Behandlinger i overgangsalderen (menopause)

Overgangsalderen kan være en utfordrende tid for mange kvinner. Kroppen gjennomgår store fysiske, psykiske og emosjonelle endringer, noe som kan oppleves svært overveldende. Dette er en helt naturlig del av det å være kvinne, og det er viktig å oppsøke hjelp når plagene melder seg for å få den hjelpen du trenger.

Hvordan gå frem for å få behandling i overgangsalderen

Selv om du er i overgangsalderen, betyr det ikke at du må akseptere hemmende symptomer som en del av din nye hverdag. Med ny forskning og behandling er det mulig å lindre plagene som kommer i denne perioden, og leve komfortabelt. Det er god hjelp å få! Men hvor starter man med å finne ut av dette – og hvem skal man oppsøke?

Bestill konsultasjon hos fastlege eller gynekolog

Som regel kan en gynekolog eller din fastlege bekrefte at du har kommet i overgangsalderen ved gjennomgang av sykehistorie, symptomer og ultralyd av eggstokker.

Under en konsultasjon går vi gjennom din sykdomshistorie og plager, og du får anledning til å fortelle hvilke symptomer som plager deg. I tillegg til en samtale om symptomer og medisinsk historie, vil legen gjennomføre en klinisk undersøkelse. Det er viktig å gjennomføre en grundig utredning for å stadfeste hvilke behandlingsmuligheter som er aktuelle for deg.

Kvinner som tidligere har blitt behandlet for brystkreft, kan f.eks. ikke få hormonbehandling. På samme måte er det ikke behov for kvinner som har fjernet livmor å få hormonbehandling med både østrogen og progesteron, men det holder å behandle kun med østrogen.

Hva må jeg tenke på før hormonbehandling?

Før vi starter eventuell hormonbehandling, kommer vi til å gjennomføre noen undersøkelser for å utelukke sykdommer og tilstander som kan bli påvirket av systemisk hormonterapi.

Blodtrykk

Dersom du har høyt blodtrykk, bør dette behandles før du startet på hormonbehandling. Østrogen gitt i tablettform kan øke blodtrykket, og derfor anbefales behandling gjennom plaster, spray eller gel gjennom huden som har mindre bivirkninger, og ikke øker blodtrykket ytterligere.

Mammografi

Det kan lønne seg å få utført en mammografi før hormonterapi. Brystkreft er en av de vanligste formene for kreft blant kvinner – i Norge anbefales det å ta en mammografi undersøkelse annen hvert år etter fylte 50 år, for å fange opp kreft eller forstadier til kreft.

Blodprøve

Dersom du ikke har fått menstruasjon 9-12 måneder eller lengre, er det som regel ikke behov for blodprøver. I enkelte tilfeller kan det være nyttig å ta blodprøver for å utelukke tilstander som stoffskifteproblemer, dersom du fortsatt menstruerer og er plaget av hetetokter. Symptomer på stoffskifte kan ligne på plager som minner om hetetokter, men vil kreve en annen form for behandling.

FHS-test i overgangsalderen

Det er mulig å teste FSH-nivået i blodet ditt for å bekrefte at overgangsalderen har startet. FSH (follikkelstimulerende hormon) er et hormon i hypofysen som stimulerer eggstokkene til å frigjøre egg under eggløsning. Høye nivåer av FSH tyder på sviktende funksjon av eggstokkene, og kan være tegn på menopausen.

Det er imidlertid vanlig med kraftige svingninger i hormonnivået under overgangsalderen, samt p-piller og andre medisiner kan påvirke hormonnivået i kroppen som kan påvirke resultatene av en FSH-test. Derfor kan man ikke stole fullstendig på resultatene av testen.

Legge en plan for behandling

Det finnes en rekke behandlingsmuligheter for overgangsplager, og ulike behandlinger kan ha god effekt på forskjellige plager. Under konsultasjonen vil legen informere om og diskutere ulike behandlingsalternativ med deg, for å finne den behandlingsformen som egner seg best for deg og dine plager.

Legen vil lytte til dine tanker, ønsker og behov, og vektlegge dette i behandlingsløpet tillegg til sin egen vurdering og undersøkelse. Det er viktig at man er tilfreds og trygg på den behandlingen man velger.

Regelmessige kontrollbesøk

Regelmessige kontrollbesøk hos legen er viktig for å sikre at behandlingen har god effekt, at du er komfortabel med prosessen, samt følge med på eventuelle bivirkninger. Disse besøkene kan avtales allerede i den innledende konsultasjonen.

Dersom man opplever at plagene vedvarer eller at behandlingen gir slitsomme bivirkninger, så kan man vurdere en annen behandlingsform. De som er plaget av psykiske endringer i overgangsalderen, kan få henvisning til psykolog eller terapeut ved behov.

Les mer om psykiske overgangsplager

Lang erfaring med behandling av overgangsplager

Våre leger og gynekologer er spesialister innen kvinnehelse og har lang erfaring med å behandle kvinner med overgangsplager. Våre gynekologer kan gi deg innsikt i hvilke muligheter du har og hvilke behandlingsformer som finnes. Hos Volvat får du alt under samme tak - gynekologen kan også hjelpe deg i kombinasjon med psykolog eller andre spesialister, om du ønsker og har behov for det.

For å komme i gang med behandling av overgangsplager kan du bestille en time til konsultasjon hos en av våre spesialister.

Time hos
oss

Verdt å vite

Alle kvinner skal gjennom det

Overgangsalderen er noe alle kvinner skal gjennom, og er en helt naturlig del av livet. Våre gynekologer kan gi deg innsikt i hvilke muligheter du har og hva som skjer i kroppen. Jo mer du vet, jo bedre rustet er du til å håndtere de nye utfordringene som dukker opp.

Det finnes hjelp å få

Våre erfarne eksperter på kvinnehelse står klare til å hjelpe deg med dine utfordringer knyttet til overgangsalderen. Husk at du ikke må akseptere plagsomme symptomer som en del av din nye hverdag, og at du ikke skal ha det vondt.

pregnancy-vagina

Din kropp og ditt valg

Hver kvinne må kjenne på sine egne behov og velge den behandlingsformen som passer en selv best – vi ønsker å bidra med å informere om overgangsalderen og veilede deg gjennom denne fasen av livet så godt vi kan.