Snorkeoperasjon

Dersom du plages av snorking, og annen behandling ikke har gitt tilstrekkelig god effekt, kan en snorkeoperasjon være en effektiv behandling.   

Det er ingen krav om henvisning for timebestilling hos Volvat.  

Hva er snorking? 

Mens du sover, slapper musklene av samt bindevevet i den bløte ganen på baksiden av munnen, så vel som i tungen og halsen. Som en følge av dette, vil vevet noen ganger vibrere slik at svelget blir trangere. Dette fører til at en hard eller hes lyd kommer ut, som vi kaller snorking.

Mange snorker fra tid til annen, mens andre har langtidsproblemer med konstant snorking. Vanlig snorking er relativt fredelig og ufarlig, men jo trangere svelget blir, desto mer påvirker det både helsen og søvnkvaliteten. Hos noen mennesker blir det så trangt i svelget at det fører til stopp i innpustingen, såkalt obstruktiv søvnapné. 

Risikofaktorer for snorking er: 

  • Smale luftveier
  • Neseproblemer
  • Overflødig kroppsvekt 
  • Drikking av alkohol
  • Familiehistorikk av snorking eller obstruktiv søvnapné/snorkesyke

Det er flere menn enn kvinner som snorker.  

Hva er søvnapnè? 

Obstruktiv søvnapné er en mer alvorlig snorkesyke, hvor en person som sover opplever pustestopp i mer enn 10 sekunder, flere ganger i løpet av natten. Dette har vært knyttet til alvorlige helseproblemer som for eksempel høyt blodtrykk og hjertesykdom. Det er varigheten og antall pustestopp som skiller denne sykdommen fra mer vanlig snorking.

Dersom du har nevnte tegn eller andre symptomer på obstruktivsøvnapné, bør du kontakte en lege som kan henvise deg til en søvnspesialist eller spesialist innen øre-, nese- og halssykdommer hos Volvat. Da vil ikke en snorkeoperasjon være aktuelt.

Les mer om søvnapné

Hva er en snorkeoperasjon? 

Formålet med en snorkeoperasjon er å lindre snorking eller symptomer på mild til moderat obstruktiv søvnapné. Sistnevnte er en potensielt alvorlig lidelse der pusten avbrytes gjentatte ganger mens en sover.  

Selve prosedyren innebærer en kirurgisk plassering av små vevde implantater i den bløte ganen, som stivner ganen og dermed reduserer avslapning og vibrasjon i vevet som kan forårsake snorking. Hvert implantat måler 18 millimeter (mm) i lengde og 1,5 mm i diameter. 

Prosedyren utføres med lokalbedøvelse.  

Risiko ved snorkeoperasjon  

Studier har rapportert om få komplikasjoner forbundet med operasjonen. Den vanligste rapporterte komplikasjonen er at en tupp av implantatet stikker ut gjennom det bløte ganevevet. Er dette tilfellet, kan implantatet enten fjernes eller byttes ut. 

Andre mulige komplikasjoner er vanligvis midlertidige, og løser seg ofte selv innen en uke etter operasjonen. Dette inkluderer: 

  • Sår hals
  • Følelsen av å ha et fremmedlegeme i den bløte ganen
  • Vanskeligheter med å svelge

I tillegg, som ved alle kirurgiske inngrep, er også infeksjon en mulig risiko. Ta kontakt med legen din dersom du skulle oppleve å få feber etter inngrepet. 

Hvem bør ikke ta snorkeoperasjon? 

En snorkeoperasjon er ikke å anbefale for folk som: 

  • Har alvorlige obstruktiv søvnapné/snorkesyke
  • Er veldig overvektige 

Dersom du har en mild til moderat søvnapné vil du mulig bli anbefalt en mindre invasiv behandling, som ikke er en operasjon, slik som kontinuerlig positivt luftveistrykk (CPAP). En CPAP-maskin bruker en ansiktsmaske for å levere akkurat nok lufttrykk inn i luftveiene for å forhindre blokkering av luftstrømmen. Noen mennesker kan trenge å bruke CPAP selv etter å ha gjennomgått en snorkeoperasjon. 

Hvordan forbereder man seg til operasjonen? 

Du trenger ikke å forberede deg på forhånd, med mindre legen din ber om at du begynner å ta antibiotika før timeavtalen. 

Hva kan man forvente – Under og etter operasjonen? 

Under operasjonen 

Under operasjonen vil du sannsynligvis vil være sittende lent bakover, på samme måte som man gjør hos tannlegen. Operasjonen varer i underkant av 30 minutter. Selve prosedyren starter med at legen påfører lokalbedøvelse på den bløte ganen for å bedøve området for injeksjonen. Dette innebærer en injisering av lokalbedøvelsen, noe som kan svi. Deretter plasseres og innsettes det første implantatet, før de resterende implantatene settes inn.  

Etter operasjonen 

Etter operasjonen kan legen din be deg sitte igjen noen minutter for å være sikker på at du ikke opplever betydelig blødning eller hevelse. Du vil kunne gjenoppta normale aktiviteter og spise som normalt samme dag. 

Legen kan foreskrive en betennelsesdempende medisin for å holde hevelse nede, og hjelpe til med smerter du føler etter at bedøvelsen har gått ut. Du kan også bli bedt om å bruke en antiseptisk rens i noen dager og ta antibiotika for å forhindre infeksjon.  

Resultater 

Forskning har vist at snorkeoperasjonen hos noen mennesker effektivt kan behandle snorking og mild søvnapné. Det fungerer imidlertid ikke for alle, og det er behov for videre studier for å avgjøre hvem som er de beste kandidatene. 

Ser man resultater umiddelbart? 

Du eller partneren din kan merke en reduksjon i snorking, eller episoder med pustestopp fra søvnapné, umiddelbart etter inngrepet. Det kan også ta noen måneder å få full effekt av implantatene, da den bløte ganen kan bli stivere over tid ettersom at vevet stivner rundt implantatene.  

Konsultasjon

2 080,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Vi tar imot alle

Både barn og voksne er velkomne til utredning for alle vanlige øre-nese-hals-plager og sykdommer.

Legetime og operasjon

Du blir møtt av erfarne spesialister og kirurger, som tilbyr både konsultasjoner og operasjoner.

Hjelp med hørsel

Vi hjelper deg også med å få utredet hørselssykdommer, samt få henvisning til hørselstest og tilpasning av høreapparat.