Hva er dysmenoré?
Dysmenoré er sterke menssmerter og smertefull menstruasjon. Mellom 10-15% av kvinner er så hemmet av menssmerter at de blir arbeidsuføre i én eller flere dager i måneden.
Det er også den vanligste årsaken til at tenåringsjenter har gjentatte fravær fra skolen.
Vi kan skille mellom primær og sekundær dysmenoré:
Primær dysmenoré
Primær dysmenoré er tilbakevennende sterke smerter uten årsak. Det oppstår rundt puberteten, og avtar som regel i 20-årene, eller etter et svangerskap. Smertene varer som regel i én til to dager, og melder seg vanligvis noen timer før eller samtidig som blødningen starter.
Sekundær dysmenoré
Sekundær dysmenoré skyldes andre medisinske tilstander, som oftest endometriose. Det kan oppstå i alle aldre, men er mer vanlig hos kvinner mellom 30-40 år. Smertene melder seg flere dager eller timer før menstruasjonen, men avtar vanligvis ved blødningsstart.
Symptomer på dysmenoré (sterke menssmerter)
De vanligste symptomene på dysmenoré er krampelignende smerter i magen, enten midtre eller nedre del.
Andre vanlige symptomer på dysmenoré er:
- Smerter i korsryggen
- Stråler nedover beina
- Kvalme og oppkast
- Svimmelhet
- Oppkast
- Hodepine eller ørhet
Når symptomene starter, vil gjerne varierer utfra om man har primær eller sekundær dysmenoré.
Når bør du oppsøke legehjelp?
- Smerter under samleie
- Blødning etter samleie
- Endret utflod
- Smerter utenom menstruasjon
Disse symptomene kan være tegn på andre tilstander som krever utredning og behandling.
Årsak til kraftige mensensmerter
Årsaken til primær dysmenoré er fortsatt ukjent, men man antar at det kan ha noe å gjøre med en krampelignende tilstand som oppstår i livmoren samt utskillelse av et hormonlignende stoff som blir frigjort under menstruasjonssyklusen.
Disse krampene kan oppstå som følge av et stoff som blir frigjort under mensen kalt prostaglandiner. Når en rikelig mengde av prostagladiner blir frigjort i menstruasjonsblodet, kan det føre til sammentrekninger og kramper i livmoren.
Årsaken til sekundær dysmenoré er ofte underliggende og kan skyldes:
- Endometriose – kan føre til kraftige menstruasjonssmerter
- Kobberspiral – kan irritere livmorslimhinnen
- Muskelknuter i livmoren
- Sammenvoksinger i bekkenet – kan oppstå etter en infeksjon i underlivet eller operasjon
- Sammenvoksinger i livmorhalsen – kan oppstå etter operasjon
Utredning av sterke menssmerter
Primær dysmenoré kan ofte diagnostiseres uten undersøkelser, da sykehistorien gjerne er nok til å stille diagnosen så lenge det ikke foreligger mistanke om underliggende sykdom.
Sekundær dysmenoré kan stilles ved en gynekologisk undersøkelse for å finne årsaken til smertene, og utelukke andre tilstander.
En innvendig ultralydundersøkelse er ofte inkludert i en vanlig gynekologisk undersøkelse. Hvis man skal stille diagnosen endometriose, vil det ofte innebære en mer grundig undersøkelse. Les mer her om endometrioseutredning.
Behandling av dysmenoré
Målet med behandling går ut på å redusere smerter for en bedre livskvalitet, og unngå at man må bli sengeliggende. Det finnes heldigvis god hjelp å få!
Behandlingen går som oftest ut på å bruke en kombinasjon av ulike typer prevensjonsmidler.
Behandling av primær dysmenoré
Ved primær dysmenoré kan man kombinere p-piller og hormonspiral for å redusere symptomer. Ulike typer betennelsesdempende medisiner kan også gi god smertelindring.
Behandling av sekundær dysmenoré
Ved sekundær dysmenoré vil behandlingen avhenge av hva som forårsaker smertene.
Smertefulle menstruasjoner er ikke alltid endometriose, men behandlingen er som regel den samme – nemlig redusere menstruasjon med forskjellig prevensjon.
Reduksjon eller utsettelse av mensen med hormonell prevensjon i en eller annen form, vil for det meste gi smertelindring. All hormonell prevensjon vil redusere menstruasjonen.
Forebygging av menstruasjonssmerter
Dysmenoré forsvinner ofte med alderen, men i mellomtiden kan man ofte behandle tilstanden med smertestillende legemidler.
Mange opplever lindring av smerter ved å bruke varmeflaske over magen. Regelmessig fysisk aktivitet gjennom hele syklusen kan lindre symptomer under selve menstruasjonen.
Det er viktig å huske på at man må lytte til kroppen og tilpasse treningen utfra hvor du er i syklusen. Syklusen er delt inn i flere faser, og noen faser krever mer hvile enn andre. Les mer om menstruasjonssyklus.