Bihuleoperasjon

Tette åpninger fra bihulene til nesen kan føre til hyppige bihulebetennelser og polypplidelser. Dette kan medføre plager som tett nese, ansiktssmerter, trykkfølelse over øynene eller kinnene, og redusert smak og luktesans. 

Ved bihulebetennelse stoppes dreneringen til bihulene, slik at væske fra bihulene ikke kommer ut, som igjen kan føre til at bakterier trenger seg inn og en betennelse oppstår. Dette kan medføre plager som tett nese, ansiktssmerter, trykkfølelse over øynene eller kinnene, og redusert smak og luktesans. 

Les mer om bihulebetennelse, symptomer og årsaker

Ved gjentatte og/eller langvarige bihulebetennelser, anbefales det å oppsøke en øre-nese-halsspesialist. Under undersøkelsen vil legen prøve å finne ut av årsaken for bihulebetennelsen og bekrefte en diagnose. En passende behandling for bihulebetennelsen vil avhenge av omfanget og årsaken bak betennelsen. Behandlingen kan være medisinsk eller kirurgisk. Alvorlig bihulebetennelse som ikke blir behandlet kan gi varig skade av slimhinne i bihule og nese.  

I tilfeller hvor det er behov for kirurgisk inngrep, tilbyr Volvat blant annet bihuleoperasjon som skal utvide bihuleåpningen og svekke/fjerne betennelsessymptomene. Det er ingen krav om henvisning for timebestilling hos Volvat. 

Hva er bihuleoperasjon? 

En bihuleoperasjon utføres i narkose igjennom neseborene, slik at ingen arr oppstår. 

En bihuleoperasjon innebærer fjerning av: 

 • Nesepolypper
 • Tynne biter av bein i nesen
 • Hovent eller skadet vev som blokkerer nese- eller bihulepassasjen
 • Svulst eller andre vekster som blokkerer nese- eller bihulepassasjen

Moderne bihulekirurgi utføres skånsomt med fiberoptikk og mikroinstrumenter. Operasjonen er rettet mot bihulenes åpninger, dersom disse er tette, eller mot bihulene dersom de inneholder polypper. Man kan ofte se resultater av at polypper i bihulene forsvinner når bihulens åpning utvides.  

Siden lidelsen har en tendens til å forverre seg med tidens ettersom polyppene vokser, vil det være lurt å gjenomgå en operasjon så tidlig som mulig i sykdomsforløpet.

Hvem kan opereres? 

I hovedsak kan alle over 16 år undergå en bihuleoperasjon. Før en operasjon, må man først møte til konsultasjon med en lege. Konsultasjonen vil foregå på en av Volvats klinikker, og innebærer evaluering av en eventuell operasjon, hvor en kirurg vil ta den endelige avgjørelsen. 

Dersom man har sykdommer eller spesielle medisinske tilstander, må dette også diskuteres med en kirurg før man tar stilling til en eventuell operasjon. Bihuleoperasjonen vil utføres på bakgrunn av den medisinske tilstanden og røntgenfunn hos pasienten. Det er derfor viktig med en grundig undersøkelse, inkludert CT-scan av nesen og bihulene, for å kunne stille en sikker diagnose.  

For personer som bor langt unna nærmeste Volvat klinikk, anbefaler vi å oppgi personlige opplysninger på forhånd, samt foreta en telefonkonsultasjon, før en eventuell fysisk konsultasjon samt timebestilling av operasjon. Informasjonen som vil være viktig å oppgi inkluderer: 

 • Personlige opplysninger om helse (sykdommer og tidligere gjennomgåtte inngrep)
 • Bruk av medisiner (også reseptfrie og vitamin/helsekosttilskudd)
 • Allergier
 • Høyde, alder og vekt 

Dersom disse opplysningene gir inntrykk av at en operasjon vil kunne gjennomføres, kan man etter telefonkonsultasjon bestille time for konsultasjon med en kirurg, og påfølgende operasjon direkte.  

Derom det skulle være nødvending, eller ved ombestemmelser etter den foregående konsultasjonen mellom pasient og kirurg, har begge parter mulighet til å trekke seg fra et eventuelt inngrep.  

Hvordan gjennomføres operasjonen? 

Operasjonen utføres gjennom nesen, hvor kirurgen bruker spesielle teleskoper og instrumenter for å reversere blokkeringen av bihulene. Det skal normalt ikke være behov for snitt (kutt) under operasjonen, med mindre den er veldig komplisert. Hvis dette er tilfellet, vil legen diskutere dette med deg i forkant av operasjonen. Under operasjonen vil små bein og hovent vev som blokkerer bihulene fjernes. Når bihulene ikke lenger er blokkerte, vil betennelsen vanligvis avta, og symptomene vil gradvis forsvinne.  

