Lipødem Bergen

Lipødem er en kronisk tilstand i fettvevet og lymfekanalene. Det fører til unormal opphopning av fett i bestemte områder av kroppen, og rammer i hovedsak kvinner.  

Sykdommen kjennetegnes med smertefulle hevelser i ben, lår og rumpe. Nederste delen av anklene og føttene rammes som regel ikke. Noen ganger kan lipødem også påvirke armene, men hendene påvirkes vanligvis ikke. 

Det finnes hjelp å få, og vi har god erfaring med lipødem-pasienter. Våre leger står klare til å hjelpe deg.

Hvem får lipødem?

Lipødem oppstår i de aller fleste tilfeller blant kvinner. Leger vet ikke den eksakte årsaken til hvorfor noen rammes av lipødem. Det kan oppstå på grunn av større hormonelle endringer i kroppen. Det kan være knyttet til puberteten, graviditet, overgangsalderen, eller som følge av p-piller.  

Lipødem kan også oppstå på grunn av gener. Dersom noen i familien har lipødem er det større sannsynlighet for å få det selv. Sykdommen er ikke forårsaket av overvekt. Man kan altså ha en helt normal vekt og fortsatt utvikle lipødem.    

Hva er vanlige symptomer på lipødem? 

Lipødem kjennetegnes ved at områdene som rammes oppleves som tunge og sensitive. Mange kvinner beskriver at bena er tunge, store og hovne. Det kan være svært smertefullt og man kan oppleve å lett få blåmerker. Lipødem ser og føles annerledes ut enn normalt kroppsfett eller lymfødem. Selve huden kan oppleves som myk og kjølig, og ha en appelsinskall-aktig tekstur. 

Lipødem kan også føre til at man blir kalvbent, får flate føtter og leddproblemer, noe som igjen kan gjøre det vanskelig og smertefullt å bevege seg. I motsetning til normal vektøkning, kan lipødem-fett ofte være smertefullt eller føles tungt og vondt når man tar på områdene. Det ser riktignok ikke ut til å være noen sammenheng mellom størrelsen på de berørte områdene og hvor smertefullt det er.

Hva slags symptomer skal man være oppmerksom på? 

Hvor kraftige symptomene er, varierer fra pasient til pasient. Noen har flere symptomer enn andre, og de kan variere fra milde til alvorlige. Listen nedenfor inkluderer noen av de mest vanlige symptomene.  

 • Store fettansamlinger i rumpe, lår, legger og noen ganger overarmer 
 • Smerter i de påvirkede områdene 
 • Gjør vondt å ta på områdene 
 • Problemer med å gå 
 • Får fort blåmerker 
 • Hevelser i bena som ikke går bort  
 • Stor forskjell på over- og underkropp - stor fettansamlig på feks. underkropp, men lite kroppsfett på overkropp
 • Hevelser i bena – og kompresjonsstrømper hjelper ikke 
 • Blokkering av lymfekanaler, som forårsaker opphopninger av væske. Tilstanden er kjent som lipo-lymfødem 
 • Hender og føtter forblir vanligvis upåvirket   

Lipødem i fire ulike stadier

Trinn 1: Huden i det berørte området er myk og glatt. Hevelse øker i løpet av dagen, men går vanligvis over med hvile og å heve bena. Det blir en opphopning av fett rundt bekkenet, rumpa og hoftene. Behandling på dette stadiet hjelper. 

Trinn 2: Huden utvikler små fordypninger og groper. Lipomer kan oppstå (fettkuler mellom huden og muskellaget), og store fettansamlinger begynner å dannes på i bena og rundt anklene. Eksem og hudinfeksjoner kan også være tilstede. Hevelsene blir verre i løpet av dagen, og påvirkes mindre av hvile og heving av bena. Behandling på dette stadiet kan hjelpe.  

