Bodybox (pletysmografi)

Bodybox er en lungefunksjonsmåling som gir et helhetlig bilde over lungekapasiteten din.

Når en spirometri-undersøkelse ikke er tilstrekkelig, gjennomfører man en Bodybox-undersøkelse. Den måler hvor mange liter luft som er i lungene når man puster inn – og hvor mye som er igjen etter at man har pustet ut. Bodybox måler også motstanden i luftveiene, og vil derfor gi et bilde på hvor trange luftveiene er.   

Hvorfor bør man ta en Bodybox-undersøkelse?

Med spirometri måler vi volumet som pasienten puster ut. Selv om man puster ut så godt man klarer, vil det alltid være igjen luft i lungene. Derfor vil man ikke med spirometri få målt det totale lungevolumet. Bodybox gir oss et mål for det totale volumet av luft i lungene, inkludert den gjenværende luften etter at man har pustet ut. Slik dannes et bilde av elastisitet og funksjon i lunger og luftveier.

Det er vanlig at astma og KOLS bidrar til økt volum i lungene, mens lungefibrose og andre sykdommer gir lavere lungevolum. Bodybox måler også luftveienes motstand, for å avdelle for eksempel astma eller kronisk bronkitt.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Lungefunksjonsmålingen utføres ved at pasienten sitter i et lufttett kammer og puster inn i et munnstykke. Her registreres trykkvariasjoner mens pasienten puster. Disse dataene gir legen grunnlag for å beregne volumet i lungene, og motstanden i luftveiene.

Hvordan forbereder jeg meg til undersøkelsen?

Du trenger ikke forberede deg spesielt til timen. Det er riktignok lurt å unngå store anstrengelser rett før timen din. Unngå også tunge måltider 1 time før du skal undersøkes.

Medfører Bodybox smerte eller ubehag?

Nei, undersøkelsen er smertefri. Den krever at du legger inn innsats i å tidvis puste raskt og dypt, og for pasienter med nedsatt lungefunksjon kan dette oppleves som noe utfordrende.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Undersøkelsen varer i ca. 15 minutter.

Når får jeg resultatet?

Lege eller sykepleier vil gjennomgå resultatene sammen med deg rett etter at undersøkelsen er ferdig.

Volvat har alt under ett tak

Supplert med kardiologer, røntgenavdeling, indremedisiner, psykologer, ernæringsfysiologer og eget laboratorium har vi mulighet for å henvise deg videre der det trengs.

Bestill time hos lungelege eller kontakt oss: 

Volvat Majorstuen: 22 95 75 00

Volvat Åsane: 55 11 20 45

Volvat Moss: 69 30 23 00

Bodybox

750,-

Priseksempel fra Lillehammer, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.