Polypper i nesen

Volvat tilbyr fjerning av polypper i nesen hos våre spesialister innenfor øre-, nese-, og halssykdommer. Dette kan innebære medisinsk eller kirurgisk behandling. Dersom du er usikker på om du har polypper, ta kontakt med oss. Vi utfører konsultasjon og grundig kontroll før stilling av diagnose og en eventuell operasjon.  

Det er ingen krav om henvisning for timebestilling hos Volvat. 

Hva er polypper? 

Nesepolypper er myke, smertefrie og ikke-kreftfremkallende vekster på slimhinnen i nesehulene eller bihulene. Det er utvekster eller utposninger av slimhinnen som henger ned som tårer eller druer i nesen eller bihulene.

Polypper i nesen kan komme av ulike årsaker, deriblant kronisk betennelse assosiert med astma, tilbakevendende infeksjoner, allergier, medikamentfølsomhet eller visse immunforsvarforstyrrelser. I sjeldne tilfeller kan man også utvikle nesepolypper etter vanlige infeksjoner med bakterier eller virus. 

Nesepolypper kan ramme hvem som helst, men er oftest utbredt hos voksne.  

Symptomer på nesepolypper 

Små nesepolypper vil normalt ikke gi noen symptomer. Dette er fordi polyppene i seg selv er myke og mangler følelser. Større vekst eller grupper av nesepolypper derimot, kan medføre symptomer forbundet med irritasjon og hevelse (betennelse) i slimhinnen i nesehulene og bihulene, som varer i mer enn 12 uker. Dette kalles kronisk bihulebetennelse. Det er imidlertid mulig å ha kronisk bihulebetennelse uten å ha nesepolypper. 

Påfølgende symptomer av stor vekst og/eller grupper av polypper i nesen kan medføre: 

 • Blokkerte nesehuler 
 • Pusteproblemer
 • Nedsatt eller fraværende smak og luktesans
 • Hyppige infeksjoner
 • Rennende nese
 • Ansiktssmerter eller hodepine
 • Smerter i øvre tenner 
 • Press- eller trykkfølelse over pannen og i ansiktet
 • Snorking 
 • Hyppig tilfeller med neseblod

Når bør man kontakte en lege? 

Ta kontakt med en lege dersom du har hatt en eller flere av symptomene nevnt ovenfor i mer enn 10 dager. Symptomer på kronisk bihulebetennelse og nesepolypper kan ligne andre tilstander, deriblant forkjølelse. 

Ta kontakt med en lege, eller ring 113, umiddelbart dersom du opplever følgende: 

 • Alvorlige pusteproblemer
 • Plutselig forverring av symptomer
 • Nedsatt syn, dobbeltsyn eller begrenset evne til å bevege begge øynene
 • Alvorlig hevelse rundt øynene
 • Økende alvorlig hodepine kombinert med høy feber eller manglende evne til å bøye hodet fremover

Risiko  

Enhver tilstand som innebærer langvarig irritasjon og hevelse (betennelse) i nesehulene eller bihulene, slik som infeksjon eller allergier, kan øke risikoen for å utvikle nesepolypper. 

Forhold som ofte er forbundet med nesepolypper inkluderer: 

 • Astma, en sykdom som får luftveiene til å svulme opp og smalne 
 • Aspirinfølsomhet
 • Allergisk soppbetennelse, en allergi mot luftbårne sopp
 • Cystisk fibrose, en genetisk lidelse som resulterer i unormalt tykke, klebrige væsker i kroppen, inkludert tykt slim fra nesen
 • Churg-Strauss syndrom, en sjelden sykdom som forårsaker betennelse i blodkar
 • D-vitaminmangel, som oppstår når kroppen din ikke har nok vitamin D

Det er også noe bevis for at visse genetiske variasjoner assosiert med immunsystemfunksjonen kan gjøre deg mer utsatt for å utvikle nesepolypper. 

Komplikasjoner 

Ettersom at polypper i nesen kan innebære blokkeringer av normal luftstrøm og væskedrenering, vil potensielle komplikasjoner innebære: 

 • Obstruktiv søvnapné, en potensielt alvorlig tilstand der man stopper å puste flere ganger mens man sove
 • Oppblussing av astma, kan forverres av kronisk bihulebetennelse 
 • Bihuleinfeksjoner, hvor man kan bli mer utsatt for tilbakevendende bihuleinfeksjoner som følge av nesepolypper  

Behandling av nesepolypper – medisinsk og kirurgisk 

Medisiner kan ofte krympe eller eliminere nesepolypper, mens andre ganger er det behov for kirurgi for å fjerne dem. Det er likevel viktig å være klar over at selv etter en vellykket behandling hender det ofte at nesepolypper kommer tilbake i løpet av få måneder eller år. 

