Allergi

Allergi

Allergi betyr at kroppen og immunforsvaret har en overreaksjon på et stoff som i virkeligheten ikke utgjør noen fare for oss

Vanlige allergier:

  • Pollen: Trær (bjørk, or og hassel) og gress (burot, timotei)
  • Dyr: Katt, hund, hest, gris
  • Husstøvmidd

Diagnostisering av allergi

I dag benyttes både blodprøve og prikktest for å avdekke allergier, gjerne en kombinasjon av disse metodene. En må derimot ta hensyn til kryssallergi, det vil si at du kan reagere på stoffer du egentlig ikke er allergisk mot, ettersom de ligner på stoffer kroppen faktisk reagerer allergisk mot.

Medisiner mot allergi

Det finnes i dag en rekke effektive allergimedisiner, og de fleste oppnår god symptomlindring. Noen allergimedisiner som inneholder antihistaminer kan gi uttalt trøtthet som bivirkning, og det er derfor viktig å finne en type som passer deg og din livsstil.

Det er også vanlig med lokalbehandling for å lindre allergiske reaksjoner, slik som øyedråper og nesespray.

Allergivaksine

Allergivaksinering, også kjent som hyposensibilisering, er en behandling mot allergi som benyttes i tilfeller der medisiner og andre tiltak ikke har vist seg å være tilstrekkelig. Dette er den eneste formen for behandling som kan endre kroppens reaksjoner til å naturlig tåle allergenet bedre.

Behandlingen innebærer at man over tid venner immunforsvaret til å tåle stoffet du er allergisk mot. Dette kan bidra til en dramatisk reduksjon av plagsomme allergiske reaksjoner, og kan i noen tilfeller kurere allergien helt.

I dag brukes det både vaksiner som man kan ta selv hjemme, og sprøyter på klinikk. Volvat tilbyr kun hjemmebehandling i tablettform.

Få vaksine mot allergi med tabletter

Allergi og astma

Astma og allergi henger ofte sammen. Personer med astma har større risiko for å utvikle allergi, og allergikere har større risiko for å utvikle astma. Derfor bør allergikere følges opp av allmennleger eller spesialister med kunnskap om begge felt.

Les mer om astma

Pollenallergi

Ved pollenallergi reagerer immunsystemet vårt på blomsterstøv som planter og trær slipper ut i luften.

Symptomer på pollenallergi

Symptomene på pollenallergi kan ligne på forkjølelse ved at slimhinner og luftveier påvirkes og gir symptomer som rennende nese og øyne, hyppig nysing og tett pust. Kløe er også et typisk symptom ved allergi.

Vanlige symptomer på allergi

  • Nysing
  • Rennende nese og øyne
  • Kløe i øyne og nese
  • Hovne øyne
  • Hoste og tung pust
  • Kløe i huden
  • Trøtthet

Få hjelp med allergi

Volvat har kompetente allmennlegerbarneleger og allergologer med kort ventetid.

Bestill time hos allmenn-/barnelege eller kontakt oss for allergivaksine.