– Det vi jobber med er alt som har med medisinske plager hos barn å gjøre, forteller barnelege og spesialist i barne- og ungdomsmedisin, Jobin Varughese.
Jobin Varughese jobber innen generell pediatri på Volvat Majorstuen med spesiell interesse for akutte barnemedisinske problemstillinger, gastroenterologi, astma/allergi, endokrinologi og nevrologi.
– Alt fra akutte plager som f.eks. infeksjoner, krampeanfall eller magesmerter til mer kroniske plager som vurdering av vekst eller langvarig smerteproblematikk osv.
Når skal foreldre ta med barna sine til barnelege?
Våre barneleger anbefaler å oppsøke legehjelp ved følgende symptomer:
- Nedsatt allmenntilstand til tross for febernedsettende/smertestillende
- Barnet viser tydelige tegn på tung pust
- Hvis barnet ikke får i seg nok drikke, viser tegn til dehydrering
- Ved sterke eller akutte smerter som ikke går over med enkle smertestillende
- Hvis tilstander har vedvart og foreldre er bekymret, kan det være greit å få en vurdering av lege
Hva er de vanligste barnesykdommene?
– Det er et stort spekter av problemstillinger, forteller Jobin. Det er veldig vanlig med ulike luftveisinfeksjoner som forkjølelser og influensa, med spørsmål om det er behov for antibiotika eller annen behandling.
– Men det vi ser mest av er de som kommer for utredning av langvarige magesmerter – mange kommer også med diverse kuler eller klumper som de er bekymret over.
– Mye av jobben ved magesmerter går ut på å finne ut av om det er noe som kan tyde på en underliggende sykdom, som krever ytterligere behandling. Det er minst like viktig å ha respekt for at selv om man ikke finner tegn på underliggende sykdom, er det fortsatt en stor plage for barnet som krever behandling for å redusere smertene, forklarer han.
Hvordan vurderer du RS-virus?
– RS-virus kan ramme både barn og voksne, og er ikke så farlig utenom for de aller minste, forteller Jobin.
– Det er ikke selve RS-viruset i seg selv som er viktig å fange opp, men heller hvordan det påvirker det enkelte barnet. Vi tar en vurdering utfra graden av plager, hvor det mye går utover oksygenopptaket og hvordan det påvirker allmenntilstanden. Vi må se på helhetsbildet og vurderer behov for behandling utfra det.
Må RS-virus behandles?
Om man trenger behandling eller ikke, kommer an på graden av plager. Det finnes ingen spesifikk behandling mot RS-virus og antibiotika virker ikke på virus.
– Det viktigste vil være å behandle symptomene når de oppstår – kanskje man trenger hjelp til å puste lettere og få inn mer væskeinntak – det blir hovedsakelig støttebehandling. Kroppen klarer som regel å ta seg av infeksjonen på egen hånd, forklarer Jobin.
Hva er den 4. barnesykdom og 5.barnesykdom?
– Det finnes en del forvirring rundt disse begrepene. Navnene stammer fra en tid der man tenkte at barn bare fikk noen få sykdommer, og navnga sykdommene ut fra det. Både den 4. barnesykdom og 5. barnesykdom forårsakes av virus, og er stort sett ufarlige for barnet, forklarer Jobin.
– Den 4.barnesykdom har også et annet navn, 3-dagers feber, og det som er karakteristisk for denne sykdommen er som navnet tilsier at man får feber i 3 dager uten så veldig mange andre symptomer. Men det er vanlig med et utslett som kommer like etter feberen har gitt seg. Ofte på ryggen og brystet, påpeker han.
– Ved den 5.barnesykdom er det også vanlig med utslett, feber og andre luftveissymptomer og man blir ofte rød på kinnene, og får litt utslett på skuldre og armer. Utslettet varer som regel i noen få dager før det går over av seg selv.
Må 4. barnesykdom og 5. barnesykdom behandles?
Barnelegen forteller at det som er felles for disse barnesykdommene, er at det ikke er noe som krever spesifikk behandling.
– Det er infeksjonssykdommer forårsaket av virus og kan derfor ikke behandles med antibiotika, men det går fint over av seg selv. Du kan bruke helt vanlig smertestillende/febernedsettende for å redusere plager hos barn. Unntaket er hvis barnet er under 3 måneder – da er det generelt lav terskel for å søke legehjelp ved feber.
Hvor vanlig er utslett hos barn?
– De fleste utslett er ikke noe man trenger å behandle. I forbindelse med virusinfeksjoner, er det ikke uvanlig at barn utvikler et småprikket utslett over hele kroppen for eksempel. Men dette er som regel bare en reaksjon kroppen får på en annen betennelse i kroppen, sier han.
Når skal man undersøke utslett hos barn?
– De gangene jeg ønsker at vi får undersøkt et utslett nærmere er når det ser ut til å plage barnet med symptomer som kløe, smerter, nedsatt allmenntilstand eller barnet også har vondt i magen. I den grad barnet er plaget på denne måten og ikke har kommet i mål med enkle tiltak hjemme, kan det være greit å komme til en lege for å få veiledning og gode råd videre, sier barnelegen.
– Det er lett å glemme at huden er en del av immunforsvaret og vår viktigste barriere som beskytter kroppen mot infeksjoner - de som har eksem f.eks. får en svekket hudbarriere og kan være mer utsatt for infeksjoner.
Hvordan behandler du barnemark, og hvor lang tid tar det før man blir frisk?
Barnelegen påpeker at det er ikke mange som oppsøker hjelp for barnemark, men det finnes nødvendig behandling tilgjengelig hvis symptomene skulle bli plagsomme.
– Det finnes ganske enkel behandling mot barnemark som man kan få reseptfritt på apoteket. Behandlingen gis i form av en mikstur eller tabletter som man tar i to omganger. Den andre dosen skal man ta to uker etter den første, for å bli kvitt eggene som blir igjen etter den første dosen. Det er som regel en tilstrekkelig behandling, sier han.
Har du spørsmål om vanlige barnesykdommer?
Du kan bestille time hos våre dyktige barneleger for informasjon og behandling av barnesykdommer. Vi er også tilgjengelige på telefon- eller videokonsultasjon.