Bukplastikk Tromsø

Bukplastikk kan fjerne overflødig hud og uønsket fett fra magen. 

Mageplastikk

Bukplastikk, eller mageplastikk, er en kirurgisk prosedyre som fjerner slapp og overflødig hud fra midten til nedre del av magen. 

Bukplastikk passer for alle kvinner og menn med løs hud på magen, svak nedre bukvegg og/eller overflødig fett eller hud på hele eller nedre del av magen. Inngrepet egner seg blant annet for menn og kvinner etter større eller mindre vekttap.

Kjekt å vite om bukplastikk:

 • Selve operasjonen kan ta: opptil 3 t 30 min
 • Tilbake på jobb: ca. 1 uke
 • Kan trene igjen: 4-6 uker
 • Mini bukplastikk pris: fra kr. 43 250,- (ex. fettsuging)
 • Full bukplastikk pris: fra kr. 59 250,- (ex. fettsuging og muskeloppstramming)

Bukplastikk etter fødsel 

Kvinner er særlig utsatt etter svangerskap. Mange opplever både overflødig samt delte magemuskler etter fødsel. Hos disse vil det være nødvendig sy sammen magemusklene, rekonstrukturere bukveggen og eventuelt fjerne brukk og overflødig hud. Inngrepet vil styrke kjernemuskulaturen. 

Bukplastikk arr

Arret (snittet) ved bukplastikk legges vanligvis like under hoftekammen ("bikini-snitt") slik at arret kan skjules av en bikini eller truse.

Keisersnitt og bukplastikk

Har du arr fra keisersnitt, vil man gjerne ta utgangspunkt i dette arret når man gjør en bukplastikk. Mange ganger kan man da også «pynte» på arret etter keisersnittet ved å fjerne det. Eventuelle inndragninger kan da også korrigeres.

I de aller fleste tilfeller vil dette gå greit, litt avhengig av hvor lavt arret ligger og hvor mye hudoverskudd man har. Dette diskuterer vi gjerne med deg på konsultasjonen.

Mini bukplastikk

Dersom det foreligger løs hud kun under navlen, vil det være tilstrekkelig å utføre mini bukplastikk for å få et godt resultat. Ved en mini bukplastikk strammes ikke huden ovenfor navlen. Operasjonen utføres normalt i lokalbedøvelse med intravenøst og er et betydelig mindre inngrep enn full bukplastikk. 

Full bukplastikk

Full bukplastikk er nødvendig dersom det foreligger løs eller overflødig hud også ovenfor navlen. Hudsnittet (arret) legges på samme sted som ved liten bukplastikk, men det fjernes mer hud og området hvor huden løsnes er mye større (helt opp til de nederste ribbena).

Huden som er løsnet over navlen dras med mot bikinisnittet og det lages nytt hull for navlen. Også ved full bukplastikk er det vanlig å kombinere denne med fettsuging. Full bukplastikk utføres i narkose og det legges vanligvis inn 2 tynne plastdren som fjernes etter 6 dager.

Det er vanligvis behov for sykemelding i omtren 3-4 uker etter en slik prosedyre.

Bukplastikk omvendt T-snitt

Dersom det foreligger svært mye hudoverskudd, kan vi stramme opp huden både horistontalt og vertiklat, et omvendt T-snitt på magen (Fleur de Lis). 

Et T-snitt går ut på å lage et snitt som følger nedre del av brystfolderen. Deretter krysser man nedre brystben for å koble sammen begge sider av magen. 

Et omvendt T-snitt velges som oftest for personer som har løs overflødig hud på øvre del av magen, hvor man generelt ikke har delte magemuskler som påvirker nedre del av buken samt overflødig fett i nedre del av magen uten ekstra hudoverskudd. Et omvendt T-snitt, vertikal bukplastikk, benyttes i tilfellene hvor vi ikke kan oppnå tilstrekkelig hudoppstramming med ordinær bukplastikk.

Ta kontakt med oss for pris på omfattende bukplastikk med T-snitt (Fleus de lis) inkl. overnatting.

Før operasjonen

Bukplastikk er ikke en slankemetode, selv om vi ofte samtidig fjerner lokaliserte fettansamlinger ved hjelp av fettsuging. Pasienter som har overvekt av betydning må gå ned i vekt før operasjonen. I dette tilfellet bør du gjøre dette i samråd med din fastlege eller en spesialist i ernæring. 

