Fettsuging i Tromsø Tromsø

Fettsuging, også kalt liposkulptur, fjerner fettansamling på en skånsom måte og gir varig effekt da det ikke lages nye fettceller på det behandlede området. 

Volvat har dyktige kirurger som har svært lang erfaring med liposkulptur og kan vise til gode resultater. Vi er en av de klinikkene i landet med mest erfaring på dette feltet.

Dersom du bor langt unna, holder det i første omgang å sende bilder via post eller e-post. Våre kirurger vil trenge bilder både forfra og fra siden for å avgjøre om du er egnet for fettsuging.

 • På klinikken: 3 timer
 • Behandlingstid: 1 t 30 min
 • Tilbake på jobb: ca. 1 uke
 • Kan trene igjen: 4-6 uker

Typiske områder egnet til fettsuging

Typiske områder som er egnet til fettsuging, er:

 • Utsiden av lårene
  Fettansamlinger øverst på utsiden av lårene er et egnet område for liposkulptur. Problemer med hudoverskudd oppstår svært sjelden her.
 • Innsiden av lårene
  Øverst på innsiden av lårene er et følsomt område som behandles med forsiktighet. Huden her har ofte dårligere evne til å trekke seg sammen. Dersom du har god elastisitet i huden kan du oppnå gode resultater med forsiktig og korrekt fettsuging.
 • Mage
  Huden på magepartiet trekker seg som regel fint sammen selv om det på forhånd skulle foreligge et lite hudoverskudd. Fettsuging kombineres ofte med bukplastikk for å oppnå best mulig resultat.
 • Hofter
  Hofter egner seg for liposkulptur. Hudoverskudd er som regel ikke et problem i dette området.
 • Legger og ankler (tilbys ikke i Oslo/Fredrikstad)
  Fettlaget er tynnere på legger og ankler enn ellers på kroppen. Det er derfor begrenset hvor mye man kan fjerne. Men dette vil variere fra person til person, og vi kan avgjøre om du er egnet for fettsuging av legg- og/ eller ankel regionen under en konsultasjon. 
 • Dobbelthake
  Fettsuging av dobbelthake krever presisjon der en dyktig og erfaren kirurg er en forutsetning for å oppnå gode resultater. Etter liposkulptur av haken vil huden trekke seg sammen og gi en mer markert kjeveprofil.
 • Innside knær
  Fettansamlinger på innside av knærne er et vanlig problem. Området egner seg for liposkulptur og resultatene er gode.
 • Bryster hos menn
  Liposkulptur av ”bryster” hos menn (gynekomasti), vil ofte anbefales fremfor vanlig kirurgi da man unngår lange og skjemmende arr. Risikoen  for uønsket konturforandringer (ujevnheter, søkk, inndragninger) er svært liten.

  Hudoverskudd er sjelden noe problem hos menn. I tillegg til fettvev plages også noen menn med en del kjertelvev. Kjertelvev bør også fjernes samtidig som fettvev for å oppnå det beste resultatet, eller ved et senere tidspunkt. Liposkulptur-behandlingen gjør imidlertid at kjertelvevet kan fjernes via et lite snitt i kanten på brystvorten og arret etter dette blir i de fleste tilfeller lite synlig.

Fettsuging av det kvinnelige bryst utføres sjelden, men det kan være aktuelt i forbindelse med brystreduksjon.

Ved fettsuging fjernes kun fettvev og ikke overliggende hud.

Behandlingsforløp

Vi ved Volvat legger stor vekt på grundige samtaler med kirurg før en eventuell behandling. Hele vårt team gjør sitt ytterste for at du skal bli møtt med respekt og omsorg, også etter operasjonen. Du skal føle deg trygg og ivaretatt hos oss. Vår kompetanse og erfaring er din trygghet.

Før operasjon

Det er viktig at du følger våre pålegg før en operasjon med tanken på din egen sikkerhet.

Blodtynnende medikamenter

Det er særlig viktig at medisiner som virker blodfortynnede (Albyl-E, Dispril ol.) sløyfes de siste ukene før operasjonen. Dersom du er i tvil om dette lar seg gjøre, anbefaler vi deg å kontakte den legen som har forordnet disse medisinene. For Marevan vil det bli gjort individuelle avtaler. Vær oppmerksom på at enkelte vitaminer (E-vitaminer, Omega 3 og selen) tynner også blodet og bør sløyfes de siste ukene før operasjonen. Normalt behøver en ikke slutte med p-piller før operasjonen, men dette må i det enkelte tilfelle diskuteres med kirurgen.

Betennelsesdempende og smertestillende medisiner

Det er viktig at du unngår følgende medikamenter 7-14 dager før operasjonen:

 • Antiflogistika, som er betennelsesdempende medisiner
 • Smertestillende som inneholder acetylsalisylsyre

Smertestillende som du kan bruke er følgende:

 • Paracet
 • Paracetamol
 • Pinex
 • Paralgin forte

Under konsultasjonen hos oss, vil kirurgen orientere deg om hvilke andre typer medisiner som ikke skal benyttes før en fettsuging.

