Lungeemboli

Lungeemboli er betegnelsen på blodpropp i lungene. Volvat har egen poliklinikk for lungesykdommer med topp moderne utstyr og lungeleger med lang erfaring. Vi står klare til å hjelpe deg!

Lungeemboli og blodpropp

Lungeemboli er betegnelsen på blodpropp i lungene. Det vil si at en masse av blod som har samlet seg i en blodåre i kroppen løsner, beveger seg i blodårene opp til lungene, hvor den deretter setter seg fast. Som oftest oppstår en blodpropp i en blodåre i benet.  
 
Fordi blodproppene blokkerer blodstrømmen til lungene, kan lungeemboli være livstruende. Alvorlighetsgraden avgjøres av størrelsen på blodproppen, og hvor mye oksygentilførsel som blir kuttet.  

Dersom det oppdages tidlig er det større sannsynlighet for at det ikke er livstruende.  

Symptomer

Symptomer på lungeemboli varierer veldig fra pasient til pasient. Faktorer som er med på å avgjøre er blant annet hvor tidlig det oppdages, størrelsen på blodproppen, om man har underliggende lunge- eller hjertesykdommer.  

Vanlige tegn og symptomer inkluderer: 

  • Kortpustethet og hurtig puls: Som følge av at oksygentilførselen blir sperret. Det blir ofte verre ved anstrengelse.  
  • Smerter og stikking i brystet: Kan føles ut som et hjerteinfarkt. Smertene er ofte skarpe og kjennes når man forsøker å trekke pusten dypt, men smertene gjør at det kan være vanskelig. Den samme smerten kan også oppstå når man hoster eller bøyer seg. 
  • Blodig hoste: det er heller ikke uvanlig at man hoster blod 
      

Utredning av lungeemboli

Lungeemboli kan være vanskelig å diagnostisere, spesielt hos personer som har underliggende hjerte- eller lungesykdom. Derfor gjennomføres ofte en eller flere av følgende tester:

Blodprøve: Ved en blodpropp kan oksygennivået i blodet være lavere. Derfor vil en blodprøve kunne gi svar på oksygen- og karbondioksidnivået i blodet 
 

Røntgen: Selv om en røntgenundersøkelse ikke kan diagnostisere lungeemboli, kan de utelukke andre sykdommer som likner.  
 
CT: Med en CT-scan får man 3D-bilder av lungene og kan dermed oppdage avvik som blodpropp i arteriene i lungene. 

Lungeemboli kan være livstruende. Søk øyeblikkelig legehjelp dersom du opplever uforklarlig kortpustethet, smerter i brystet eller blodig hoste. 

Volvat har alt under ett tak

Supplert med kardiologer, røntgenavdeling, indremedisiner, psykologer, ernæringsfysiologer og eget laboratorium har vi mulighet for å henvise deg videre der det trengs.

Bestill time hos lungelege eller kontakt oss: 

Volvat Majorstuen: 22 95 75 00

Volvat Åsane: 55 11 20 45

Volvat Moss: 69 30 23 00

Konsultasjon

3 970,-

Priseksempel fra Oslo, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.