Overvekt øker risikoen for komplikasjoner i betydelig grad og gjør også resultatet av operasjonen dårligere. Angående rutiner vedrørende bruk av medisiner, faste, forebyggende antibiotika og bruk av bakteriedrepende såpe, vises til egen informasjon.

Du vil få resept på antibiotika på konsultasjon. Ta dette kvelden før bukplastikk operasjonen for å forebygge mot infeksjoner. Det er viktig at du følger legens instrukser før operasjonen med tanken på egen sikkerhet.

Røyking

Du kan ikke røyke 2-3 uker før en bukplastikk. Nikotinet kniper sammen små blodårer og kulloskomponenten hemmer blodets transportevne av oksygen. Dette kan føre til at blodforsyning og surstofftilførselen til vevet til utilstrekkelig.

Blodtynnende medikamenter

Det er særlig viktig at medisiner som virker blodfortynnede unngås de siste 2 ukene før en bukplastikk. Dersom du er i tvil om dette lar seg gjøre, anbefaler vi deg å kontakte den legen som har forordnet disse medisinene. For enkelte medikamenter kan det bli gjort individuelle avtaler.

Vær oppmerksom på at enkelte vitaminer (E-vitaminer, Omega 3 og selèn) tynner blodet og bør sløyfes de siste 2 ukene før operasjonen. Normalt behøver man ikke slutte med p-piller før operasjonen, men dette må i det enkelte tilfelle diskuteres med kirurgen.

Faste

Du skal faste i 6 timer før oppsatt behandlingstid. Dette gjelder også drops og tyggegummi. Du kan drikke klar væskersom vann, te og saft frem til 2 timer før avtalt operasjonstid. 

Dusj

Kvelden før operasjonen skal du vaske kroppen godt med desinfiserende såpe, Hibiscrub som kjøpes på apoteket. Du trenger ikke å dusje håret og ansiktet. Såpen skal skylles av med vann og huden tørkes med et rent håndkle. Du kan bruke deodorant etter dusjingen, men fuktighetskrem bør unngås.

Operasjonsdagen

Til bukplastikk-operasjon møter man fastende.

Du må være frisk og opplagt på operasjonsdagen. Dersom du er forkjølet eller lignende, og er i tvil om du kan opereres, må du kontakte oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Dusj og sminke

Utfør samme dusjerutiner før ankomst på klinikken operasjonsdag, som kvelden før operasjonsdagen. Møt opp usminket til operasjonen, og minst en finger (langfinger eller ringfinger) på venstre hånd må være uten neglelakk.

Klær og fottøy

Bruk klær som er lette å ta på når du er nyoperert. Unngå sko og støvletter med høye heler.

Smertefri mageplastikk

Operasjonstiden varierer noe avjemgig av hvilken type bukplastikk man har.

 • Mini bukplastikk: ca. 2,5 timer
 • Full bukplastikk: ca. 3,5 timer
 • Oppstramming av magemuskler: 1 time

Vårt faste anestesiteam sørger for at operasjonen foregår med størst mulig sikkerhet og minst mulig ubehag. Vi har utført svært mange bukplastikk-operasjoner og kan garantere at du ikke vil merke noe under behandlingen. Selv om du sover under hele operasjonen er narkosen så lett at du vil våkne umiddelbart etter at operasjonen er over. Vår erfaring er din garanti for en smertefri og trygg behandling.

Ved operasjonen blir det vanligvis innlagt to små plastrør (dren) som samler opp blodsiv og vevsvæske som alltid kommer etter en full bukplastikk. Drenene fjernes når det ikke lenger dannes væske (ca. 4-5 dager).

Behov for ledsager

Umiddelbart etter operasjonen og frem til neste morgen vil du trenge en ledsager. Dette skyldes at man de første timene etter narkose kan ha lettere for å besvime. Det er viktig å ta alle forholdsregler slik at du ikke faller og skader deg etter operasjonen.

Ved full bukplastikk i narkose vil man måtte hvile noen timer på klinikken innen man reiser hjem. Ved operasjonen blir det videre vanligvis innlagt 2 små plastrør (dren) som samler opp blodsiv og vevsvæske som alltid kommer etter en full bukplastikk. Drenene fjernes når det ikke lenger dannes væske (ca. 6 dager).

