Gynekologisk kontroll med celleprøve i Drammen

Kvinne, illustrasjonsbilde

Gynekologen gjør en generell gynekologisk undersøkelse av ytre kjønnsorgan, skjede og livmorhals, og tar celleprøve fra livmorhalsen.

Gynekologen gjør en undersøkelse av ytre kjønnsorgan, skjeden og livmorhalsen. Du tilbys celleprøve fra livmorhalsen for å påvise eller utelukke forstadier til kreft eller kreft.

Det blir også ofte tatt andre prøver som test for klamydia, mykoplasma eller andre mikrober. Gynekologen vurderer om utfloden er normal. Så kjenner hun på livmor og eggstokker og vurderer om de er normale i størrelse og form og om noe utløser smerte. Det blir også kjent etter svulster.

Til slutt gjør gynekologen en ultralyd der man som oftest ser svært tydelig hvordan livmor og eggstokker ser ut. Man ser etter muskelknuter. Man får inntrykk av hormonpåvirkning og man ser eggposer og om det foreligger cyster eller svulster.

Dersom pasienten føler nedpress eller trykk kan gynekologen sjekke for nedfall (descens). Man ser da etter utbukning av skjedeveggen mot blæren og skjedeveggen bakover mot tarm og om livmoren har falt ned.

Volvat anbefaler årlig sjekk med celleprøve

Det nasjonale Livmorhalsprogrammet anbefaler kvinner i alderen 25-34 å ta en celleprøve hvert 3. år, og det testes ikke for HPV dersom celleprøven er negativ. Kvinner i alderen 34-69 år vil nå bli testet for HPV hvert 5. år, og det tas kun celleprøve dersom HPV-prøven er positiv.

Mange kvinner ønsker både HPV-test og celleprøve når de er hos gynekolog, og noen ønsker å sjekke seg oftere enn hva de nasjonale retningslinjene anbefaler. Volvat vil tilby celleprøve og HPV-prøve til alle kvinner som ønsker å gjennomføre slike undersøkelser utenom det nasjonale Livmorhalsprogrammet. Celleprøven er inkludert i prisen.