For alle du er glad i
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Koloskopi er en prosedyre hvor en mage-tarm-spesialist (gastroenterolog) grundig undersøker og vurderer innsiden av tykktarmen.
Undersøkelsen foretas med et koloskop, som er et mykt og fleksibelt rør med et kamera i den ene enden. Tuppen av koloskopet settes inn via anus og føres sakte inn i endetarmen, gjennom tykktarmen, og vanligvis så langt som blindtarm og nedre del av tynntarmen. Som oftest er det også mulig å gå inn og undersøke de siste få centimeteren av tynntarmen.
Bildet fra kameraet overføres til en TV-skjerm, der innsiden av tarmen inspiseres grundig. Man kan eksempelvis enkelt se om slimhinnene er betente, om det foreligger sår, polypper eller svulster. Ved behov tas vevsprøver fra slimhinnen for mikroskopisk analyse. Man kan også gjøre mindre inngrep, som for eksempel å fjerne polypper.
Ved hjelp av koloskopi kan man fjerne polypper før de utvikler seg til kreftsvulster, og således forebygge kreftutvikling i tarmen. Sykdom i tidlig stadium gir sjelden symptomer. Tarmkreft oppdages ofte på et sent stadium, da symptomene som oftest er vage.
Koloskopi kan være smertefullt, og mange lurer på om man får bedøvelse under undersøkelsen. Koloskopi kan gi en følelse av kramper og oppblåsthet i magen. Alle som kommer til oss, får tilbud om smertestillende og beroligende dersom dette er ønskelig. Beroligende medikament og medisiner vil bedøve de fleste smerter og ubehageligheter.
Medisiner og beroligende gis vanligvis intravenøst, slik at pasienten slapper helt av og blir søvnig. På denne måten reduseres også smerter. Ikke vær redd for smerter i undersøkelsen. Dersom det blir nødvendig underveis i undersøkelsen, kan vi øke dosen smertestillende.
Våre pasienter ligger som oftest i sideleie på venstre side eller på ryggen når undersøkelsen starter. Vi undersøker endetarmen med en finger først, før koloskopet forsiktig føres gjennom tykktarmen. Når koloskopet når den siste delen av tynntarmen, trekkes koloskopet ut, og tarmen blir grundig undersøkt.
Hele koloskopi-undersøkelsen tar vanligvis mellom 20 og 30 minutter.
Dersom gastroenterologen av en eller annen grunn ikke kan undersøke hele tarmen, kan han/hun be deg om å gjenta undersøkelsen igjen på et senere tidspunkt, eller henvise deg til røntgen eller CT av tykktarmen.
Tarmen må tømmes før undersøkelsen. En forutsetning for en vellykket koloskopi-undersøkelse er at tykktarmen på forhånd er ren. Under finner du instruksjon om tømmingsmiddel og veiledning for hva du må gjøre. Dette går ut på å drikke et stort volum vann i kombinasjon med tømmingsmiddel og flytende kosthold.
På lenkene under har vi samlet veiledning til forberedelser og alt du trenger å tenke på knyttet til tømming før koloskopi. Les og følg instrukser om forberedelser nøye:
1. Forberedelse til koloskopi eller sigmoideoskopi
In English: Preparation for colonoscopy or sigmoidoscopy (PDF)
2. Symptomskjema (RTF-dokument) utfylles og tas med til undersøkelsen
Eventuell avbestilling av time til koloskopi må gjøres senest 48 timer / 2 hele virkedager før undersøkelsen.
Ved fravær eller manglende forberedelser, vil 75 % av prisen for undersøkelsen bli fakturert.
Instruksjonene du får i forkant av av koloskopi-undersøkelsen bør følges nøyaktig. I verste fall risikerer vi en utilfredsstillende koloskopi-undersøkelse, ved at visualiseringen av slimhinnen i tykktarmen blir skjult av gjenværende avføring, og vi må utføre en mindre nøyaktig undersøkelse.
Obs! Du skal ikke spise mat, eller noen annen form for fast føde samme dag og dagen før undersøkelsen. Det er viktig at du drikker mye vann og inntar flytende føde. Dette hjelper deg å tømme tarmen. Unngå meieriprodukter og bærsaft (solbær- og blåbærsaft).