Etter operasjonen

Pasienter som har gjennomgått full bukplastikk bør de første dagene stort sett holde seg i ro på sofaen eller i sengen. Fysiske og/eller psykiske anstrengelser vil medføre blodtrykksøkning og øker risikoen for komplikasjoner (spesielt etterblødning).

Det er likevel viktig å røre på tær og ben for å forhindre blodpropp­dannelse. Man vil trenge hjelp til barnepass og husarbeid i minst 2-3 ukers tid. Vanlig sykmeldingstid for liten mageplastikk er ca. 2 uker og for full mageplastikk ca 4 uker.

Smertestillende tas ved behov som foreskrevet på forpakningen. For mye smertestillende vil kunne medføre kvalme og magesmerter.

Stramming i såret

Etter operasjonen vil det alltid være stramming i såret. Det er derfor tilrådelig å ha bøyd hoftene, dvs ligge med puter under knærne og gå tvekroket de første dagene etter operasjonen.

Arret vil nesten alltid bli godt synlig til å begynne med på grunn av strammingen, men dette vil i regelen bedre seg med tiden. Følelsen i huden over snittet vil bli nedsatt etter operasjonen. I løpet av 6-12 måneder vil mye av følelsen komme tilbake hos de fleste pasientene.

Etter full bukplastikk

Ved full bukplastikk vil det bli innlagt tynne plast-dren for å samle opp blodvæske som danner seg i sårflatene. Som regel fjernes begge drenene etter ca. 6 dager. (evt. kan det første drenet tas 3 dager etter operasjonen).

Drensrøret fra såret til vakuum-ballongen er forsynt med en klemme som kan stenge røret. Røret skal kun være stengt når vakuum-ballongen tømmes for blodvæske. Du vil få dette demonstrert før du forlater klinikken­.

 • Tensoplast fjernes etter 6 dager
 • All syingen etter operasjonen er gjort med innvendige sting som brytes ned av kroppen. Det skal derfor ikke fjernes sting etter operasjonen
 • Bruk body i 2 uker dag og natt, deretter på dagtid i 2-3 uker
 • Unngå sol og soling på ferske arr. Dekk til med tape, true eller bikini de første 6-12 mnd etter en bukplastikk

Dusjing og bandasje

Etter at Tensoplast-bandasjen er fjernet, skal du bruke en kraftig (stram) body i minst 2 uker dag og natt, deretter minimum 2 uker på dagen. Dusjing kan gjøres etter at Tensoplasten er fjernet, etter 6 dager. Blir tapen våt tørres denne ved hjelp av en hårføner på svakeste varme.

Taping av arr

For at arrene skal bli minst mulig skjemmende anbefaler vi å teipe de. Trykket av tapen demper arr-reaksjonen og motvirker at arret glir ut og blir breddeøket. Dette gjøres ved å sette en 2,5 cm bred tape ("Scanpore" eller "Micropore" som fås kjøpt på apotek) på langs over arrene.

Man dusjer med tapen på og tørker denne med en hårføner etter dusjen. Tapen skiftes ca. hver 7-10 dag (skifter man tape for ofte vil huden lett bli irritert). Vi anbefaler taping av arrene så lenge arrene er røde, for de fleste er dette ca 3-4 mnd.

Kraftigere arr (hypertrofiske arr)

Vi regner at ca 5-10 % av pasientene er såkalte "arr-dannere", dvs de danner kraftigere og tykkere arr enn normalt. Dette er vanligst hos de yngste pasientene og hos pasienter som er mørke i hud og hår. En slik reaksjon merker man ofte først 2-3 mnd etter operasjonen.

I stedet for at arret gradvis blir blekere og mindre synlig, vil arret bli tykkere, rødere og det vil ofte tilkomme kløe, stikking og ømhet. Ved arr-hypertrofi bør man forsøke behandle arrene med silikon-plaster. Ta kontakt med oss for råd.

Arr etter bukplastikk

Man får et tverrgående arr nederst på magen like over hårlinjen (kjønnsbehåringen) avhengig av hvor mye hud som skal fjernes. Har man arr etter tidligere operasjoner som for eksempel keisersnitt, vil kirurgen ta hensyn til dette i sin operasjonsplanlegging.

En sjelden gang er det også nødvendig å fjerne hud i midtlinjen, slik at arret blir seende ut som en omvendt T. Arret vil være ganske rødt de første månedene, men på sikt blir de fleste arr bleke, flate og pene. Arrene må tapes i minst 3 måneder etter nærmere instruks fra kirurgen.

