For alle du er glad i
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Gastroskopi er en undersøkelse av spiserøret, magesekken og den øverste delen av tynntarmen (tolvfingertarmen). Undersøkelsen utføres ved hjelp av et fleksibelt instrument kalt et gastroskop.
Gastroskopet er en tynn, bøyelig slange med et kamera i enden, som gir legen muligheten til å se bilder av slimhinnene i mage- og tarm-området på en skjerm.
Undersøkelsen tar som regel bare 5-7 minutter, og utføres for å undersøke spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen om det foreligger:
Betennelser
Sår
Polypper
Gode- eller ondartede svulster
Annen sykdom
Formålet er å oppdage, behandle, vurdere eller utelukke ulike sykdomstilstander.
Underveis i undersøkelsen tar vi vevsprøver (biopsier) fra slimhinnen for nærmere analyser. Enkelte tilstander kan behandles samtidig, hvis det er nødvendig.
Før en gastroskopi er det viktig å være godt og riktig forberedt for å sikre at undersøkelsen går så smidig som mulig. En av de viktigste forberedelsene før gastroskopi er faste.
Før gastroskopi må man faste i minst 6 timer. Det betyr at du ikke kan spise mat i minst 6 timer før undersøkelsen. Dette for å sikre at magen er tom, slik at legen kan få best mulig oversikt over mage- og tarmsystemet. Du kan drikke klare væsker, som vann eller te uten melk, frem til 2 timer før undersøkelsen.
I tillegg til å faste kan det være nødvendig å gi oss informasjon om, eller å stoppe og ta, eventuelle medisiner du tar. Enkelte medisiner kan påvirke undersøkelsen, og legen vil gi råd om du skal endre dosering eller pause dem før gastroskopien.
Les mer her om hvilke medisiner du bør stoppe å ta før undersøkelsen.
Følg alle instruksjonene nøye for at gastroskopien skal være så nøyaktig som mulig og minimere risikoen for eventuelle komplikasjoner.
Fyll ut og ta med symptomskjema til undersøkelsen: Symptomskjema (RTF)
Les og følg instrukser om forberedelser nøye:
Perparations to gastroscopy (PDF, in English)
Eventuell avbestilling av time til gastroskopi må gjøres senest 48 timer / 2 hele virkedager før undersøkelsen. Ved fravær eller manglende forberedelser, vil full pris for undersøkelsen bli fakturert.
Gastroskopi er en effektiv og presis måte å undersøke spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen på, samt overvåke kjente sykdommer over tid. Den kan avdekke sykdom, sette diagnose og brukes i behandling.
Vi kan utføre mikro-kirurgiske inngrep via skopet, for eksempel fjerning av polypper, eller direkte behandle en blødning under selve prosedyren.
Før du ankommer klinikken, er det viktig at du har fastet i minst 6 timer. Har du ikke fastet kan vi ikke utføre undersøkelsen. Les og følg nøye gastroskopi-forberedelsene for å sikre at alt går som det skal.
Før prosedyren begynner, vil du få grundig informasjon av våre leger om hva som vil skje. Still gjerne spørsmål dersom dette fører til at du føler deg trygg og rolig.
Du vil få bedøvelse i svelget som virker i ca. 30 minutter. Før undersøkelsen sprayes denne lokalbedøvelsen i svelget for å dempe brekningsrefleksen. Har du angst for gastroskopi tilbyr vi beroligende medisiner for å redusere angsten og bidra til at du skal føle deg mer komfortabel under undersøkelsen.
Beroligende er en form for "lett narkose". Det vil si at du er våken under hele undersøkelsen. Ved inntak av beroligende, eller lett sedasjon, må du vente 24 timer før du kan kjøre bil igjen.
Når alt er klart, ber vi deg om å legge deg på venstre side på undersøkelsesbenken. Dette gir oss best mulig tilgang. En bitering blir plassert mellom tennene for å beskytte instrumentet som brukes i undersøkelsen. Eventuelle tannproteser eller gebiss samt piercing i tungen må fjernes.
