Kapselendoskopi av tynntarmen

Kapselendoskopi er en undersøkelse av tynntarmen og slimhinnen i mage-tarm-kanalen

Kapselendoskopi 

Kapselendoskopi er en prosedyre hvor en mage-tarm-spesialist (gastroenterolog) undersøker og vurderer tynntarmen. Undersøkelsen utføres vanligvis ved mistanke om patologi i tynntarmen, når øvrige undersøkelser av tarmen (f.eks. gastroskopi, koloskopi og eventuelt MR av tynntarm) ikke har avdekket noe.  

Undersøkelsen går ut på å svelge en liten kapsel, på størrelsen med en vitaminpille. Undersøkelsen gjør ikke vondt, og varer i ca. 12 timer. 

Kapselendoskopi av tynntarmen 

Det er svært vanskelig å undersøke tynntarmen grundig uten kapselendoskopi. Formålet med kapselendoskopi er å kunne visualisere tynntarmen ved hjelp av et kamera. Pasienten svelger en kapsel som er omtrent 3 cm lang og 1 cm i diameter, og som består av et kamera, et batteri, en lyskilde og en opptaker. Tarmbevegelser forflytter kapselen gjennom den 4-5 meter lange tynntarmen. Selve forflytningsprosessen kan ta mellom seks til åtte timer. 

Med kapselendoskopi kan du bevege deg som normalt, dra på jobb, gå en lett tur, og ellers fortsette med daglige gjøremål. Kapselen, som er en engangskapsel, skilles ut av kroppen naturlig etter omtrent to til tre dager. 

Film av tynntarmen 

I løpet av den tiden kapselen passerer i tynntarmen blir det produsert mellom to til seks fargebilder i høykvalitet per sekund. Disse blir sendt til opptakeren som pasienten bærer med seg. Ved hjelp av et spesielt dataprogram blir bildene vist som enkeltbilder eller videofilm på en monitor, der innsiden av tynntarmen inspiseres grundig.  

Resultat av undersøkelsen innen én uke 

Evaluering av filmen blir utført av erfarne spesialister i gastroenterologi, og tar omtrent en til to timer. Her vil vi identifisere eventuelle patologiske forandringer i tynntarmen. Resultatet av undersøkelsen foreligger vanligvis innen én uke etter at vi har mottatt kapselen i retur. Pasienten, og eventuelt henvisende lege, vil bli informert om resultatet i form av brev eller ved påfølgende konsultasjon. 

Kapselendoskopi og diagnostikk av sykdom i tynntarmen 

Kapselendoskopi kan være til fordel ved kroniske magesmerter, uforklarlig vekttap, anemi, eller mistanke om sykdom eller betennelse i tynntarmen. Man kan eksempelvis se områder med betennelse, om det foreligger sår, polypper eller svulster i tynntarmen eller andre deler av fordøyelseskanalen. 

Kapselendoskopi benyttes for å granske uforklarlige blødninger, samt diagnostisere inflammatoriske tarmsykdommer som Chrons sykdom, men også cøliaki og kreft. Kapselendoskopi er også en godkjent prosedyre for å evaluere spiserøret som forbinder munn og mage for å se etter unormale eller forstørrede årer/vener (varicer).  

Før kapselendoskopi 

Før kapselendoskopi-undersøkelsen gir vi deg instruksjoner tilknyttet forberedelser samt hva du skal gjøre etter undersøkelsen. Alle instruksjonene får du også skriftlig. Det er viktig at du følger instruksjonene i henhold til forberedelsene nøye. Følges ikke disse nøye, risikerer vi en utilfredsstillende undersøkelse eller at vi må utsette og flytte undersøkelsen. 

Dagen før undersøkelsen med kapselendoskopi 

En forutsetning for en vellykket kapselendoskopi er at tarmen er helt ren.  

Dette innebærer i hovedsak å ikke spise mat 24 timer før undersøkelsen for å sikre at kameraet kan ta klare bilder av fordøyelseskanalen. Du kan selvsagt drikke før undersøkelsen, men da må væsken være klar. Du kan drikke f.eks. vann, brus, buljong, saft, eplejuice, te eller kaffe uten melk og klar sportsdrikk (uten farge).  

I tillegg ber vi deg unngå medisiner som du ikke tar til vanlig, samt skaffe og innta tømmingsmiddel for å tømme tynntarmen fullstendig før undersøkelsen. Dette for å sikre best mulig bildekvalitet.  

Forberedelser dagen før kapselendoskopi 

  • Følg forberedelsesveiledning fra lege nøye 
  • Tarmen må være ren og magesekken tom før undersøkelsen 
  • Kjøp en pose med tømmingsmiddel, reseptfritt, på apoteket
  • Unngå mat 24 timer før undersøkelsen 
  • Ta med deg niste eller mat til etter undersøkelsen 

Faste medisiner kan tas som vanlig. 

På undersøkelsesdagen 

På undersøkelsesdagen skal heller ikke mat inntas. Du kan ikke innta væske i det hele tatt siste 2 timer før selve undersøkelsen. Dersom du trenger faste medisiner, så må disse inntas senest 2 timer før undersøkelsen.  

