Fettransplantasjon ansikt Trondheim

Vi utfører fettransplantasjon i ansiktet hvor målet er å tilføre volum til ønsket område ved å transplantere fett fra ulike deler av kroppen.

En naturlig del av aldringsprosessen er at fettvevet i ansiktet blir redusert, og kollagen, elastin og fettvev brytes ned. Det fører til at huden trekker nedover og mister sitt tidligere volum. Dette skjer også når man går mye ned i vekt på kort tid, og huden ikke klarer å trekke seg tilbake. Noen ønsker å korrigere dette med kosmetiske inngrep. 

Fordeler med fettransplantasjon til ansiktet 

  • Fettransplantasjon til ansiktet er en minimalt invasiv kirurgisk prosedyre, som utføres med lokalbedøvelse, i motsetning til å legges i narkose
  • Kan fjerne uønsket fett fra andre deler av kroppen 
  • Resultatene ser mer naturlige ut enn større kirurgiske inngrep i ansiktet  
  • Ingen arrdannelser og lite smerte knyttet til prosedyren 
  • Ingen behov for langtidssykemelding  

Hvordan utføres inngrepet?  

Kirurgisk teknikk er viktig for å få et langvarig resultat. Fett som injiseres i områder som har mer blodforsyning, som ansiktet, overlever vanligvis bedre enn regioner som har mindre blodforsyning, slik som rumpa. Det er tre grunnleggende trinn for å utføre prosedyren. 

Steg 1: Innsamling av fett

Ved hjelp av en tynn kanyle utføres det en fettsuging fra et fyldig sted på kroppen, gjerne fra hoften, mage, indre eller ytre lår. Prosedyren gjennomføres med forsiktighet for å sikre at sunne og levende fettceller overlever prosessen.

Steg 2: Rensing og overføring

Det fjernede fettet overføres deretter til en spesiell sentrifuge, for å få fjernet blod og annet uønsket vev. Slik får man utvinnet konsentrert og renset fett, klart til å transplanteres inn i ansiktet.

Steg 3: Injisering av fett 

Det rensede fettet injiseres deretter på nytt i målområdene der volum er ønsket.  

Hvem kan ta fettransplantasjon av ansikt?

Menn og kvinner over 20 år kan bli vurdert for operasjon med forbehold. Overvekt øker risikoen for komplikasjoner, og normalvektige egner seg best for denne prosedyren for å oppnå et best mulig resultat. Under en konsultasjon vil en av våre plastikk kirurger avgjøre om du er egnet for fetttransplantasjon i ansiktet. 

Man må ha nok fettvev i deler av kroppen som kan brukes til å få flyttet fett til ansiktet. Det er også viktig å ha god fysisk helse og realistiske forventninger til prosedyren.  

Må fettransplantasjonen repeteres?  

I gjennomsnitt er 30-50% av det injiserte fettet til stede 16 måneder etter den første fettransplantasjonen. Fett i ansiktet har en bedre overlevelsesrate enn det som injiseres i brystene eller rumpa. I tillegg påvirker den kirurgiske presisjonen hvor godt fettcellene overlever på de nye stedene.  

Det er derfor oftest anbefalt å utføre flere fettinjeksjoner, og sakte bygge volum på det ønskede stedet. Dersom man overinjiserer ansiktet, og de fleste fettcellene overlever vil dette føre til et såkalt “pute-ansikt”. Det er bedre å ta en evaluering etter en liten stund for å vurdere om det skal utføres en ny runde med fettransplantasjon. Potensielt sett kan man også oppleve en ujevn fordeling av fettcellenes overlevelse, og på den måte få et noe ujevnt utfall. Dette kan korrigeres og glattes ut med en ny injeksjonsrunde.

Etter fettransplantasjonen

Hevelse, blåmerker og små mengder væskedrenering på snittsteder kan forventes. Smerter og ubehag etter operasjonen reduseres med smertestillende.  

Væsking: Noe mild blødning og/eller væsking fra snittstedene er ikke uvanlig å oppleve de første dagene etter operasjonen. Et absorberende plaster eller bomullsgas kan brukes hvis væsking oppstår.  
 
