Gynekologisk undersøkelse Lillehammer

Volvat anbefaler regelmessig sjekk hos gynekolog. Vi tilbyr celleprøve og HPV-prøve i tråd med anbefalingene fra Livmorhalsprogrammet, i tillegg til grundig undersøkelse og andre nødvendige prøver.

Hva skjer på en gynekologisk kontroll?

Gynekologen gjør først en generell gynekologisk undersøkelse av ytre kjønnsorgan, skjede og livmorhals. 

Ved behov blir det tatt andre prøver som test for klamydia, gonoré eller andre mikrober. Gynekologen vurderer om utfloden er normal. Så kjenner hun på livmor og eggstokker og vurderer om de er normale i størrelse og form og om noe utløser smerte. Det blir også kjent etter svulster.

Til slutt gjør gynekologen en ultralyd der man som oftest ser svært tydelig hvordan livmor og eggstokker ser ut. Man ser etter muskelknuter. Man får inntrykk av hormonpåvirkning og man ser eggposer og om det foreligger cyster eller svulster.

Dersom pasienten føler nedpress eller trykk kan gynekologen sjekke for nedfall (descens). Man ser da etter utbukning av skjedeveggen mot blæren og skjedeveggen bakover mot tarm og om livmoren har falt ned.

Du er velkommen til å ta opp spørsmål eller plager du måtte oppleve, og gynekologen vil veilede og gi råd.

Vi utfører livmorhalsprøve i tråd med anbefalingene fra Livmorhalsprogrammet. Kvinner i alderen 25-33 år anbefales celleprøve hvert 3. år, mens kvinner i alderen 34-69 anbefales å ta en HPV-prøve hvert 5. år. Ved indikasjon blir det tatt slike prøver utenom det tidsintervallet som er satt – din gynekolog vil vurdere hvilke prøver som bør tas.

Livmorhalsprøve (celleprøve og HPV-prøve)

Livmorhalsprøver kan redde liv. Prøven oppdager eventuelle celleforandringer som kan utvikle seg til kreft. Alvorlige celleforandringer og livmorhalskreft skyldes langvarig infeksjon med humant papillomavirus (HPV), som er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen. Regelmessige livmorhalsprøver bidrar til effektiv forebygging av livmorhalskreft.

Er du mellom 25 og 69 år anbefales du å ta livmorhalsprøve regelmessig. Du får påminnelse fra Kreftregisteret når det er tid for en ny prøve. Kvinner i alderen 25-33 anbefales celleprøve hvert 3. år, mens kvinner i alderen 34-69 anbefales HPV-prøve hvert 5. år. Prøven tas ved en gynekologisk undersøkelse. Ved behov blir du kalt inn og henvist til videre oppfølging. Om prøven er normal får du en ny påminnelse om 3 eller 5 år, avhengig av din alder.

Volvat anbefaler regelmessig gynekologisk undersøkelse

Regelmessige livmorhalsprøver reduserer sjansen for å utvikle livmorhalskreft betydelig, men av ulike årsaker kan alvorlige celleforandringer likevel forbli uoppdaget. Det er viktig at du kontakter lege dersom du får symptomer som vedvarende uregelmessige blødninger, blødninger etter samleie, unormal utflod eller vedvarende smerter i underlivet. Volvat anbefaler regelmessig sjekk hos gynekolog. Ingen livmorhalsprøve er 100 % sikker, og dersom du opplever plager eller er bekymret er det viktig at du oppsøker lege. Din gynekolog vil hjelpe deg med riktige prøver og oppfølging.

Mer informasjon om livmorhalsprogrammet:

https://www.kreftregisteret.no/screening/livmorhalsprogrammet

https://kreftforeningen.no

Hva koster en konsultasjon?

Gynekologisk undersøkelse i Lillehammer tilbys på

Time hos
oss

Hvorfor velge gynekolog hos Volvat?

Ekspert på kvinnehelse

Våre gynekologer har lang erfaring og spesialisering innen kvinnehelse og hjelper deg med alt fra kjønssykdommer til graviditet og overgangsalder. Du kan være sikker på at vi tar deg og dine plager på alvor.

Enestående kompetanse

På en gynekologisk kontroll tilbyr vi undersøkelse av underliv, celleprøve/HPV-prøve, innvendig ultralyd, testing av kjønnssykdommer og mulighet for å sette inn hormonspiral.

Bli sett, hørt og forstått

Hos Volvat kan du være trygg på at du blir mottatt av profesjonelle gynekologer som hjelper deg med nøye veiledning og behandling. Vi har både mannlige og kvinnelige gynekologer tilgjengelig.