Nesemuslinger

Hovedfunksjonen til nesemuslingene er å varme og fukte luften vi puster inn før den beveger seg til nedre del av luftveiene, bestående av luftrøret og luftrørsforgreininger, og lungene.  

Hva er det? 

Alle mennesker har et slags radiatorsystem inne i nesehulen, som består av tre utvekster på hver side av nesen. Disse utvekstene er det vi kaller nesemuslinger.

Vi har alle disse tre nesemuslingene på hver side på innsiden av nesen; en øvre, en midtre og en nedre musling. Den nederste nesemuslingen har i tillegg til slimhinne, en del blodkar. Det er ofte denne nedre nesemuslingen som har en tendens til å kunne tette igjen passasjen, som medfører tett nese.  

Symptomer 

Noen ganger kan nesemuslingene bli for store, noe som gjør det vanskelig å få luft gjennom nesen. Tett nese er dermed det viktigste symptomet ved (for) store nesemuslinger, og det kan dermed bli vanskelig eller umulig å få tilstrekkelig med luft gjennom nesen. Mange tvinges derfor til å puste kun gjennom munnen i stedet.  

I tillegg til tett nese, kan nesemuslinger føre til følgende plager: 

 • Snorking
 • Søvnapné
 • Bihulebetennelse

Et tegn på om disse plagene er forårsaket av nesemuslinger er dersom du merker bedringer ved bruk av nesespray. Nesesprayen vil nemlig gjøre slimhinnen på nesemuslingen mindre hoven, og dermed bedre luftpassasjen.  

Dersom nesetettheten ikke bedres ved nesespray, kan den hende årsaken innebærer at du har skjev neseskillevegg

Når bør man kontakte lege? 

Det kan være lurt å ta kontakt med en lege dersom man opplever å ha vedvarende tett nese, med symptomer som nevnt ovenfor.   

Det er ingen krav om henvisning for timebestilling hos Volvat.  

Før enhver eventuell operasjon hos Volvat, vil man på forhånd måtte gjennomgå en konsultasjon med en lege, spesialisert på det aktuelle område. I et tilfelle med store nesemuslinger, vil en diagnose vil bli satt av en øre-nese-halsspesialist. Legen vil da kartlegge omfanget av plagene, samt undersøke svelget og nesen.

I noen tilfeller vil legen anbefale bildeundersøkelser (CT scan) for å kartlegge nesehulen bedre. Ved bruk av denne typen undersøkelser kan legen avdekke andre mulige tilstander, slik om skjev neseskillevegg, kronisk bihulebetennelse eller polypper i nesen.  

Behandling 

Nesemuslinger kan krympes ved forskjellige former for operasjon. Den vanligste behandlingsmetoden for å redusere størrelsen på nesemuslingene er ved en operasjon kalt conchotomi.  

Operasjon (Conchotomi) 

Operasjonen skal minske vevet i nesemuslingene, og redusere plagene ved tett nese, ved bruk av radiobølgebehandling. Dette gjøre som oftest på den nederste muslingen på hver side av nesen.  

Inngrepet gjennomføres med lokalbedøvelse, og utføres gjennom neseborene, for å unngå at det oppstår synlige arr i etterkant. 

Behandling innebærer at man tilfører vevet i nesemuslingene energi, slik at det varmes opp og «brennes bort». Det er mest vanlig å i dag gjøre dette ved hjelp av en radiobølgekniv som varmer opp nesemuslingen og «brenner bort» alt uønsket vev. Under operasjonen vil kirurgen fjerne deler av én eller flere nesemuslinger. 

Alternative behandlingsmetoder 

Alternative behandlingsmetoder innebærer at inngrepet gjøres ved hjelp av laser, skalpell (kniv) eller diatermi. Sistnevnte er en indusert elektrisk varme eller høyfrekvente elektromagnetiske strømninger, som brukes for å brenne bort vev, blødninger eller i andre tilfeller uønsket hårvekst.

Hva kan man forvente etter operasjonen? 

Etter operasjonen, kan man som regel reise hjem allerede samme dag. 

I dagene etter operasjonen, kan det være lurt å være oppmerksom på følgende:  

 • Småblødning fra nese – det kan oppstå små blødninger fra nesen i etterkant av operasjonen. 
   
 • Tett nese – Slimhinnene vil hovne opp etter operasjonen, slik at man kan kjenne på tett nese de første dagene etter inngrepet. 
   
 • Svie i nesen – For å unngå eller redusere svie som kan forekomme i nesen etter operasjonen, er det viktig å skylle nesen med saltvann flere ganger daglig de første ukene etter inngrepet. Dette vil også hjelpe mot skorperester og blod som kan medføre bakterier. 
   
 • Nesesalve – Man vil bli anbefalt å bruke en nesesalve i noen uker etter operasjonen. Dette vil du få på resept av legen din etter gjennomført inngrep.&nbsp  

Resultat 

Resultatet av operasjonen er at nesemuslingen blir mindre og luftpassasjen bedre. Samtidig vil også ofte slimproduksjonen i nesemuslingen avta, som følge av at en del av slimhinnen forsvinner under radiobølgebehandlingen. 

Når vil en merke forbedringer? 

Ønsket resultat som følge av en reduksjon av nesemuslingene vil skje en tid etter operasjonen. Dette er fordi oppvarmingen som skjer under radiobølgebehandlingen medfører en skrumping av vevet som skjer over tid.  

Risiko og komplikasjoner 

Conchotomi er ansett å være et trygt kirurgisk inngrep, med lav risiko for komplikasjoner. Det vil likevel alltid foreligge en viss risiko for komplikasjoner ved enhver operasjon, slik som: 

 • Blødning 
 • Infeksjon 
 • Allergisk reaksjon på bedøvelsen&nbsp  

Konsultasjon

2 180,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Vi tar imot alle

Både barn og voksne er velkomne til utredning for alle vanlige øre-nese-hals-plager og sykdommer.

Legetime og operasjon

Du blir møtt av erfarne spesialister og kirurger, som tilbyr både konsultasjoner og operasjoner.

Hjelp med hørsel

Vi hjelper deg også med å få utredet hørselssykdommer, samt få henvisning til hørselstest og tilpasning av høreapparat.