Skjev neseskillevegg

Har du skjev neseskillevegg?

Skjev neseskillevegg kan enten være medfødt eller ha oppstått ved skade eller slag mot nesen. I begge tilfeller, kan dette forårsake nedsatt luftpassasje gjennom ett eller begge nesebor, bihulebetennelser eller andre smerter. En skjev neseskillevegg-operasjon vil bidra til at man puster lettere gjennom nesen, får bedret søvnkvalitet og redusert nesetetthet, bihulebetennelser og tilsvarende plager.

Hva vil det si å ha skjev neseskillevegg? 

Neseskilleveggen er en tynn vegg som deler nesehulen i to like store delet. Dersom du har skjev neseskillevegg, betyr det at den tynne veggen (septum) mellom nesehulene dine forskyves til den ene eller andre siden. Hos mange mennesker er neseskilleveggen skjev uten at det nødvendigvis synes fra utsiden, og uten at det gir noen symptomer. 

Neseskilleveggen kan være skjev på ulike måter. Som oftest hindres passasjen av luft i det ene neseboret, men skilleveggen kan også være S-formet slik at den hemmer passasjen av luft i begge nesebor. Dette gjør da nesehulen(e) mindre, og fører til plager som tett nese, bihulebetennelser og søvnproblemer.  

Konsekvenser 

Skjev neseskillevegg er alvorlig dersom det blokkerer den ene siden av nesen og reduserer luftstrømmen og forårsaker pusteproblemer. For tørkeeffekten av luftstrømmen gjennom nesen vil, også den ekstra eksponeringen av en skjev skillevegg hos noen kunne bidra til blødninger eller skorper. Nasal blokkering (obstruksjon) kan også være en konsekvens av en skjev neseskillevegg.  

Symptomer på skjev neseskillevegg

De fleste deformasjoner av neseskilleveggen gir ingen symptomer, og man kan gjerne ha en skjev skillevegg uten å selv være klar over det. Noen deformasjoner i neseskilleveggen kan derimot forårsake følgende tegn og symptomer: 

 • Hindring/blokkering av ett eller begge nesebor – kan gjøre det vanskelig å puste gjennom nesen. Man vil muligens legge merke til dette i større grad under en forkjølelse (øvre luftveisinfeksjon) eller allergier som kan føre til at nesehulene svulmer og smalner. 
   
 • Neseblod – kan forekomme av at overflaten på neseskilleveggen kan bli tørr, som da øker risikoen for neseblod. 
   
 • Ansiktssmerter – kan muligens være en konsekvens av at en alvorlig avvikende/skjev neseskillevegg forårsaker trykk. 
   
 • Støyende pust eller snorking mens man sover – er også en konsekvens av skjev neseskillevegg. 
   
 • Bevissthet om nesesyklusen – kan være et tegn på skjev neseskillevegg. Nesesyklusen innebærer at nesen normalt alternerer mellom å bli blokkert på den ene siden, og så bytter til å bli blokkert på den andre. Nesesyklusen er normal, men det er derimot unormalt å være klar over nesesyklusen, og det kan dermed være en indikasjon på nasal obstruksjon.
 • Bestemt sidepreferanse når en sover – Enkelte foretrekker å sove på en bestemt side for å optimalisere pusten gjennom nesen om natten hvis én nesehule er smalere enn den andre.  

Risikofaktorer og komplikasjoner  

Enkle måter å unngå skader mot nesen som kan forårsake skjev neseskillevegg kan være å ta forholdsregler, som for eksempel å bruke hjelm oftere, også under ballsport, og å alltid ha på setebelte når man sitter i motoriserte kjøretøy.    

Dersom du har alvorlig avviket/skjev neseskillevegg som forårsaker blokkering i nesen (obstruksjon), kan dette føre til:  

 • Munntørrhet på grunn av kronisk munnpust 
 • En følelse av trykk eller opphopning i nesehulene 
 • Forstyrret søvn på grunn av ubehageligheten ved ikke å kunne puste komfortabelt gjennom nesen om natten  

Når bør man kontakte lege? 