Bukplastikk komplikasjoner og bivirkninger

Full bukplastikk er et relativt omfattende inngrep og det foreligger en viss risiko for komplikasjoner. Dette gjelder spesielt dersom man opererer overvektige pasienter, samt dersom pasientene trosser røykeforbudet. Væskeansamling under eller i såret vil som regel suges opp av drenet, men kan i sjeldne tilfeller også oppstå etter drenene er fjernet. Blodansamlinger og infeksjoner er sjeldne men kan forekomme som ved alle andre operasjoner.

Hudavstøtninger (nekrose) i sårkantene kan forekomme spesielt hos røykere. Dette er en tilstand som i regelen er greit å behandle, men som vil kunne medføre en noe lengre sykemelding samt noe flere og hyppigere kontroller med sårskift og sårrevisjoner.

På pasienter hvor det fjernes svært mye løs hud vil det kunne oppstå såkalte eselører i endene av arret. Dette kan korrigeres ved senere inngrep i lokalbedøvelse.

Infeksjon

Ethvert kirurgisk inngrep er forbundet med en viss infeksjonsfare. En infeksjon fører til at operasjonssår heles saktere og arrene eventuelt blir mindre pene. Infeksjon forekommer heldigvis sjeldent.

Blødning

Det legges eventuelt inn dren under operasjonen for å ta unna blødning de første par dagene. Dersom kirurgen vurderer blødningsfaren til å være svært liten, unnlater man iblant å legge inn dren. For å redusere blødningsfaren skal du følge forholdsreglene om redusert aktivitet etter operasjonen.

Gul vevsvæskeansamling

Gul vevsvæske kan samle seg mellom bukveggen og huden (”sårhulen”) og vil føles som stramhet eller hevelse. Dette er en uskyldig tilstand som behandles med tapping.

Allergisk reaksjon på narkose

Narkosemidler kan i meget sjeldne tilfeller utløse alvorlige allergiske reaksjoner. Oftest utløses slike reaksjoner av muskellammende medikamenter. Disse benyttes ikke ved klinikken.

Blodpropp

Blodpropp forekommer svært sjelden.

Resultater

Godt motiverte pasienter som har hatt plager på forhånd, blir nesten alltid godt fornøyd med resultatet. Pasienter med mye fett inne i bukhulen, slappe magemuskler og/eller stor svai i korsryggen vil ofte få et noe dårligere sluttresultat.

Graviditet etter bukplastikk

Det er ikke noe i veien for en ny graviditet etter at man har fått gjort en bukplastikk. Evnen til å bli gravid eller å bære frem et barn påvirkes ikke av bukplastikken. Alt som er sydd sammen strekkes imidlertid da på nytt og resultatet kan bli «ødelagt». Man kan få bredere arr, muskelfascien kan strekke seg på nytt og magen kan få et nytt heng. Det er derfor anbefalt at man venter med å gjøre en bukplastikk til man har fullført sine graviditeter.

Bestill konsultasjon med kirurg om bukplastikk

Dersom du ønsker å vite mer om operasjonen eller vurderer bukplastikk, ta kontakt og bestill en uforpliktende konsultasjon med en kirurg. På konsultasjonen svarer vi på alle spørsmål om bukplastikk og gir deg råd og veiledning i forhold til dine ønsker og behov. 

Grunnlaget for en vellykket operasjon dannes i kommunikasjonen mellom pasient og kirurg. Her kan vi sammen avklare spørsmål, tilpasse og skreddersy mageplastikken slik du ønsker. Vår kompetanse og erfaring er din trygghet.

Se flere spørsmål og svar om bukplastikk

Konsultasjon

500,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Bukplastikk i Tromsø tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Tusenvis av operasjoner årlig

Du kan være trygg på at du blir behandlet av noen av landets mest erfarne kirurger når du kommer til oss, som årlig utfører flere tusen plastiske operasjoner.

Det trygge valget

Du blir møtt av profesjonelle og varme kirurger som er opptatt av å bygge tillit gjennom informasjon, veiledning og nøye utredning for at du skal føle deg trygg.

Lang erfaring

I flere tiår har våre plastikkirurger operert over tusenvis av menn og kvinner over hele landet. Våre kirurger vil alltid vurdere det som er best for deg.