Svangerskapskontroll hos gynekolog

Hos Volvats erfarne gynekologer kan du komme til svangerskapskontroll. Vi følger deg opp og sørger for at du føler deg trygg og ivaretatt gjennom hele svangerskapet.

Alle kvinner har rett på oppfølging i svangerskapet. Formålet er å sørge for at du og barnet ditt har det best mulig gjennom nøye veiledning og gode råd under hele prosessen.  

Vi kan bistå deg med vanlige spørsmål som for eksempel hvor langt du har kommet i svangerskapet, vurdering av fosteret og eventuelle komplikasjoner i graviditeten.

Eksperter på svangerskap

Det finnes mange kilder til god informasjon om svangerskap, men svangerskapskontroll hos Volvat gir deg muligheten til å ta opp alle tanker og problemstillinger som oppstår underveis og få tilpasset veiledning for hver fase.

Våre erfarne gynekologer tilbyr deg god informasjon og råd, psykologisk støtte, medisinsk hjelp, tilrettelegging og hjelp med planlegging og forberedelse til fødsel.

Hvorfor svangerskapskontroll hos gynekolog?

Det offentlige tilbudet består av et program med åtte konsultasjoner for svangerskapskontroll, inkludert ultralydundersøkelse rundt uke 18. Mange velger likevel å benytte seg av tidligere kontroll med ultralyd og ytterligere kontrollundersøkelser hos private tilbydere.

Det kan være ulike grunner til dette:

  • Behov for ytterligere oppfølging
  • Ønsker om tidlig ultralyd for å fastslå termindato og svangerskapslengde mer presist
  • Behov for å få bekreftet svangerskapet etter positiv graviditetstest så tidlig som mulig
  • Medisinsk begrunnende undersøkelser
  • Avdekke/utelukke f.eks. svangerskap utenfor livmoren så tidlig som mulig
  • Få svar på spørsmål rundt tidligere spontanaborter

Flere kontroller kan bidra til en trygghetsfølelse gjennom nyttig informasjon om hvordan svangerskapet kan gjennomføres med minst mulig risiko.

Svangerskapskontroll er gratis i det offentlige helsevesen, men dersom du ønsker flere ultralyder enn den som blir dekket i uke 18, kan vi tilby deg ultralyd når du måtte ønske det.

Vi tar hensyn til den gravide og fosterets behov og er opptatt av at du skal få tilstrekkelig og oppdatert informasjon under hele svangerskapet, slik at du kan føle deg trygg og ta informerte beslutninger.

Tidlig ultralyd

Alle gravide kan ta tidlig ultralyd om de ønsker det. Vi utfører privat ultralyd-undersøkelser fra uke 6 og ut svangerskapet. Uke 6 er vanligvis den første og tidligste ultralyden gravide tar. Til og med uke 10 utføres undersøkelsen vaginalt og deretter for det meste abdominalt (oppå magen).

Mange ønsker også å ta tidlig ultralyd av ulike medisinske årsaker:

  • Blødninger, smerter, kvalme, utflod – betyr ikke nødvendigvis at noe er galt, men det kan gi betryggelse å få bekreftet at alt er som det skal være
  • Graviditet ved IVF
  • Uregelmessig menstruasjon før graviditet
  • Kronisk sykdom hos mor som høyt blodtrykk, diabetes, autoimmun sykdom

Oppfølging gjennom svangerskapet

Det skjer mange endringer i kroppen under og etter et svangerskap. Dette kan føles overveldende og usikkert for mange mødre. Våre gynekologer kan hjelpe deg med å navigere forandringer i kroppen, og tilby deg god støtte og veiledning under den spennende tiden.

Våre gynekologer vil informere deg om vanlige forandringer under svangerskapet og lede deg og din partner gjennom denne perioden. Det er viktig for oss at dere som foreldre føler dere trygge, og får svar på det dere måtte lure på.

Det kan virke beroligende å bli fulgt opp av samme person under hele svangerskapet. Du kan være trygg på at vi tar oss tid til å sørge for at du føler deg ivaretatt gjennom en persontilpasset tilnærming til enhver pasient.

Oversikt over hva du kan forvente på hver svangerskapskontroll:

Første svangerskapskontroll – uke 6-12

  • Rutineprøver som blodprøver, urinprøver, måling av blodtrykk, samt vekt, høyde og BMI
  • Bekrefte graviditeten
  • Bekrefte svangerskapslengden
  • Fastslå antall fostre
  • Se hjerteslag – kan være for tidlig å se hjerteslag før uke 6

Under første kontroll ønsker vi å identifisere dine behov og hva som er viktig for deg. Derfor fokuserer vi på informasjon, forberedelse på svangerskapet og fødsel, amming og forventinger og planlegging rundt livet som foreldre.

Gynekologen vil gå nøye gjennom livsstil og levevaner som kosthold, trening, røyking og alkoholbruk, samt bruk av medisiner og din generelle fysiske og mentale helsetilstand.

Vi utfører ultralyd-undersøkelser fra uke 6 og ut svangerskapet. Uke 6 er vanligvis den første og tidligste ultralyden gravide tar. Da kan vi avdekke og utelukke bl.a. svangerskap utenfor livmoren, anslå termindato og lengden på svangerskapet mer presist, samt fastslå antall fostre.