Ta kontakt med en lege dersom du opplever: 

 • At ett eller begge nesebor er blokkert og ikke responderer på behandling 
 • Hyppige tilfeller med neseblod 
 • Gjentakende bihulebetennelser/-infeksjoner  

Hos Volvat er det ingen ingen krav om henvisning for timebestilling.   

Skjev neseskillevegg-operasjon (septumplastikk)

For å behandle eller korrigere en skjev neseskillevegg, er man nødt til å operere.  

I prinsippet kan alle (over 18) opereres for skjev neseskillevegg. Dersom man er yngre, har sykdommer eller spesielle medisinske tilstander, vil dette diskuteres med en kirurg før det tas en avgjørelse om en potensiell operasjon. 

Forventinger ved operasjon av skjev neseskillevegg

Hos Volvat vil det gis grundig informasjon om operasjonen og hva som kan forventer gjennom hele prosessen.   

Før operasjonen 

Ved ønske om operasjon, vil man først måtte ha konsultasjon med en lege. Dette kan skje på Volvats Medisinske Senter og/eller via telefonkonsultasjon. Konsultasjonen vil innebære en evaluering om operasjon i det hele tatt er aktuelt, hvor kirurgen vil ta den endelige avgjørelsen.   

I forkant av operasjonen er det viktig at man er frisk og opplagt. Dersom du skulle være i tvil om du er forkjølet eller lignende, må du kontakte legen. En operasjon vil ikke utføres om man har influensa med feber, hoste, eller annen infeksjon.   

Det kan være lurt å på forhånd avtale med noen som kan hente deg etter operasjonen, eller eventuelt bestille taxi. Du vil ikke kunne kjøre egen bil etter inngrepet. Bor du langt fra klinikken du skal til, anbefaler vi at du blir i nærheten den første dagen etter operasjonen. 

Under operasjonen 

Operasjonen tar ca. 1 time, og utføres uten behov for narkose. Du får som oftest beroligende og smertestillende medisiner. I tillegg får du bedøvelse lokalt i nesen, som også virker etter operasjonen. 

Inngrepet utføres som regel gjennom høyre eller venstre nesebor i den fremre delen av neseskilleveggen, hvor man kan nå skjevheten på begge sider. Dette er for at det ikke skal komme synlige arr i etterkant av operasjonen.   

Inngrepet innebærer at brusken rettes opp, og dersom det er et skjevt ben bakover i nesen korrigeres også dette. Deretter sys det ofte fast en plaststøtte/-plate på hver side av neseskilleveggen som skal støtte nesen mens den gror.  

Etter operasjonen 

Etter operasjonen tettes nesen med tamponger i hvert nesebor, som skal stoppe blødninger og gir vevet ro. Disse kan fjernes etter 1-3 dager.  

Det er vanlig å føle seg litt trett av medisinene du har fått under og eventuelt etter operasjonen. Det kan være lurt å unngå fysisk anstrengelse den første uken etter operasjonen. Vær også forsiktig med ikke å utsette nesen for slag eller støt på to måneder. 

Det hender sjeldent at pasienter kan få blødninger fra nesen etter operasjonen. Dersom dette er tilfellet, kan du kjøle ned nesen med is i en plastpose. Stopper ikke blødningene, kan du kontakte legen din hos Volvat.  

Én uke etter operasjonen vil det foretas kontroll og fjerning av plastplatene i nesen.  

Resultater: Etter neseskillevegg-operasjon

Resultatene av operasjonen inkluderer god og forbedret luftpassasje i nesen. Her vil pasientens utgangspunkt til en viss grad være bestemmende for resultatet. Det kan i sjeldne tilfeller hende at inngrepet må gjentas for å oppnå optimalt resultat. Dette vil i så tilfellet en lege informere deg om.  

 

Konsultasjon

2 180,-

Priseksempel fra Bergen, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Vi tar imot alle

Både barn og voksne er velkomne til utredning for alle vanlige øre-nese-hals-plager og sykdommer.

Legetime og operasjon

Du blir møtt av erfarne spesialister og kirurger, som tilbyr både konsultasjoner og operasjoner.

Hjelp med hørsel

Vi hjelper deg også med å få utredet hørselssykdommer, samt få henvisning til hørselstest og tilpasning av høreapparat.