Legen vil deretter bruke en gastroskopi slange, en tynn og fleksibel slange med kamera og lys på enden, for å undersøke innsiden av fordøyelsessystemet.
Vi ber deg om å gape opp og puste med magen, så plasserer vi slangen inn i munnen. Når slangen er på bakerste del av tungen ber vi deg om å svelge. Da svelger du slangen.
Dette er ubehagelig, men forsøk og vær rolig. Din jobb under hele undersøkelsen er å være så rolig og avslappet som mulig. Fokuser på å puste rolig.
Slangen er tynn og fleksibel og føres videre ned i spiserøret, og ned i magesekken og til slutt inn i tolvfingertarmen.
Innsetting av gastroskopi slange: Når slangen er svelget førers den forsiktig ned gjennom spiserøret
Innblåsing luft: Når slangen er på plass i spiserøret blåses små mengder luft inn i spiserøret og magesekken for å utvide disse områdene. Luft i spiserør og magesekk er nødvendig for å få god oversikt
Visuell undersøkelse med kamera: Lege undersøker spiserøret vha. kameraet på enden av slangen for å avdekke betennelser, sår, eller unormale forhold i slimhinnen
Slange videre til magesekken: Vi kikker nå på innsiden av magesekken
Inspeksjon av tolvfingertarmen: Vi undersøker den aller øverste delen av tynntarmen
Bilder og vevsprøver: Gjennom hele undersøkelsen tar vi bilder og vevsprøver (biopsier) fra områder som ser unormale ut. Dette blir notert for videre evaluering
Biopsi-pinsett: Vi bruker biopsiverktøy for vevsprøvetaking. Dette er en skånsom pinsett med små "klør" som gjør det enkelt å ta vev uten å skade omgivelsene. Du vil ikke merke noe
Fjerne luft i spiserøret: Når vi har undersøkt nøye og tatt nødvendige prøver suges innpumpet luft ut. Trykk og ubehag reduseres
Undersøkelsen er ferdig!: Slangen trekkes sakte ut igjen. Det kan fortsatt være litt luft igjen i spiserør og mage, men dette vil gradvis forsvinne av seg selv
Etter gastroskopien: Etterpå får pasienten tid til å hvile. Vi kikker på funn fra undersøkelsen og diskuterer neste steg
Tips! Du kan puste normalt gjennom nesen eller munnen under hele undersøkelsen, selv om innblåst luft kan gi en følelse av trykk.
Å finne en fin pusteteknikk eller rytme kan bidra til å redusere kroppens automatiske reaksjoner, reflekser og ubehag.
Dersom det er nødvendig tar vi biopsi (vevsprøver) fra slimhinnen, uten at du opplever noe ubehag. Vevsprøver kan gi oss viktig funn, bidra til diagnostisering av f.eks. magesår, gastritt eller gi oss mulighet til å vurdere om det foreligger noen form for kreft.
Vanlige prøver som kan tas ved gastroskopi er bl.a.:
Hurtigtest m.t.p. magesårbakterie (Helikobakter Pylori)
Biopsi fra tynntarm m.t.p. Cøliaki, polypper i tolvfingertarmen
Biopsi av magesekken m.t.p. polypper i magesekken
Biopsi av spiserøret m.t.p. adenomer
Biopsi fra eventuelle funn man måtte gjøre ved undersøkelsen
Gastroskopi gjør ikke vondt, men kan føles ubehagelig. Brekninger, oppblåsthet og følelse av trykk er vanlig mens undersøkelsen pågår. Selve prosedyren varer vanligvis mellom 5-7 minutter, og etterpå kan du hvile før du får tilbakemeldinger fra legen.
Tegn på sykdom, sår og betennelser i magen eller øverste del av fordøyelseskanalen kan være vage, og dermed lett å feiltolke.