Medisinsk behandling 

Ved milde til moderate plager vil behandlingen for nesepolypper hovedsakelig bestå av kortisonspray i nesen. Det vil vanligvis innebære to doser i hvert nesebor både morgen og kveld, eventuelt bare om kvelden dersom man kun plages om natten. For effektivt behandlingsresultat, er det viktig at du nøye følger instruksene om hvordan du sprayer. Effekten vil ofte bli bedre om man sprayer med saltvann først. Selve medisindusjen fra sprayen bør nå så langt inn i nesen som mulig.  

Behandlingstiden er i første omgang tre måneder. Dersom det er god effekt, fortsettes behandlingen med kortisonspray så lenge du har nytte av det. Behandlingen er ufarlig, og har vist seg å redusere polyppstørrelse og -utbredelse, slik at nesen blir mer åpen for luftpassasje. Behandlingen kan dermed redusere eller utsette behovet for kirurgi.  

I noen tilfeller, vil man ha nytte av å starte behandlingen med en tablettkur med kortison eller en kortisonsprøyte. Opptil to uker med kortisontabletter vil ofte bedre luftpassasjen og reduserer polyppstørrelsen. Behandlingen etterfølges av lokal steroidbehandling med nesespray som beskrevet over. 

Kirurgisk behandling 

Dersom den medikamentelle behandlingen ikke er tilstrekkelig, kan kirurgisk fjerning av nesepolypper bli nødvendig. Inngrepet vil utføres ved en Volvat klinikk på øre-nese-hals avdelingen. Målet med inngrepet er å åpne opp slik at nese og bihuler blir ventilert. Gunstige resultater innebærer at man etter inngrepet vil kunne puste bedre med nesen, ha mindre slim og snørr, samt at trykket eller presset i bihulene reduseres. Mange opplever også forbedret luktesans. Etter inngrepet må man fortsette med saltvannsdusjing og/eller kortisonspray i nesen, samt 2-6 uker med antibiotika. De fleste vil likevel merke forventet effekt allerede 2-4 uker etter inngrepet.  

Hva kan man forvente ved kirurgisk fjerning av polypper i nesen? 

Før inngrepet 

Det er viktig at man er fastende på selve operasjonsdagen. Dette vil en kirurg informere deg om på forkant av operasjonen. Det vil også foretas en konsultasjon mellom pasient og lege, før et eventuelt kirurgisk inngrep. Konsultasjonen vil ta sted på en av Volvats klinikker.  

Før operasjonen vil man også få beskjed om man kan dra hjem like etter operasjonen eller om man må bli værende over natten. Dette vil avtales på forhånd. Som regel, vil operasjonen bli utført ved dagkirurgi, som betyr at pasienten kan dra hjem like etter det kirurgiske inngrepet.   

Det kan være lurt å på forhånd avtale med noen som kan hente deg etter operasjonen, eller eventuelt bestille taxi. Du vil ikke kunne kjøre egen bil etter inngrepet. Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du blir i nærheten den første dagen etter operasjonen. Vi har avtale med et nærliggende hotell. 

Her er noen forslag til spørsmål du kan stille i god tid før operasjonen, dersom du ikke har fått informasjon av legen på forhånd:

 • Hvilke medisiner bør jeg ikke ta før operasjonen?
 • Er det noen vitaminer jeg ikke kan ta før operasjonen?
 • Må hvor lenge må jeg faste før operasjonen? 

I forkant av operasjonen, er det er også viktig å være klar over at man må ha anledning til å ta det med ro i rundt en uke etterpå.  

Under inngrepet 

Operasjonen tar som regel ca. 1-2 timer, og vil oftest gjennomføres med narkose, som vil si at man er sovende under inngrepet. I tillegg vil man få bedøvelse lokalt i nesen, som også virker noen timer etter operasjonen. Det kan muligens sive lokalbedøvelse ned i svelget, noe som kan gi en følelse av nummenhet den første tiden etter inngrepet.  

Under inngrepet bruker kirurgen et endoskop som føres inn gjennom neseborene og videre til området med eventuelle polypper, også ofte opp til åpningen av bihulene. Endoskopet er en liten tube med en forstørrende linse eller lite kamera på. Det vil deretter bli brukt små instrumenter for å fjerne polyppene, og eventuelt andre hindringer som blokkerer nesehulene og bihulene.  