Hva kan man forvente – før, under og etter operasjonen?

 
Før 

Du må være frisk og opplagt på operasjonsdagen. Dersom du skulle være i tvil om du er forkjølet eller lignende, må du kontakte legen. En operasjon vil ikke utføres om man har influensa med feber, hoste, eller annen infeksjon.  

I forkant av operasjonen, er det er også viktig å være klar over at man må ha anledning til å ta det med ro i minst en uke etterpå.  

Det kan være lurt å avtale på forhånd med noen som kan hente deg etter operasjonen, eller eventuelt bestille taxi. Du vil ikke kunne kjøre egen bil etter inngrepet. Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du blir i nærheten den første dagen etter operasjonen. Vi har avtale med et nærliggende hotell.

Dersom du ikke har fått informasjon av legen på forhånd, kan det være lurt å forberede alt du har av spørsmål i god tid før operasjonen. Blant annet:

 • Hvilke medisiner bør jeg ikke ta før operasjonen?
 • Er det noen vitaminer jeg ikke kan ta før operasjonen?
 • Må jeg faste i forkant av operasjonen og hvor lenge? 

Under 

Operasjonen varer i ca. 1-2 timer. Under operasjonen vil du være i narkose, det vil si at er sovende under inngrepet. Du vil ofte også få en tampong i neseborene innsatt med sterk bedøvelse som skal virke i ca. 1-2 timer. Under inngrepet legges det også en gulfarget salve i nesen, som vil renne ut av seg selv etter hvert.  

Etter 

Umiddelbart etter operasjonen kan du føle at nesen er tett. For å lindre dette, kan du kan bli bedt om å skylle nesen med saltvann. Det er likevel vanlig at nesen kan være tett og man kan kjenner på litt smerte i nesen i et par uker etter operasjonen. Dette vil vanligvis dempes med smertestillende medisiner. Dersom du skulle oppleve å få sterk hodepine i etterkant av operasjonen, bør du kontakte legen din eller komme innom nærmeste Volvat klinikk.  

I sjeldne tilfeller kan man få blåmerker rundt øynene etter operasjonen, men det er ikke ofte dette forekommer. Noen ganger vil det være igjen bandasjer i nesen din etter operasjonen er ferdig. Legen din vil i tilfellet informere deg dette etter operasjonen, samt hvorvidt disse løses opp av seg selv, eller må fjernes.  

Du vil i hovedsak kunne dra hjem samme dag som du ble operert, eller dagen etter, avhengig av størrelsen på operasjonen.  

Videre oppfølging etter operasjonen  

Etter en bihuleoperasjon, er det viktig at man som pasient er godt informert om og forstår nødvendigheten av egeninnsats i tiden etter inngrepet. Dette innebærer blant annet: 

 • Ikke blås i nesen – Det er viktig at du ikke snyter deg (blåser hardt i nesen) de første 48 timene (2 døgn) etter operasjonen. Dette kan føre til at man blåser luft ut i øyehulen og øyet hovner opp. Det er heller ikke bra for sårflatene i bihulene etter operasjonen.
   
 • Skyll nesen 3-5 ganger daglig – Skyllingen er veldig viktig for å unngå sammenvoksinger etter operasjonen. Avhengig av vurdering fra legen din, kan det hende du blir anbefalt å bruke dråper, salver og saltvannsspray etter operasjonen. Saltvann kan for eksempel enkelt lages hjemme, av 1 liter lunkent springvann og 1 ss salt uten jod. Du vil få spesifikke instruksjoner av legen etter inngrepet, før du drar hjem.
   
 • Slim og blod fra nesen – Det er normalt at noe slim og blod-farget væske renner fra nesen din den første uken eller to etter operasjonen. Dersom du skulle oppleve kraftig blødning derimot, bør du ta kontakt med oss, slik at dette kan vurderes av en lege. Mens man er på bedringens vei, er det viktig å holde seg borte fra støvete og røykfylte omgivelser.
   
 • Ukentlig kontroll – Vi vil foreta ukentlige kontroller i 2-3 uker etter operasjonen. Du vil få mer informasjon om dette av legen din.
   
 • Unngå løft og fysisk anstrengelse – vær påpasselig med dette, spesielt de første ukene etter operasjonen.

Hvor lenge må man være borte fra skole eller jobb? 

Du vil bli anbefalt å hvile hjemme i minst én uke. Sykemelding er vanlig i 1-2 uker, avhengig av jobbsituasjon og type kirurgisk behandling. De fleste er i stand til å gå tilbake til arbeid og normale aktiviteter innen 7 - 14 dager etter operasjonen. Dersom jobben din innebærer fysisk arbeid med tunge løft, bør du vente minst to uker før du er tilbake på jobb. Du vil få klare retningslinjer og instruksjoner om alt dette hos Volvat.   