Trinn 3: Hevelsen i bena er konstante, og blir ikke bedre med hvile. Det er mer herding av bindevev. Store masser av hud og fett fører til deformasjoner av lår og knær. Behandlingen på dette stadiet er ikke enkel å behandle, og noen metoder vil ikke fungere.  

Trinn 4: Dette stadiet kalles også Lipo-lymfødem. Større masser av hud og fett henger, og hevelsen er konsekvent tilstede. Fibrosklerose, muligens elefantiasis (elefantsyke). Bena kan bli stive og lymfevæske kan begynne å lekke fra lymfekar. Lymfødem forekommer. Behandling på dette stadiet er vanskelig.  

Diagnostisering av lipødem 

Mange mennesker med lipødem synes det er vanskelig og flaut å diskutere symptomene sine med legen sin, men ettersom lipødem ofte er en progressiv tilstand, er det viktig å få en tidlig diagnose. Slik kan vi samarbeide for å forhindre at symptomene blir verre.  

Symptomer blir ofte feildiagnostisert for lymfødem eller fedme, og hvis lipødem ikke blir oppdaget og diagnostisert kan det utvikle seg til lipo-lymfødem.  

Lipødem og lipo-lymfødem diagnostiseres mest effektivt gjennom en fysisk undersøkelse med palpasjon (legen kjenner på områdene), kombinert med en undersøkelse av pasientens kliniske historie og familiehistorie, i stedet for gjennom diagnostisk test.  

Under den fysiske undersøkelsen kan legen føle en atypisk tekstur på de berørte områdene. Denne atypiske strukturen blir noen ganger beskrevet som sandkorn-, ris-, småstein-, eller erteliknende knuter. Imidlertid kan den atypiske strukturen være svært variert mellom pasientene både i størrelse, tekstur og dybde i vevet. Dette kan gjøre disse kjennetegnene på lipødem vanskelig å kjenne, spesielt hvis det er hevelse.  

Lipødem-behandling

Det finnes foreløpig ingen kur for lipødem, men det er flere behandlingsmetoder som kan lindre og forhindre at tilstanden blir verre. Behandlingen som utføres vil avhenge av hvor alvorlige symptomene dine er og hvordan de påvirker livet ditt.

De viktigste forebyggende aktiviteter og behandlinger er

 • Spise sunt, trene og prøve å opprettholde en ideell vekt for din kropp
 • Bruke kompresjonsstrømper eller bandasjer for å redusere smerte og ubehag. Det vil gjøre det lettere og mindre smertefullt å gå
 • Ta vare på huden. Bruk gode, fuktgivende produkter for å unngå at huden tørker ut
 • Fettsuging kan være et alternativ. Det er en prosedyre for å kvitte seg med mengder av fettet, dersom symptomene er spesielt alvorlige  

Hvordan ser man forskjell på fettansamlinger og lipødem? 

Det kan være vanskelig å tyde hva som er fedme og hva som er lipødem. Hovedforskjellen mellom fedme og lipødem er at fedme kan behandles med regelmessig mosjon og et sunt kosthold. Lipødem vil ikke påvirkes av trening og kaloriunderskudd. 

Lipødem “angriper” også kroppen på en annen måte enn normalt kroppsfett. Det er stor forskjell på over- og underkropp. Overkroppen er slank, men underkroppen er betydelig større.   

Lipødem (konsultasjon)

2 370,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Lipødem i Bergen tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Tusenvis av operasjoner årlig

Du kan være trygg på at du blir behandlet av noen av landets mest erfarne kirurger når du kommer til oss, som årlig utfører flere tusen plastiske operasjoner.

Det trygge valget

Du blir møtt av profesjonelle og varme kirurger som er opptatt av å bygge tillit gjennom informasjon, veiledning og nøye utredning for at du skal føle deg trygg.

Lang erfaring

I flere tiår har våre plastikkirurger operert over tusenvis av menn og kvinner over hele landet. Våre kirurger vil alltid vurdere det som er best for deg.