Kostholdsveiledning


Kliniske ernæringsfysiologer gir råd om kosthold og ernæring til mennesker med sykdommer eller plager med fordøyelsen som er relatert til kostholdet.

Pasienter med ulike sykdomstilstander som for eksempel matallergier/intoleranser, cøliaki, irritabel tarm-syndrom (IBS), inflammatorisk tarmsykdom (IBD), annen mage-tarmsykdom eller etter kirurgiske inngrep anbefales en kartlegging og vurdering av pasientens behov basert på sykehistorie, høyde, vekt og relevante blodprøver. Behandling kan gå ut på å sette pasienten på spesialkost og/eller næringsdrikker. Ved spesialkost/tilpasset kosthold er det imidlertid viktig at kroppens behov for vitaminer, mineraler og sporstoffer dekkes, slik at ikke mangeltilstander inntreffer.

Noen mennesker med for eksempel cøliaki og matallergi/intoleranse, kan kun bli friske ved å endre kostholdet. Det er også ved sykdommer som IBS gode holdepunkter for at tilpasset kosthold kan lindre symptomer. Studier viser at ca 75% får helt eller delvis symptomlindring ved å få tilpasset kostholdet.

 

 

 

 

> Her finner du Volvats priser på de vanligste mage-tarm-undersøkelser

 

Sykdommer og symptomer

 

Undersøkelser og behandlinger

 

Gå til hovedsiden for mage/tarm-sykdommer