Blåmerker: De fleste blåmerker vil forsvinne etter 2-3 uker. Blåmerken vil gå fra en lilla farge til en gul/grønn nyanse når de heles.  
 
Hevelser: Det er forventet å få hevelser som varer i noen uker, noen ganger måneder. Hevelsene kan reduseres gjennom hvile, og ved å bruke kalde kompresser. Fysisk aktivitet kan være med på å forverre hevelsen.  
 
Kløe: Kløe på fettsugingsområdet og snittstedene er helt normalt å oppleve i noen dager etter prosedyren. Man kan ta antihistaminer for å redusere kløen.  
 
Smerte: Det er helt normalt å oppleve trykk, smerter, ømhet og tretthet i flere dager til uker etter operasjonen.  
 
Sensoriske endringer i huden: Man kan føle nummenhet rundt fettsugingsområet og/eller snittstedene. Dette er normalt og skal avta etter noen uker. 
 
Svak eller tretthet: Man kan oppleve svakhet eller svimmelhet, spesielt når du prøver å stå opp mot raskt. Ta deg god tid når du går fra liggende til oppreist posisjon. Svimmelheten vil bli bedre i løpet av få dager. Pass på å holde deg godt hydrert.  

Komplikasjoner

Det er muligheter for at komplikasjoner oppstår etter en slik prosedyre. Det er derfor viktig å være obs på unormale og mer ekstreme tegn, enn de som er vanlige å oppleve.   
 
Infeksjoner: Spredning av rødhet, økt hevelse, økt væsking eller puss, smerter og varme på snittsteder, samt feber.  
 
Overdreven blødning: Det vil si, hvis bandasjen er mettet med knallrødt blod, og man må bytte bandasje ofte.  
 
Dårlig snittheling eller arrheling: Enkelte kan oppleve at arrene ikke gror like fint som man har ønsket. Arr kan riktignok korrigeres med laserbehandling i etterkant. 

Nerveskader eller nummenhet på huden eller kløe: følelsen av nummenhet enten i fettsugingsområdet eller ved snittområdet. I verste fall kan det oppstå nerveskader i ansiktet, som resulterer i svakhet i ansiktet eller lammelse. 
 
Ansiktsasymmetri: fettcellene i de ulike områdene i ansiktet har ulik overlevelsesrate og som fører til ujevnheter i ansiktet. Dette kan rettes opp med en oppfølgende fettransplantasjon.  

Vanlige spørsmål om fettransplantasjon

Har man vondt etter operasjonen?  
Minimal smerte er knyttet til prosedyren. Smertestillende skal kunne dempe smertene bra.  
 
Når ser man resultater? 
Etter 2 uker begynner man å kunne se resultater. Da har hevelsene gått ned og blåmerkene blitt redusert.  

Når kan man gjenoppta daglige aktiviteter? 
Man skal passe på å ta det med ro etter prosedyren, men man kan leve som normalt.  

Når kan man gjenoppta trening? 
Mer fysisk krevende aktiviteter, som trening og tunge løft bør man vente 2-3 uker med.  

Hvilket område tar man fett fra? 
Våre leger vil rådgi, og finne det beste egnede området for hver enkelt person. Det er mest vanlig å ta fra rumpa, magen eller lårene.  

Hos Volvat gjennomfører vi fettransplantasjon til ansiktet. Du kan føle deg trygg på at du er i gode hender. Kontakt oss for en uforpliktende konsultasjon! 

Hva koster en konsultasjon?

Fettransplantasjon ansikt i Trondheim tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Tusenvis av operasjoner årlig

Du kan være trygg på at du blir behandlet av noen av landets mest erfarne kirurger når du kommer til oss, som årlig utfører flere tusen plastiske operasjoner.

Det trygge valget

Du blir møtt av profesjonelle og varme kirurger som er opptatt av å bygge tillit gjennom informasjon, veiledning og nøye utredning for at du skal føle deg trygg.

Lang erfaring

I flere tiår har våre plastikkirurger operert over tusenvis av menn og kvinner over hele landet. Våre kirurger vil alltid vurdere det som er best for deg.