Før selve kapselendoskopien starter går vi igjennom prosedyren sammen, og plasserer en rekke elektroder på magen din. Det er derfor fint om du stiller i avslappende og løse klær. Elektrodene blir festet til en opptaker, som festes til et belte. Beltet festets rundt magen.  

Deretter svelges kapselen, som er omtrent like stor som en stor pille, og du skal drikke ½ - 1 liter av tømmingsmiddelet, som du får utlevert hos oss. Nå er undersøkelsen i gang.  

Etter dette kan man gjenoppta normale aktiviteter etter en gitt periode. I løpet av denne tiden er det viktig å følge instruksjonene du har fått av oss, slik at vi sikrer at prosedyren lykkes: 

  • Unngå mat og drikk i 2 timer etter at du har svelget kapselen 
  • Etter 2 timer kan du drikke klar væske  
  • Du kan begynne å spise mat som normalt etter 6 timer 
  • Sørg for å være i aktivitet, slik at kapselen raskt forflytter seg fra magesekk til tarm 
  • Unngå svært anstrengende og fysisk krevende bevegelser 

Dersom du opplever kvalme, oppkast eller magesmerter under undersøkelsen, eller dersom kapselen passerer innen åtte timer etter at den ble svelget, ta kontakt med legen din.  

Husk på at du ikke kan føle at kapselen beveger seg gjennom fordøyelseskanalen. Sjekk derfor avføringen din om kapselen har passert, slik at du fanger den opp. Følg instruksjonsskrivet du har fått av oss om hvordan dette skal skje. 

Undersøkelsen er over etter 12 timer 

Etter tolv timer avsluttes undersøkelsen og du kan fjerne beltet og undersøkelsesutstyret. Kapselen passerer vanligvis av seg selv naturlig etter to til tre dager. Når kapselen har passert, er det viktig at du returnerer den til oss på Volvat. 

Du får svar på undersøkelsen så fort vi har resultatet klart. Resultatet foreligger vanligvis innen 1 uke etter at vi har mottatt kapselen i retur. 

Kapselendoskopi komplikasjoner 

Kapselendoskopi er en sikker prosedyre med få komplikasjoner. Det er imidlertid mulig at en kapsel blir sittende fast i fordøyelseskanalen i stedet for å forlate kroppen ved hjelp av avføring etter noen dager. Sjansen for dette er liten, men likevel høyere hos personer som tidligere har hatt sykdom i tynntarmen, for eksempel svulst, Crohns sykdom, eller har fått utført kirurgi som forårsaker innsnevringer i fordøyelseskanalen.  

Komplikasjoner ved sterke magesmerter 

Pasienter med sterke magesmerter, eller som står i fare for en innsnevring av tarmen, kan ha større sjanse for komplikasjoner. I slike tilfeller vil det som oftest være nødvendig med CT for å mulig avdekke innsnevringer før kapselendoskopi. Selv om CT-undersøkelsen kanskje ikke viser innsnevring, er det fortsatt en liten sjanse for at kapselen kan sette seg fast. 

Komplikasjoner tilknyttet forstoppelse 

Komplikasjoner tilknyttet kapsel som ikke forlater kroppen trenger ikke gi symptomer. Mens andre ganger kan kapselen forårsake symptomer som kan tyde på alvorlig forstoppelse. Er dette tilfelle må kapselen fjernes, enten ved hjelp av tradisjonell endoskopi eller kirurgi, avhengig av hvor kapselen sitter fast. 

Kapselendoskopi vs. tradisjonell endoskopi 

Tradisjonell endoskopi innebærer å føre et langt, fleksibelt rør med et videokamera på ned i halsen eller gjennom endetarmen. Tradisjonell endoskopi når ikke tynntarmen. 

Kapselendoskopi og barn 

Kapselendoskopi er en trygg og smertefri måte for leger å se inn i tynntarmen, og kan være avgjørende for sykdomsprognose. Den utføres vanligvis på voksne mennesker, og som en tommelfingerregel anbefaler vi en aldergrense på 18 år.  

Sykdom kan likevel oppstå i ung alder. For å få en kapselendoskopi-undersøkelse av mindreårige, må barnet kunne svelge en stor pille. Vi antar at de fleste barn i alderen 7-10 år og oppover, kan klare å ta en kapselendoskopi. Ta kontakt med oss for undersøkelse av mindreårige pasienter, slik at vi kan teste og være sikre på at de kan svelge en pille. 

Kapselendoskopi pris 

Kapselendoskopi hos Volvat koster per november 2022: 

24 670,- (medlem) 
26 100,- (ikke medlem) 

Dette er en pakkepris.  

Materiell- og hygientillegg: 210,-

Avbestilling av kapselendoskopi-undersøkelse må skje senest 48 timer før oppsatt tid. 

Eventuell avbestilling av time til kapselendoskopi må gjøres senest 2 hele virkedager før undersøkelsen. 

Konsultasjon

2 365,-

Priseksempel fra Stavanger, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.