Etter inngrepet 

De fleste som blir operert for nesepolypper, vil få innlagt en tampong i et eller begge nesebor nesen under operasjonen, som fjernes på første kontroll etter operasjonen, vanligvis etter 2-5 dager. I noen tilfeller blir det brukt tamponger som løser seg opp av seg selv, som man dermed ikke trenger å få fjernet. Dette vil en kirurg informere deg om etter inngrepet.

Det er vanlig at det siver blod fra nesen etter operasjonen, så man må regne med å skifte nesebandasje flere ganger det første døgnet. Blødningen vil avta gradvis i løpet av de første dagene.  

Man vil bli igjen på overvåkningsavdelingen så lenge det er behov for det, i etterkant av operasjonen. Dersom det er aktuelt, vil du få med deg sykemelding, operasjonsbeskrivelse, E-resept og/eller smertestillende medisiner. Dato og tid for kontrolltimer vil også bli gitt før hjemreise.   

Etter operasjonen skal du starte med saltvannsskylling av nesen. Dette vil du få mer informasjon om, samt klare instrukser for hvordan man lager og utfører dette hjemme, på forhånd av operasjonen. 

De første dagene etter operasjonen kan det normalt hende at man få en lett feber. Dersom du derimot opplever å ha vedvarende feber på over 38 - 38,5°, bør du ta kontakt med legen. 

Ikke nøl med å ta kontakt med oss hos Volvat dersom det skulle være noe du er usikker på.  

Hva er antatt behov for sykemelding? 

Det anbefales at du hviler hjemme i minst en uke. Sykemelding er vanlig i ca. 5 - 10 dager, avhengig av jobbsituasjon og type kirurgisk behandling. Du vil få klare retningslinjer og instruksjoner om alt dette hos Volvat.  

Hvordan kan man selv redusere risikoen for å få nesepolypper? 

Du kan selv bidra til å redusere risikoen for å utvikle polypper i nesen på følgende vis: 

 • Behandle allergier og astma –  Følg legens behandlingsanbefalinger. Hvis symptomene dine ikke er godt kontrollert, snakk med legen din om å endre behandlingsplanen.
   
 • Unngå irritasjon i nesen – Unngå så mye som mulig å puste luftbårne stoffer som sannsynligvis vil bidra til hevelse eller irritasjon i nesen og bihulene, for eksempel allergener, tobakksrøyk, kjemiske røyk og støv.
   
 • Ha god hygiene – Å vaske hendene grundig og regelmessig er en av de beste måtene å beskytte mot bakterie-og virusinfeksjoner som kan forårsake betennelse i nesegangene og bihulene.
   
 • Fukt hjemmet ditt –  Å bruke en luftfukter kan bidra til å fukte luftveiene, forbedre strømmen av slim fra bihulene samt forhindre blokkeringer og betennelser. Det er viktig å passe på at luftfukteren holder seg ren for å forhindre at bakterier vokser.
   
 • Bruk neserens eller skyllevann –  Bruk saltvann eller neserens for å skylle nesehulene. Dette kan forbedre slimstrømmen og fjerne allergener og andre irriterende stoffer.

Årsaker til polypper i nesen 

Det er ennå ikke kjent hva som forårsaker polypper i nesen, hvorfor noen mennesker utvikler langvarig betennelse, eller hvorfor irritasjon og hevelse (betennelse) gjør at polypper danner seg hos noen mennesker og ikke hos andre.  

Noe forskning har vist at mennesker som utvikler polypper har forskjellige immunforsvar og forskjellige kjemiske markører i slimhinnene enn de som ikke utvikler polypper.  

Nesepolypper har også vist seg å kunne fremstå hos mennesker i alle aldre, men det er mest vanlig at voksne får det.  

Polypper kan danne seg hvor som helst i bihulene eller nesehulene, men de vises oftest i et område der bihulene nær øynene, nesen og kinnbenet drenerer gjennom svingete passasjer i nesen. 

Konsultasjon

2 010,-

Priseksempel fra Stavanger, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Vi tar imot alle

Både barn og voksne er velkomne til utredning for alle vanlige øre-nese-hals-plager og sykdommer.

Legetime og operasjon

Du blir møtt av erfarne spesialister og kirurger, som tilbyr både konsultasjoner og operasjoner.

Hjelp med hørsel

Vi hjelper deg også med å få utredet hørselssykdommer, samt få henvisning til hørselstest og tilpasning av høreapparat.