Etter første time kan du og gynekologen din sette opp timer til fremtidige kontroller/avtale fremtidige kontroller dersom du ønsker det.

Under disse kontrollene er det viktig at du tar opp bekymringer eller spørsmål relatert til svangerskapet, fødselen og tiden rett etterpå. Ingen spørsmål er dumme eller uviktige, og svarene du får kan bidra til en større trygghetsfølelse under svangerskapet.

Svangerskapskontroll uke 10-14

På dette tidspunktet kan du få utført en NIPT-test som kan avdekke mulige kromosomavvik gjennom en enkel DNA-basert blodprøve.

NIPT-testen viser på en enkel og skånsom måte forekomsten av kromosomavvik trisomi 21, 18 og 13. Testen er en DNA-basert blodprøve som kan tas samtidig med en tidlig ultralydundersøkelse.

Svangerskapskontroll uke 11-14

Dersom du ikke velger å utføre NIPT-test kan gynekologen fortsatt undersøke om fosteret utvikler seg normalt med ultralyd. I uke 11 til 14 kan vi undersøke hele kroppen til fosteret og kan se mer enn under den tidlige ultralyden i uke 6 – rundt denne tiden er de fleste organsystemer dannet, og de neste månedene fram mot fødselen vokser hovedsakelig fosteret.

Fosteret veier omtrent 50 gram og snart vil det være mulig å fastslå kjønnet med ultralyd. Vi kan også vurdere morkakens plassering i livmoren.

Svangerskapskontroll uke 16-18

På dette tidspunktet er organutviklingen stort sett fullført, og det skal være mulig å fastslå fosterets kjønn. Hjernen utvikles stadig  og hjertet til fosteret styres nå av hjernen.

Ved uke 18 veier fosteret omtrent 230 g. Fosteret kan nå utføre viljestyrte bevegelser på grunn av utviklingen av nerver som kobler musklene til hjernen. Fosteret sparker, slår og vrir på seg.

Vi kan tilby vaginal ultralyd på dette tidspunktet ved behov – gjelder spesielt ved ulike årsaker hvor det kan være vanskelig å få framstilt fosteret eller kvinner som har opplevd prematur fødsel og senabort. o.l.

Svangerskapskontroll uke 22-24

Vi sjekker hvordan fosteret og livmoren vokser, hjerterytmen og at det er nok fostervann. Vi kontrollerer også vekten og blodtrykket til mor. Du får informasjon om hva du skal følge med på og hvordan kjenne etter liv. På dette punktet ligner fosteret mer på en nyfødt – lepper, øyelokk og øyenbryn er mer tydelige.

Rundt uke 24 veier fosteret omtrent 700g.

Svangerskapskontroll uke 28-32

Uke 28 er den første uken av tredje trimester, og barnet veier omtrent 1 kg. På dette tidspunktet er de fleste barn levedyktige. Barnet inntar på dette tidspunktet fosterstilling, som mest sannsynlig er den stillingen han/hun kommer til å ha ved fødsel.

Mellom uke 24-32 kan vi utføre 3D/4D ultralyd – en avansert ultralydundersøkelse som tillater deg å se hudoverflaten og ansiktstrekk hos barnet gjennom en unik teknologi. Du får et virkelighetsnært møte med barnet i magen.

Grunnen til at vi gjennomfører denne formen for ultralyd er for å betrygge og gi en oversikt over barnets utvikling til den vordende moren og resten av familien.

Vi anbefaler å ta 3D/4D ultralyd under denne tidsperioden da barnet er mer utviklet og det blir mulig å få mer detaljerte og klare bilder.

Svangerskapskontroll uke 34-36

Nå sjekker vi hvordan barnet ligger i livmoren. Ved mistanke om seteleie henviser vi deg til sykehuset du skal føde på for videre oppfølging.

Barnet veier omtrent 2,4 kg nå og legger jevnlig på seg framover. Immunforsvaret begynner å forberede seg på livet utenfor livmoren, og antistoffer fra morens blod passerer gjennom morkaken og over til barnets blod. Barnet begynner å produsere egne antistoffer.

På dette tidspunktet er det viktig å stille spørsmål rundt fødsel og barseltid så du kan forberede deg på den første tiden etter fødsel. Du kan bli henvist til jordmor for ammehjelp og samtale rundt fødsel - en tjeneste vi tilbyr på Volvat Fredrikstad.

Svangerskapskontroll uke 36+

Nå nærmer fødselen seg og vi sjekker blodtrykk, vekt, urin og hjerterytmen til barnet. Du bør benytte deg av denne tiden for å få svar på alt du lurer på og lufte eventuelle bekymringer. Ingen spørsmål er dumme eller uviktige, og svarene du får kan bidra til en større trygghetsfølelse under og etter svangerskapet.

 

Hva koster en konsultasjon?

Bestill time for kontroll av svangerskap

Hvorfor velge gynekolog hos Volvat?

Ekspert på kvinnehelse

Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.

Enestående kompetanse

På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.

Bli sett, hørt og forstått

Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.