Antibiotika – forebygger infeksjon

Du vil få resept på antibiotika. Ta dette kvelden før operasjon for å forebygge infeksjoner.

Alkohol

Du bør unngå alkohol 5 døgn før operasjonen.

Dusj

Kvelden før operasjonen skal du vaske kroppen og håret godt med desinfiserende såpe, Hibiscrub som kjøpes på apoteket. Du trenger ikke å dusje håret og ansiktet. Såpen skal skylles av med vann og huden tørkes med et rent håndkle.

Faste

Du skal faste i 6 timer før oppsatt behandlingstid. Dette gjelder også drops og tyggegummi.

Smertefri fettsuging

Vårt faste anestesiteam sørger for at operasjonen foregår med størst mulig sikkerhet og minst mulig ubehag. Vi har lang erfaring med liposkulpturbehandlinger, og vår erfaring er din garanti for en smertefri og trygg behandling. 

På operasjonsdagen

Du må være frisk og opplagt på operasjonsdagen. Dersom du er i tvil om du er forkjølet eller lignende, må du kontakte oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Behov for ledsager eller transport

Avtal på forhånd med en person som kan hente deg eller ta taxi for hjemreisen etter operasjonen, ettersom bedøvelsen kan påvirke fokuseringsevnen din de første timene etter inngrepet. Dersom du bor langt fra klinikken anbefaler vi at blir i nærheten av Trondheim den første tiden etter operasjonen.

Dusj

Samme dusjerutine som kvelden før operasjonsdagen skal gjentas før avreise.

Klær og fottøy

Bruk klær som er lette å ta på og romslige når du er nyoperert. Unngå sko og støvletter med høye hæler.

Etter operasjon

Det første døgnet etter operasjonen anbefaler vi at du har noen hos deg, i tilfelle du skulle trenge hjelp. Kirurgen som opererte deg og anestesipersonalet kan også kontaktes direkte på telefon ved behov etter operasjonen. Dessuten får du også skriftlig informasjon om praktiske forholdsregler. Du skal føle deg ivaretatt og trygg etter en operasjon hos oss.

Det er viktig å få i seg væske med noe sukker samt spise lettfordøyelig mat, som suppe når du kommer hjem. Dette kan forebygge at du kan føle deg noe redusert og kvalm. Svimmelhet og hodepine kan forekomme som reaksjon på medikamenter som ble gitt under behandlingen. Når bedøvelsen begynner å gå ut kan det være behov for regelmessig smertestillende. Det kan være noe siving fra innstikkstedene, men dette vil i større eller mindre grad slutte 24 timer etter operasjonen.

Hevelse og blåmerker

Det vil være mest hevelse i de behandlede områdene 2-3 døgn etter operasjonen. Etter 2-3 uker vil mye av hevelsen være borte. Blåmerker kan forekomme og følelsen av å være støl i de behandlede områdene er også vanlig etter operasjonen.

Kompresjon

Et trykkplagg som brukes på behandlede steder etter fettsuging kalles for kompresjon. Hvor lenge man må bruke kompresjon er avhengig av hvilket område som har blitt behandlet.

 • Legger og ankler: 6 uker
 • Hake: Avtales individuelt med behandlede kirurg, men ofte 1 uke
 • Kompresjon til andre område av kroppen:  4 uker

Den første uken skal kompresjonen brukes dag og natt. De øvrige ukene kan kompresjonen tas av om natten.

Dusj

De første dagene skal du kun vaske deg med klut. Etter 4 døgn kan du ta en dusj. Du kan dusje rett på tapen over såret ditt, men tapen bør tørkes med for eksempel hårføner etter dusjen. Det kan også være fordelaktig å skylle kompresjonen i kombinasjon med dusj. Det anbefales å hurtig tørke kompresjonen med tørketrommel, hvis du har tilgang til en. 
Bading i badekar eller svømmehall bør unngås i de første 4 ukene.

Sol

Vi anbefaler at du venter til det har gått 4 uker før du bruker solarium eller soler deg.

Aktivitet

I motsetning til andre behandlinger anbefaler vi at du beveger noe på deg etter operasjonen, men større anstrengelser bør derimot unngås. Fysisk krevende aktiviteter som trening i helsestudio, aerobic, ballsport, svømming, jogging etc. kan normalt gjenopptas etter 4-6 uker, avhengig av områdene som ble behandlet. Lytt til kroppen og start i det små.

Fravær

Dersom du har fått utført fettsuging av et mindre område og har kontorjobb eller lignende, kan du normalt dra tilbake på jobb 1-2 dager etter operasjonen. Har du derimot både utført en større behandling og har fysisk tungt arbeid, kan flere dagers fravær være nødvendig.

Kontroll

Stingene fjernes hos oss 6-8 dager etter operasjonen. Etter 6 måneder kommer du til avsluttende kontroll, eventuelt før dersom det er nødvendig.