Vi må derfor se symptomene pasienten opplever i helhet med sykdomshistorie for å avgjøre om gastroskopi anbefales. Gastroskopi er viktig for en rekke symptomer og tilstander, bl.a.:
Slapphet og lav blodprosent (anemi)
Helicobacter pylori
Blødning i mage/tarm
Ubehag/vondt i øvre del av mage
Blod i oppkast eller svart avføring
Diaré
Uforstående vekttap
Oppblåsthet
Magesmerter etter mat
Mistanke om refluks
Oppkast og kvalme
Vanskelig å svelge
Utredning av kreft i magesekken (magekreft eller spiserørskreft)
Cøliaki: ved mistanke om cøliaki eller for pasienter med glutenintoleranse
Vurdering etter en kirurgisk operasjon
Rett etter gastroskopien kan du forvente å føle deg litt rar. Vi overvåker og passer på deg en kort stund mens eventuelle medisiner forsvinner fra kroppen.
Har du fått beroligende i form av lett sedasjon er det helt normalt å føle seg litt groggy. Da kan du ikke selv kjøre hjem. Vi anbefaler at du har med deg noen som kjører deg hjem etter gastroskopien.
Du kan reise hjem kort stund etter å ha mottatt rapport om undersøkelsen.
Vent ca. 60 minutter med å spise eller drikke noe, dersom du har fått lokalbedøvelse (spray) i munnen/svelget.
Vi gir deg all informasjon, svar på hurtigtester og all data fra undersøkelsen vi har, mens du er her. Du vil i tillegg få forslag til videre utredning og behandling.
Har du tatt vevsprøver (biopsi) tar det ca. 2-4 uker før svar foreligger. Vi sender deg et skriv om resultatene, i tillegg til at de vil være tilgjengelig på helsenorge. Du kan eventuelt be oss om å sende prøvesvar til fastlege/lege dersom dette er ønskelig.
Gastroskopi er en trygg undersøkelser. Komplikasjoner forekommer sjeldent. Noen lette bivirkninger kan du oppleve, bl.a.:
Dette er ganske vanlig og blir som oftest borte etter et par dager. Det er ikke noe å bekymre seg for og er en ren konsekvens av undersøkelsen. Det skjer på grunn av:
Irritasjon eller sårhet forårsaket av gastroskopi-slangen som har gnikket mot halsveggen
Automatiske svelgebevegelser under undersøkelsen
Belastning av å holde munnen åpen
Kaldt vann, halspastiller eller å spise noe mykt de første timene etter undersøkelsen kan linde ubehaget.
Er helt normalt og forsvinner som oftest etter et par dager
Stikkende ubehag som blir borte når all luften er ute av kroppen
Magesmertene forsvinner etter et par timer - når luften som er blåst inn i magen har forsvunnet.
Får du øvrig sterke smerter, bekfarget blødninger, svart avføring, oppkast med blod eller andre uvanlige symptomer etter at du har kommet hjem, ta kontakt med oss eller annen lege umiddelbart.
I svært sjeldne tilfeller kan det bli skader i form av hull eller blødninger i tolvfingertarmen, spiserøret eller magesekken. I slike tilfeller kan du ikke reise hjem før etter et par timer. I alvorlige tilfeller kan det kreves sykehusinnleggelse.
Volvat har et stort, erfarent nasjonalt gastroenterologisk team. Hos oss møter du en rekke mannlige og kvinnelige gastroenterologer.
Alle er spesialister i fordøyelsessykdommer og indremedisin, og har bred og lang klinisk erfaring med pasienter med fordøyelsesrelaterte symptomer. De utfører mange tusen endoskopiske undersøkelser i året. Både gastroskopier, koloskopier, enteroskopier og kapselendoskopi.
5 430,-
Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.
Vi har behandlet pasienter i 40 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.