Arrkorreksjon Trondheim

Et arr er kroppens naturlige måte å helbrede og erstatte tapt eller skadet hud. Arrkorreksjon kan forbedre arrets kosmetiske utseende, gjenopprette funksjonen til en del av kroppen som kan ha vært begrenset av arret, eller forbedre et kløende arr. Det er viktig å huske at arr ikke kan fjernes helt, men at det med riktig behandling kan reduseres og forbedres betraktelig.

 

Hva er arrkorreksjon?

Et arr består vanligvis av fibervev. Arr kan oppstå i sammenheng med f.eks. infeksjoner, kirurgi, skader eller betennelse i vev.  Sammensetningen av et arr kan variere - det kan være flatt, klumpete, nedsenket eller farget. Arr kan også være smertefullt eller kløende. 

En arrkorreksjon er en kirurgisk prosedyre som har som formål å korrigere arr og/eller redusere plager forbundet med arr. Hos Volvat har vi ulike behandlingsmetoder for å korrigere arr, og vi finner behandlingen som passer den enkelte pasienten.  

Hva slags typer arr finnes? 

Atrofiske arr

Et atrofisk arr er fordypninger med arr som ligger under hudoverflaten.  Atrofiske arr dannes når huden ikke klarer å danne nytt bindevev. Som et resultat etterlater det ubalansert arrdannelse. Atrofiske arr dannes ofte etter alvorlig akne eller vannkopper.  

Keloid arr

Keloider er tykke klynger av arrvev. De blir mye større enn såret eller snittet som forårsaket arret. Keloid arrdannelse kan være smertefull eller kløende. Keloider utvikler seg vanligvis i ansiktet, nakken, ørene, brystet eller skuldrene. 

Hypertrofiske arr

Hypertrofiske arr er ofte tykke og røde og dannes rett på sårstedet. De kan være hyperpigmenterte (mørke) eller hypopigmenterte (lette). 

Kontrakturer

Kontrakturer kan oppstå når et stort område av huden går tapt, for eksempel etter en forbrenning. Kontrakturer gir begrenset bevegelse på grunn av hud og underliggende vev som trekker seg sammen under helbredelse.   

Hvilke metoder brukes for å korrigere arr? 

Behandlingsalternativene varierer avhengig av type og omfanget på arret. Flere behandlinger kan være nødvendig. Prosedyrer kan utføres under lokal eller generell anestesi. Hudtype og genetikk kan også spille inn på hvilken metode som benyttes.

Med utgangspunkt i at alle arr er forskjellige, vil våre plastikkirurger tilpasse behandlingsmetoden utfra hvert enkelt tilfelle. I noen tilfeller benytter vi oss av både kirurgiske og ikke-kirurgiske behandlinger. Prosedyrene varierer avhengig av arrtypen.  

Behandlingsmetoder for å korrigere arr 

Salver og geléer (“topical treatment”)

Kraftige kremer, silikongeler eller silikonplater kan brukes til å behandle overflatearr og misfarging, og hjelpe til med å helbrede prosedyrer for revisjon av arr. 

Overflatebehandling

Overflatebehandling kan brukes til å glatte overflaten på arret og redusere misfarging ved å fjerne de øverste hudlagene og la ny hud vokse over området. Behandlingsmuligheter inkluderer dermabrasion (hudsliping), laser- eller lysterapi, kjemiske avskallingsmetoder og hudblekemidler. 

Injeksjoner

Injeksjoner laget av naturlige ingredienser eller syntetiske produkter kan forbedre utseendet på sunkne arr. Sterioder kan redusere dannelsen av kollagen, med formål om å endre utseendet, størrelsen og teksturen på hevede arr. 

Hudtransplantasjon

Hudtransplantasjon innebærer å fjerne sunt vev fra en del av kroppen og feste det over den skadede huden. Hudklaffer ligner på hudtransplantasjon, men den delen av huden som brukes, har sin egen blodforsyning. 

Z-plasty

Z-plasty brukes til å revidere mer alvorlige arr. En kirurg kutter langs hver side av arret, og skaper vinklede klaffer som kan omplassere eller endre arretning, fjerne arrspenningen og gjøre arrene mindre synlige. 

Vevsutvidelse

Vevsutvidelse hjelper kroppen til å gro ekstra hud for å dekke et arr. En oppblåsbar ballong plasseres under huden nær arrstedet og strekker huden gradvis. Det ekstra hudvevet brukes til prosedyren.

Fjerne arr med laser 

Fjerning av arr ved bruk av laser kan også benyttes som behandlingsmetode. Hos Volvat tilbyr våre hudleger en rekke ulike laserbehandlinger.

Les mer om laserbehandling for å fjerne arr hos hudlege

Bestill en uforpliktende konsultasjon 

Som nevnt vil behandlingsalternativene varierer avhengig av type og mengde arrdannelse. Gjentakende behandlinger kan være nødvendig. Enkelte behandlinger kan utføres under lokal bedøvelse, andre krever generell anestesi.  

Hos Volvat står vi klare til å hjelpe deg og finne den individuelle behandlingsmetoden som passer dine behov. Under en konsultasjon vil vi se på aktuelle behandlingsmetoder og gjøre en vurdering på hvilke resultater man kan forvente etter behandlingen.  

Hva koster en konsultasjon?

Arrkorreksjon i Trondheim tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Tusenvis av operasjoner årlig

Du kan være trygg på at du blir behandlet av noen av landets mest erfarne kirurger når du kommer til oss, som årlig utfører flere tusen plastiske operasjoner.

Det trygge valget

Du blir møtt av profesjonelle og varme kirurger som er opptatt av å bygge tillit gjennom informasjon, veiledning og nøye utredning for at du skal føle deg trygg.

Lang erfaring

I flere tiår har våre plastikkirurger operert over tusenvis av menn og kvinner over hele landet. Våre kirurger vil alltid vurdere det som er best for deg.