innsetting av hofteprotese, en totalprotese i hofteleddet, innebærer at både lårbeinshodet og hofteskålen erstattes med kunstige protesedeler. Gode forberedelser før inngrepet og riktig opptrening etter inngrepet bedrer prognosen.

Minimal invasiv kirurgisk teknikk kan begrense bløtvevsskadene, forkorte sykehusoppholdet og rekonvalesenstiden. Denne teknikken tilbys hos Volvat i Fredrikstad og i Bergen.

I 2016 ble det satt inn over 10.000 hofteproteser i Norge, og av disse var 14 prosent reoperasjoner på grunn av slitasje, løsriving eller infeksjon.

Obs! Du må ha med CD/delingskode for bilder fra røntgen/CT/MR

Delingskoden kan oppgis ved bestilling. Dersom du ikke har bilder eller de er eldre enn 1 år, kontakt oss på telefon for bestilling av time.

Hvem bør opereres?

De fleste som hofteopereres, har artrose i hofteleddet (coxarthrose). Følgetilstander etter skader kan og være en indikasjon.

Ved eksempelvis lårhalsbrudd, leddgikt eller andre medisinske tilstander som bensvulst eller beintap som følge av skadet blodforsyning til lårhalsen og hoftekulen (avaskulær nekrose).

Hofteprotese kan være aktuellt hvis du er mye plaget med noe av det følgende:

  • Hoftesmerter som holder deg våken om natten og gir nedsatt funksjon om dagen
  • Bivirkninger eller lite lindring av smertestillende medisiner

Risiko forbundet med hofteprotese-kirurgi

Hofteprotese-kirurgi er vanligvis et trygt inngrep, men som ved enhver operasjon, så kan komplikasjoner oppstå. Innsetting av hofteprotese er ikke uten risiko. Det kan være nyttig å veie fordeler og ulemper mot hverandre før du bestemmer deg for å bli operert.

Selv om noen komplikasjoner kan være alvorlige, kan de fleste behandles med godt resultat. Unntaksvis kan følgende komplikasjoner oppstå:

Blodpropp

Disse oppstår i legg venene og skyldes inaktivitet etter operasjonen, eventuelt skade mot venene under operasjonen. Legen vil gi deg blodtynnende medisin etter operasjonen for å forebygge blodpropp. Øvelser som øker blodstrømmen gjennom venene i beina, kan også redusere risikoen.

Infeksjon

Infeksjoner oppstår i operasjonsområdet ved ca 2 % av alle proteseoperasjoner. De fleste infeksjoner behandles kun med antibiotika, men større infeksjoner nær protesen kan kreve kirurgi for å fjerne og erstatte protesen.

Hoften ute av ledd

Visse posisjoner kan forårsake at leddhodet i det nye leddet kan komme ut av stilling. Derfor er det viktig at du unngår visse stillinger de første 6-8 ukene etter operasjon.

Bevegelsesrestriksjonene som blir gitt etter operasjonen er også avhengig av hvilken operasjonsmetode som har blitt benyttet. Om leddet kommer ut av stilling, er det vanligvis unødvendig med operasjon for å få leddet på plass igjen.

Løsning

Over tid kan det nye leddet løsne og gi smerter i hoften. Kirurgi kan være påkrevd for å ordne problemet.

Brudd i protesen

Selv om det er sjelden, så kan et kunstig hofteledd brekke flere år etter operasjonen. Ny operasjon er nødvendig for å erstatte den ødelagte komponenten.

Slitasje

Langvarig bruk vil gi slitasje i deler av det kunstige leddet. Skifte av deler kan bli nødvendig.

Endring i beinlengde

Selv om kirurgen bestreber seg på å forhindre dette, så hender det at den nye hoften medfører at beinet blir lengre eller kortere enn det andre. Noen ganger skyldes det svakhet i musklene som omgir hoften. Da kan styrkeøvelser løse problemet. Andre ganger er det påkrevet å gi en lett forlengelse for å forhindre at den nye hoften blir ustabil.

Tilstivning i leddet

Noen ganger kan vevet rundt leddet hardne, noe som kan gjør det vanskeligere for deg å bevege hoften. Vanligvis er det ikke smertefullt. Det finnes medisiner som kan forebygge forbening.

