Utredning av kuler på halsen

Kuler på halsen er en relativt vanlig problemstilling på Øre Nese Hals. Hos de fleste pasientene er det betinget i en godartet tilstand (>80%), men mange er engstelig for kreft.

Er det normalt at man kan kjenne lymfeknuter på halsen?

Ja, det er normalt at man kan kjenne lymfeknuter på halsen, spesielt under kjevinkelen på begge sider. Lymfeknutene er en del av immunforsvar og hovner gjerne opp i forbindelse med en infeksjon.

Når bør du oppsøke lege?

De fleste kuler på halsen er ikke farlige, men de kan også representere en alvorlig underliggende tilstand som kreft så dersom du har en hoven lymfeknute eller kul på halsen uten en forklaring eller som vedvarer over ca 3 uker er det viktig med en utredning hos lege.

Hva forårsaker kuler på halsen?

Det kan være mange årsaker til at man får kuler på halsen.
Reaktive/ hovne lymfeknuter pga. infeksjon er en vanlig årsak. Det kan være forårsaket av ørebetennelse, mononukleose (kyssesyken) som man oftest ser hos barn, ungdommer og studenter.

Tonsillitter og faryngitter (halsbetennelse). Disse infeksjonene kan være utløst av både virus og bakterier og gir gjerne feber, hovne lymfeknuter på halsen, smerter i svelget, hovne halsmandler med eventuelt belegg og slapphet. Noen ganger kan det være aktuelt med antibiotikabehandling. Når infeksjonen gir seg skal de hovne lymfeknutene normalisere seg igjen.

Kuler på halsen kan også representere:

 • halscyster
 • forandringer i spyttkjertler
 • knuter i skjoldbruskkjertelen
 • lipomer
 • atheromer
 • nevrinomer
 • paragangliomer
 • lymfom

Symptomer:

Symptomer på forstørrede lymfeknuter på halsen kan variere avhengig av årsaken til hevelsen. Vanlige symptomer inkluderer:

 1. Forstørrede lymfeknuter: Du kan merke en klump eller hevelse under huden på halsen, vanligvis på den ene eller begge sider av nakken.

 2. Ømhet eller smerte: Lymfeknuter kan være ømme eller smertefulle å ta på eller når du beveger hodet.

 3. Stivhet eller begrensning av bevegelse: Noen ganger kan hevelse i lymfeknuter på halsen føre til stivhet eller begrensning av bevegelse i nakken.

 4. Rødhet eller varme: Området rundt de forstørrede lymfeknutene kan være rødt eller varmt å ta på.

 5. Feber: Forstørrede lymfeknuter kan være ledsaget av feber, spesielt hvis hevelsen skyldes en infeksjon.

 6. Sår hals: Forstørrede lymfeknuter kan noen ganger være et resultat av en infeksjon i halsen, som streptokokkinfeksjon eller influensa, som også kan forårsake sår hals.

 7. Infeksjonssymptomer: Andre symptomer på en underliggende infeksjon kan også være til stede, som hoste, tett nese, tretthet, hodepine eller generell følelse av sykdom.

 8. Vekttap: I sjeldne tilfeller kan forstørrede lymfeknuter være et tegn på en alvorlig tilstand som kreft, og vekttap kan være et symptom på dette.

Hvordan utredes det?

Det gjøres en grundig gjennomgang av din sykehistorie og klinikk med full øre, nese, hals undersøkelse inkludert skopi av strupen og ultralyd av hele halsen. Der det er indisert tar man infeksjonsprøver, bakterieprøver eller nåleprøve av kulen på halsen. Annen billeddiagnostikk som CT eller MR kan også bli aktuelt.

Hvordan behandles det?

Behandlingen avhenger av årsaken og det er derfor viktig med en grundig vurdering slik at man får kartlagt utløsende faktor til kulen på halsen og eventuelt starte målrettet behandling.

Konsultasjon

2 010,-

Priseksempel fra Stavanger, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Vi tar imot alle

Både barn og voksne er velkomne til utredning for alle vanlige øre-nese-hals-plager og sykdommer.

Legetime og operasjon

Du blir møtt av erfarne spesialister og kirurger, som tilbyr både konsultasjoner og operasjoner.

Hjelp med hørsel

Vi hjelper deg også med å få utredet hørselssykdommer, samt få henvisning til hørselstest og tilpasning av høreapparat.