Ikke nøl med å ta kontakt med oss hos Volvat dersom det skulle være noe du er usikker på.  

Risiko og komplikasjoner 

Alle operasjoner medfører noe risikoelement i form av mulige bivirkninger. Det er noen risikoer du må være klar over før du gir samtykke til behandling i form av en bihuleoperasjon. Du kan diskutere sannsynligheten for komplikasjoner i ditt tilfelle med kirurgen, før du bestemmer deg for å fortsette operasjonen. Følgende komplikasjoner er svært sjeldne, men kan potensielt innebære: 

 • Blødninger – Det er vanlig med små menger blod som kommer fra nesen i dagene etter operasjonen, men det er derimot svært sjeldent man opplever mer alvorlige blødninger som krever transfusjon.
   
 • Infeksjon – En risiko som kan oppstå etter selv en helt vellykket og fullstendig bihuleoperasjon. Det kan være grunnet allerede eksisterende virus som var til stede før operasjonen, eller ny infeksjon ved operasjonen. Man kan redusere risikoen for dette ved å kontrollere miljøet etter operasjonen, ta medisinene som foreskrevet og holde seg sunn med et godt balansert kosthold.
 • Øyeproblemer – Siden bihulene ligger nært øynene, kan noen ganger mindre blødninger oppstå i øyehulen. Dette blir vanligvis lagt merke til som blåmerker rundt øynene. Andre ganger kan mer alvorlige blødninger i øyehulen oppstå, som kan forårsake kraftig hevelse i øyet og/eller dobbeltsyn, og i svært sjeldne tilfeller synstap. Dette vil bli håndtert av en øyespesialist, og kan kreve ytterligere operasjoner.
   
 • Lekkasje av spinalvæske – En sjelden komplikasjon som kan oppstå på bakgrunn av hvor nært bihulene ligger benet i hjernens bunn, og kan dermed skade det tynne benet med lekkasje av væske fra hjernen til nesen. Dersom dette skulle skje, må man ligge igjen etter operasjonen, og muligens ha en ny operasjon for å stoppe lekkasjen. I veldig sjeldne tilfeller har infeksjon spredt seg fra bihulene til spinalvæsken og forårsaket hjernehinnebetennelse, men dette er ekstremt uvanlig. Du kan diskutere denne komplikasjonen med kirurgen før operasjonen.
   
 • Redusert luktesans – Det er ikke alltid mulig å gjenopprette luktesansen, selv ved en vellykket bihuleoperasjon. Dette er fordi luktesansen er spesielt delikat og kan bli mindre akutt både på grunn av det opprinnelige problemet (enten bihulebetennelse eller nesepolypper) så vel som på grunn av operasjonen. Det er mer sannsynlig å bli berørt etter nesepolyppkirurgi enn bihuleoperasjon, men i tilfeller der nesepolyppene allerede har redusert luktesansen før operasjonen, forbedrer ikke bihulekirurgi alltid luktesansen selv om luftveiene og pusten i nesen forbedres.

Generelt sett, er slike komplikasjoner svært sjeldne. Dersom du skulle være spesielt bekymret, kan du spørre kirurgen om hans eller hennes opplevelse av slike komplikasjoner på forhånd av en eventuell operasjon.   

Resultater 

Resultatene av en bihuleoperasjon vil ofte være varige forbedringer hos personer som ikke har utviklet for mye polypper. For et best mulig varig resultat, vil enkelte behøve langvarig behandling med mild kortisonspray i nesen. I noen tilfeller må inngrepet gjentas for optimal forbedring og varig resultat (dette gjøres kostnadsfritt hos Volvat innen ett år). 

Vi tilbyr konsultasjon hos våre spesialister, der du får en grundig faglig veiledning og informasjon om inngrepet og hele prosessen. Det er viktig at du etter konsultasjonen er fornøyd med opplegget vi foreslår, og at du har en realistisk innstilling til hva vi kan oppnå. Vi ønsker ikke å gi deg falske forhåpninger. 

Konsultasjon

2 180,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Vi tar imot alle

Både barn og voksne er velkomne til utredning for alle vanlige øre-nese-hals-plager og sykdommer.

Legetime og operasjon

Du blir møtt av erfarne spesialister og kirurger, som tilbyr både konsultasjoner og operasjoner.

Hjelp med hørsel

Vi hjelper deg også med å få utredet hørselssykdommer, samt få henvisning til hørselstest og tilpasning av høreapparat.