Pasienter som får premedikasjon blir værende til observasjon etter selve undersøkelsen – til effekten av medisinske preparat avtar.
Ved mye kramper, smerter eller oppblåsthet kan dette lindres raskt med utløp av gass.
Du skal ikke selv kjøre bil etter koloskopi, dersom du har inntatt beroligende medisiner i forbindelse med undersøkelsen. Selv om du føler deg helt våken og klar, er reflekser og dømmekraft svekket resten av dagen. Lag gjerne en avtale med kjente eller noen i familien din om å hente deg etter en koloskopi.
De fleste som har tatt koloskopi kan spise når de kommer hjem. Etter f.eks. fjerning av polypper kan dietten og/eller aktivitetene til pasienter være begrenset i en kort periode. Følg instruksjonene du får av våre mage og tarmspesialister.
Koloskopi-undersøkelsen avsluttes med at pasient og mage-tarmspesialisten (gastroenterolog) gjennomgår resultater av undersøkelsen og funn kan diskuteres. Du står fritt til å stille alle typer spørsmål du lurer på. Vi kan imidlertid ikke sette en endelig diagnose før det er utført en mikroskopisk analyse av biopsiprøver.
Komplikasjoner og bivirkninger av koloskopi hos oss er sjeldne. Våre mage-tarmspesialister er svært kompetente og har lang erfaring med koloskopi.
Selv om komplikasjoner forbundet med koloskopi er sjeldent, er det viktig å kunne kjenne alle tidlige tegn på en komplikasjon slik at du kan kontakte oss. Dersom man opplever alvorlige magesmerter, feber, frysninger og endetarmsblødninger, kontakt oss eller din fastlege.
Vær klar over at ved fjerning av polypper eller ved biopsi kan det oppstå blødning. Blødningene er som oftest små, selvbegrensende eller mulig å kontrollere ved hjelp av koloskopet.
Andre sjeldne bivirkninger er reaksjoner på beroligende midler, irritasjon i venen der medisiner ble injisert og det danner seg en øm klump som går bort etter et par dager, eller komplikasjoner fra eksisterende hjerte- eller lungesykdom.
Koloskopi gjøres av en rekke årsaker. Mange koloskopi-undersøkelser utføres som en del av tarmscreeningprogrammet, andre utføres ved mistanke eller bekymring knyttet til sykdom og for å undersøke årsaken til blod i avføringen, magesmerter, diaré, eller tilsvarende.
Personer med en tidligere historie med polypper eller tykktarmskreft og visse individer med familiehistorie av noen typer ikke-tykktarmskreft eller tykktarmsproblemer som kan være forbundet med tykktarmskreft (for eksempel tykktarmspolypper), kan anbefales å ha periodiske koloskopier fordi de har økt risiko for polypper eller tykktarmskreft.
Hvert år diagnostiseres rundt 5000 tilfeller av tykktarmskreft i Norge. Hyppigheten er økende både blant menn og kvinner, også i aldersgruppen < 50 år. Nær 70 % overlever, men dette er avhengig av hvor tidlig diagnosen stilles.
Koloskopi er den mest presise undersøkelsesmetoden for å avdekke tidlig faser av kreft i tykktarm og endetarm. Vi anbefaler alle over 50 år å ta koloskopi som forebygging av kreft. Det er viktig å undersøke seg, selv uten symptomer. Et sykdomsforløp i tidlig stadium gir sjelden symptomer.
Hvor ofte koloskopi skal gjennomføres, avhenger av graden av risiko for kreft og abnormiteter som ble funnet ved tidligere koloskopier. Vi anbefaler alle, selv friske mennesker med normal risiko for tykktarmskreft, å gjennomgå koloskopi i en alder av 50 år og deretter hvert 10. år for å mulig fjerne polypper før de utvikler seg til kreft.
Bestill time til koloskopi eller les mer om våre mage og tarm-tjenester.
2 210,-
Tilleggskostnader kan påløpe
Volvat Forus
Trim Towers
Larsamyrå 18, 4313 Sandnes
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.
Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.