Komplikasjoner og bivirkninger

Enhver operasjon medfører en risiko for komplikasjoner. Fettsuging er likevel en meget sikker operasjon og komplikasjoner oppstår svært sjelden. Våre kirurger på Volvat har svært lang erfaring med liposkulptur. Erfaring kombinert med forebyggende tiltak og sterile kirurgiske teknikker forhindrer infeksjoner. Det er derfor vi har svært få komplikasjoner hos oss.

Blødning

Blødning av betydning har ikke forekommet med vår nåværende liposkulptur-teknikk. Blåmerker i huden er derimot ikke uvanlig, men foreligger i betydelig mindre omfang enn ved den tradisjonelle fettsugingen. Disse blåmerkene forsvinner som regel etter 2-4 uker.

Nedsatt følelse og hevelse i behandlet område

Nedsatt følelse i huden er vanlig, men dette normaliserer seg oftest innen 2-6 måneder. Hevelse i områdene som er behandlet er normalt. Kompresjonsplagget du får bidrar til å komprimere området, og redusere hevelsen. Det er vanskelig å angi hvor lenge hevelsen vil være til stede, da normaliseringsprosessen varierer fra person til person avhengig for eksempel alder. Huden vil føles noe hard i den første tiden og enkelte ujevnheter vil kunne kjennes under huden. Dette er helt normalt og vil forsvinne etter hvert. Massasje har en god effekt på disse ujevnhetene.

Hudoverskudd

Hudoverskudd / løs hud kan være et problem. Oppstramming eller fjerning av løs hud kan gjøres samtidig med liposkulptur, eller på et senere tidspunkt. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Generelt kan vi si at problemer med overskuddshud eller løs hud er større hos eldre personer og personer med dårlig hudelastisitet.

Som regel er lokalisasjonen av fettsamling ofte viktigere enn pasientens alder. Vi har god erfaring fra liposkulptur hos pasienter over 70 år hvor huden har trukket seg pent sammen, med et godt resultat.

Ujevnheter og asymmetri

Ujevnheter i huden over det fettsugde området var vanlig med den tradisjonell fettsuging, spesielt dersom det ble fjernet relativt store mengder fettvev. Større ujevnheter ("søkk") forekom også dersom det ble fjernet for mye fettvev. Ved liposkulptur hos oss benyttes ikke automatiserte maskinsug, men kirurgen arbeider manuelt med tynnere kanyler. Dette har redusert frekvensen av ujevnheter og asymmetri.

Selv med vår nåværende teknikk kan ujevnheter forekomme og være sjenerende. Disse kan ofte rettes på ved ny liten liposkulptur etter 6-12 måneder hvor man "glatter" over konturene ved å fjerne fettvev rundt ujevnheten(e).

Ofte stilte spørsmål

Hvem kan få fettsuging med liposkulptur?

I prinsippet kan alle kvinner og menn over 20 år bli vurdert med tanke på operasjon. Fettsuging alene fungerer ikke som en slankemetode, og overvektige anbefales ikke å utføre fettsuging. Overvekt øker risikoen for komplikasjoner, og normalvektige egner seg best for denne prosedyren for å oppnå et best mulig resultat.  

Våre dedikerte kirurger vurderer alltid det som er best for deg. Iblant kan de komme til den konklusjon at andre operasjoner eller behandlinger kan være et bedre alternativ for deg.

Fungerer fettsuging som en slankemetode?

Fettsuging er ingen slankemetode. Du vil ikke gå ned mange kilo etter en fettsuging. Arvelige og/ eller hormonelle forhold bidrar til at fettansamlinger på ulike deler av kroppen kan være vanskelig eller umulig å slanke vekk. Fettsuging er et effektivt inngrep som fjerner fettansamlingene for alltid.

Kan jeg kombinere fettsuging med annen behandling?

Fettsuging kan kombineres med bukplastikk ved ønske eller behov. Dette kan være aktuelt i tilfeller der man har opplevd kaftig vektnedgang eller en graviditet som har resultert i løs hud. Dette er fordi fettsuging kun fjerner fettvev og ikke overliggende hud.Da kan kirurgen kombinere fettsuging med bukplastikk som fjerner både fettansamling og løs hud fra ønsket område.  


Se spørsmålene våre dyktige plastikkirurger svarer ofte om fettsuging

Konsultasjon

500,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Fettsuging (liposkulptur) i Tromsø tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Det trygge valget

Vi kan tilby deg et trygt og varmt sykehusmiljø, hvor du blir tatt godt vare på før, under og etter operasjon med nøye oppfølging og mulighet for overnatting i våre lokaler.

Erfarne kirurger

Våre kirurger har lang erfaring med liposkulptur og har utført flere tusen behandlinger med svært gode resultater.

God oppfølging

Ved sykehusenhetene våre har vi operasjonsstuer, postoperativ avdeling og sengeposter med enerom for pasienter som overnatter etter operasjon når det er nødvendig.