Arrkorreksjon Bergen

Et arr er kroppens naturlige måte å helbrede og erstatte tapt eller skadet hud. Arrkorreksjon kan forbedre arrets kosmetiske utseende, gjenopprette funksjonen til en del av kroppen som kan ha vært begrenset av arret, eller forbedre et kløende arr. Det er viktig å huske at arr ikke kan fjernes helt, men at det med riktig behandling kan reduseres og forbedres betraktelig.

 

Hva er arrkorreksjon?

Et arr består vanligvis av fibervev. Arr kan dannes av mange forskjellige grunner, inkludert som et resultat av infeksjoner, kirurgi, skader eller betennelse i vev.  Sammensetningen av et arr kan variere - det kan være flatt, klumpete, nedsenket eller farget. Arr kan også være smertefullt eller kløende. 

En arrkorreksjon er en prosedyre som har som formål å endre arrets utseende. Hos Volvat har vi ulike behandlingsmetoder for å korrigere arr, og vi finner behandlingen som passer den enkelte pasienten.  

Hva slags typer arr finnes? 

Atrofiske arr

Et atrofisk arr er fordypninger med arr som ligger under hudoverflaten.  Atrofiske arr dannes når huden ikke klarer å danne nytt bindevev. Som et resultat etterlater det ubalansert arrdannelse. Atrofiske arr dannes ofte etter alvorlig akne eller vannkopper.  

Keloid arr

Keloider er tykke klynger av arrvev. De blir mye større enn såret eller snittet som forårsaket arret. Keloid arrdannelse kan være smertefull eller kløende. Keloider utvikler seg vanligvis i ansiktet, nakken, ørene, brystet eller skuldrene. 

Hypertrofiske arr

Hypertrofiske arr er ofte tykke og røde og dannes rett på sårstedet. De kan være hyperpigmenterte (mørke) eller hypopigmenterte (lette). 

Kontrakturer

Kontrakturer kan oppstå når et stort område av huden går tapt, for eksempel etter en forbrenning. Kontrakturer gir begrenset bevegelse på grunn av hud og underliggende vev som trekker seg sammen under helbredelse.   

Hvilke metoder brukes for å korrigere arr? 

Behandlingsalternativene varierer avhengig av type og omfanget på arret. Flere behandlinger kan være nødvendig. Prosedyrer kan utføres under lokal eller generell anestesi. Hudtype og genetikk kan også spille inn på hvilken metode som benyttes. Alle arr er forskjellige, så våre leger vil ta en spesifikk vurdering i hvert enkelt tilfelle. I noen tilfeller benytter vi oss av både kirurgiske og ikke-kirurgiske behandlinger. Prosedyrene varierer avhengig av arrtypen.  

Fjerne arr med laser 

Fjerning av arr ved bruk av laser er en mye benyttet metode. Hos Volvat tilbyr vi en rekke ulike laserbehandlinger.  

Fraksjonert CO2-laserbehandling 

Dette er den nye typen laserbehandling for behandling av arr og generell hudforbedring. Prinsippet går ut på at mange små laserstråler trenger inn i huden, men med frie områder omkring som ikke blir behandlet. Dette fører til raskere tilheling (ca. 1 uke) og mindre risiko for bivirkninger. Behandlingen må som regel gjentas dersom man skal få samme effekt som den ”gammeldagse” metoden. Hudforbedringen kommer også relativt sent og det kan ta helt opptil et halvt år før man ser det endelige sluttresultatet. 

CO2-laserpeeling 

For behandling av arr er fremdeles ”gammeldags” CO2 laserpeeling det beste alternativet. Ulempen er imidlertid lang rekonvalesenstid: Opptil 14 dager, samt rødhet i kortere eller lengre tid etterpå. Samtidig er også risikoen for bivirkninger som depigmenterte områder (lysere områder i huden) eller arr, større ved denne type behandling. 

Fraxel-laser 

Fraxel- laseren er et annet alternativ for reduksjon av arr. Fordelen med denne behandlingen er kort rekonvalesenstid – kun et par dager. Risikoen for bivirkninger er også svært liten. For å få god effekt anbefaler vi at behandlingen gjentas 3-6 ganger med 1 måneds mellomrom. Fraksjonert laserpeeling og Fraxel behandling egner seg også til hals og bryst. En av bivirkningene med laserpeeling og for så vidt også etter en kjemisk peel, er såkalt post peel hyperpigmentering, det vil si brune flekker som kan oppstå på grunn av behandlingen. I de aller fleste tilfellene vil krembehandling etterpå jevne dette ut i løpet av 3-4 uker.  

Behandling av aknearr med Accent Prime (Radiofrekvens) 

Accent Prime er vår nyeste “laser” for behandling og generell hudforbedring og aknearrbehandling.  Dette er egentlig ingen laser, men en kombinasjon av ultralyd for fettreduksjon lokalt og radiofrekvens. 
 