Hofteoperasjonen

Hofteoperasjonen består i å erstatte lårbeinshodet med et metallhode. Metallhodet festes sammen med et metallskaft som passer inn i lårbeinet ditt.

En plast- og skål festes til hoftebeinet (bekkenet) og erstatter den ødelagte hofteskålen. Protesedelene passer sammen og vil fungere som et normalt hofteledd.

Vanligvis er det kirurgen som bestemmer hvilket hofteledd som er best for deg. Det finnes ulike varianter av kunstige hofteledd. Materialene som protesene er laget av, er en kombinasjon av holdbare, slitesterke materialer som rustfritt stål, titanium og polyetylen. Protesen er laget for å motstå korrosjon, nedbrytning og slitasje.

Hofteoperasjonen tar vanligvis 1-2 timer, der du vanligvis får full narkose. Under operasjonen vil kirurgen skille lårbeinet fra hofteskålen. Kirurgen fjerner det ødelagte beinet og etterlater friskt bein og vev intakt.

Den kunstige hofteskålen presses på plass. Øvre del av lårbeinet blir uthulet slik at metallstammen med det nye lårbeinshodet lar seg sette inn. Det nye lårbeinshodet og den nye hofteskålen settes sammen og danner det nye hofteleddet.

Når operasjonen er over blir du på en oppvåkningsenhet i noen timer, mens bedøvelsen går ut av kroppen. Sykepleiere sjekker blodtrykk, puls, våkenhetsgrad, smerter og eventuelt blodhevelser. Blodoverføring er sjeldent nødvendig.

Vanligvis blir du på sykehuset i noen dager for å komme til hektene etter operasjonen, men nye operasjonsteknikker såkalt minimal-invasiv hofteprotesekirurgi gjør det mulig å uføre operasjonen dagkirurgisk for enkelte pasienter.

Allerede 4-6 timer etter operasjonen, når bedøvelsen har gått ut, vil du bli oppfordret til å sitte opp og prøve å gå i en gåramme/gåstol. Deretter krykketrening.

En fysioterapeut vil instruere deg i øvelser, som du kan fortsette med når du kommer hjem. Øvelser som vil hjelpe deg til raskere å bli god i hoften igjen. Før du forlater sykehuset, vil du få en del råd om hvordan du skal ta vare på den nye hoften.

Det kan være nødvendig å gjøre noen tilpasninger hjemme den første tiden, som å få installert en toalettsete forhøyet. Aktivitet og øvelser blir en viktig del av dagen din, slik at du gjenvinner funksjonen i leddet og musklene. Du kan gradvis øke belastningen på beinet inntil du er i stand til å gå uten hjelpemidler etter ca 6-8 uker.

Du vil komme på en kontroll hos ortopeden 6-8 uker etter operasjonen ortopeden for å få sjekket at alt utvikler seg normalt. Du vil kunne ta opp igjen normale aktiviteter på dette tidspunktet - riktignok i et noe begrenset omfang den første tiden.

Resultatene for hofteproteseoperasjoner

Operasjoner med innsetting av kunstig hofteledd er vellykkede i mer enn 90% av tilfellene. Du kan forvente å være smertefri i mange år etter operasjonen, og bevegeligheten i den nye hoften vil være god.

Riktignok kan du ikke drive med slike ting som løping eller spille fotball, men med tiden vil du kunne svømme, gå og sykle uten besvær.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Hvorfor velge ortoped hos Volvat?

Akutte og kroniske tilstander

Våre ortopeder samarbeider med nevrokirurger, fysioterapeuter og manuellterapeuter for å sikre at du får riktig diagnose og behandling, slik at du kan vende tilbake til et normalt liv så fort som mulig.

For et aktivt liv

Vi ønsker å gi deg den beste behandlingen slik at du kan leve et aktivt og rik liv uten smerter og andre plager.

Erfarne kirurger

Vi har landets mest erfarne ortopediske kirurger innenfor sitt fagfelt for å hjelpe pasienter med alvorlige helseplager oppnå en vesentlig forbedring i livskvaliteten.