Behandlingen kan være både invasiv og ikke-invasiv. Den invasive behandlingen er såkalt plasmabehandling, som (fortrinnsvis) brukes i ansiktet og kropp for generell oppstramming og for strekkmerker og ulike typer arr. Dette kan sammenliknes med gammeldags laserbehandling, men risikoen for bivirkninger er mindre. 

Tilhelingstiden er 5-7 dager. 

Hvem passer det for?  

På et generelt grunnlag egner lyse hudtyper egner seg typisk bedre for laser enn mørkere hudtyper, da sistnevnte risikerer pigmentforstyrrelser i huden. Ved en konsultasjon vil hudlegen vurdere akkurat hvilken type laserbehandling som passer best.   

Før laser for arr

  • Selvbruningskrem må ikke brukes på det området som skal behandles minimum 4 uker før behandling. 
  • Solkrem kan brukes inntil et par dager før behandling 
  • Soling (også solarium) bør unngås i 4 uker før behandling. 
  • Hudområder som skal behandles må være fri for make up og fuktighetskremer 
  • Det må ikke påsmøres stoffer som kan svi eller irritere huden i en uke før behandling (f.eks A-vitaminsyre) 
  • Dersom man bruker antibiotika eller Marevan, eller har brukt enkelte aknebehandlinger siste 12 mnd, bør man unngå laserbehandling. Andre blodfortynnende medikamenter som Acetylsalisylsyre bør legen informeres om. 

Etter laser for arr

  • Solbeskyttelseskrem, minimum faktor 20 må påføres i 6 uker etter behandling 
  • Direkte sollys (også solarium) bør unngås, spesielt uken etter behandlingen. 

Bivirkninger og komplikasjoner

Ved noen behandlinger kan det oppstå en viss hevelse og rødhet i 2-3 dager etter behandlingen. Dersom man får sår, vil disse forsvinne etter noen dager. Lege bør da imidlertid kontaktes. Det kan i sjeldne tilfeller oppstå arr eller økt pigmentering (brune flekker) som oftest er forbigående. 

Husk det kan være aktuelt å gjenta behandlingen etter en tid! 

NB: behandlingen kan ikke gis til gravide eller til personer med lysutløst epilepsi. Personer som har blitt behandlet med gull kan heller ikke utsettes for denne type behandling.  

Andre behandlingsmetoder for å korrigere arr 

Salver og geléer (“topical treatment”)

Kraftige kremer, silikongeler eller silikonplater kan brukes til å behandle overflatearr og misfarging, og for å hjelpe til med å helbrede prosedyrer for revisjon av arr. 

Overflatebehandling

Overflatebehandling kan brukes til å glatte overflaten på arret og redusere misfarging ved å fjerne de øverste hudlagene og la ny hud vokse over området. Behandlingsmuligheter inkluderer dermabrasion (hudsliping), laser- eller lysterapi, kjemiske avskallingsmetoder og hudblekemidler. 

Injeksjoner

Injeksjoner laget av naturlige ingredienser eller syntetiske produkter kan forbedre utseendet på sunkne arr. Sterioder kan redusere dannelsen av kollagen, med formål om å endre utseendet, størrelsen og teksturen på hevede arr. 

Hudtransplantasjon

Hudtransplantasjon innebærer å fjerne sunt vev fra en del av kroppen og feste det over den skadede huden. Hudklaffer ligner på hudtransplantasjon, men den delen av huden som brukes, har sin egen blodforsyning. 

Z-plasty

Z-plasty brukes til å revidere mer alvorlige arr. En kirurg kutter langs hver side av arret, og skaper vinklede klaffer som kan omplassere eller endre arretning, fjerne arrspenningen og gjøre arrene mindre synlige. 

Vevsutvidelse

Vevsutvidelse hjelper kroppen til å gro ekstra hud for å dekke et arr. En oppblåsbar ballong plasseres under huden nær arrstedet og strekker huden gradvis. Det ekstra hudvevet brukes til prosedyren.  

Bestill en uforpliktende konsultasjon 

Som nevnt vil behandlingsalternativene varierer avhengig av type og mengde arrdannelse. Gjentakende behandlinger kan være nødvendig. Enkelte behandlinger kan utføres under lokal bedøvelse, andre krever generell anestesi.  

Hos Volvat står vi klare til å hjelpe deg og finne den individuelle behandlingsmetoden som passer dine behov. Under en konsultasjon vil vi se på aktuelle behandlingsmetoder og gjøre en vurdering på hvilke resultater man kan forvente å få av behandlingen.  

Konsultasjon

600,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Arrkorreksjon i Bergen tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Tusenvis av operasjoner årlig

Du kan være trygg på at du blir behandlet av noen av landets mest erfarne kirurger når du kommer til oss, som årlig utfører flere tusen plastiske operasjoner.

Det trygge valget

Du blir møtt av profesjonelle og varme kirurger som er opptatt av å bygge tillit gjennom informasjon, veiledning og nøye utredning for at du skal føle deg trygg.

Lang erfaring

I flere tiår har våre plastikkirurger operert over tusenvis av menn og kvinner over hele landet. Våre kirurger vil alltid vurdere det som er best for deg.